Els barbarismes en català: què són, diccionaris i exemples

Barbarismes en català

Vols dir i escriure menys barbarismes en català? Ets al lloc ideal!

En aquesta entrada del blog parlarem de què són els barbarismes, com pots evitar-los, quan sí que els pots fer servir (ho has llegit bé) i, sobretot, quins recursos t’ajudaran a aprendre l’equivalent correcte en català. No te la perdis!

Què són els barbarismes?

Segons el diccionari normatiu DIEC2, un barbarisme és una “forma lèxica d’origen estranger que no es considera assimilada a la llengua pròpia”.

És a dir, una paraula que hem agafat directament d’una altra llengua (sense canviar-la) i que no està acceptada, o que l’hem agafat d’una altra llengua i l’hem “catalanitzat” d’alguna manera, però tampoc està acceptada. Amb exemples ho entendràs millor.

Exemples de barbarismes en català

A continuació et mostro dos exemples de barbarismes en català:

  • Jefe és un barbarisme que prové del castellà. Agafem la paraula en castellà i, sense adaptar-la, la fem servir en la nostra llengua. La paraula correcta en català és cap.

El meu jefe m’ha dit que he de treballar els caps de setmana.

El meu cap m’ha dit que he de treballar els caps de setmana.

  • Un altre exemple és agobiat. En aquest cas, agafem el verb conjugat en castellà, agobiado, i el “catalanitzem”. Tanmateix, és un mot que no està acceptat en català. Un equivalent correcte en la nostra llengua seria aclaparat.

Estic molt agobiat perquè tinc exàmens i just ara canvio de feina.

Estic molt aclaparat perquè tinc exàmens i just ara canvio de feina.

 

 

Llistat de barbarismes en català

Aquí tens un llistat amb barbarismes molt comuns per influència del castellà, i l’equivalent correcte en català:

algo – alguna cosa

ausència – absència, mancança

bocata – entrepà, sandvitx

calentament – escalfament

currant – treballador, pencaire

decepcionar – decebre

derrotxar – malgastar

despreciar – menysprear, menystenir, rebutjar…

enchufe – endoll // (en sentit figurat:) amiguisme, influències, moma…

invadir – envair

jaleo – enrenou, merder, escàndol, xivarri, rebombori…

lograr – aconseguir, obtenir, assolir

medir – mesurar

novato – novell, principiant, passerell

per supost – per descomptat, evidentment, és clar

plaç – termini

postura – actitud, punt de vista, opinió, posició

rato – moment, estona

reaci – reticent, contrari, oposat, poc partidari, poc inclinat…

retràs – retard

 

Per què diem tants barbarismes en català?

En societats en què conviuen estretament dues llengües, com és el cas del català i el castellà, és habitual l’ús de barbarismes per interferència lingüística. Tanmateix, que sigui habitual no vol dir que sigui correcte! En llenguatge estàndard o formal, sempre cal optar pel mot equivalent en català.

 

barbarisme aclaració barbarisme fora de plaç
barbarisme retràs

 

Puc fer servir barbarismes en escriure?

Depèn. En registres formals, l’ús de barbarismes no és adequat. Per tant, cal evitar-los en textos publicables, correus electrònics, treballs acadèmics, documents, etc.

Ara bé, si escrius un text en què es fa servir un llenguatge col·loquial, com ara en un diàleg d’un relat o del guió d’una sèrie, l’ús de barbarismes pot ser un tret característic d’un dels personatges. En aquest cas, pots utilitzar-los. Recorda que si escrius paraules incorrectes en català, has de fer servir la cursiva.

 

Com puc evitar l’ús de barbarismes?

És qüestió de pràctica. Tot i que n’hi ha molts, això no vol dir que els facis tots! Per tant, et recomano que consultis una llista de barbarismes, que en triïs alguns que fas servir sovint i que n’aprenguis la versió correcta en català a poc a poc. Aprendre’ls tots de cop no és realista, però sí que en pots aprendre un parell cada x dies.

 

Recursos per aprendre barbarismes en català

Vols aprendre a corregir els barbarismes més comuns? A internet tens una infinitat de recursos. Jo n’he preparat alguns en diversos formats per donar-te un cop de mà:

  • “Parlem d’escriure en català” és un canal de YouTube en català on penjo contingut cada setmana. Hi trobaràs una llista de reproducció de vídeos amb exemples de barbarismes que pot ser un bon punt de partida.
  • Al compte de l’Instagram @parlemdescriure_catala també trobaràs píndoles com aquestes de sota que són molt fàcils de recordar. A més, si segueixes aquest compte, aprendràs a corregir errors ortogràfics, gramaticals, de puntuació, expressions incorrectes, etc.

 

 

 
 
 
 
 
Ver esta publicación en Instagram

 

Una publicación compartida de Escriure en català (@parlemdescriure_catala)

Diccionaris de barbarismes en català

En aquest Diccionari pràctic i complementari hi trobaràs una secció de barbarismes molt extensa. Estan ordenats alfabèticament i inclouen molts sinònims correctes en català, així com exemples. A internet trobaràs molts més recursos i llistats de barbarismes com aquest que et poden ajudar.

Si prefereixes els diccionaris en paper, tens diverses opcions. Te’n deixo tres:

Espero que hagis entès què són els barbarismes i, sobretot, que et siguin útils tots aquests recursos per evitar-los. Ara et toca practicar! Si tens cap dubte o pregunta, deixa’l als comentaris i et respondré al més aviat possible.

 

Núria Masdeu