Canal de YouTube en català | Parlem d’escriure en català

Canal de YouTube en català

Parlem d’escriure en català és un canal de YouTube nou sobre llengua catalana. El meu objectiu és fomentar l’ús del català escrit, donar consells de redacció i oferir eines que et puguin ajudar a escriure millor en català. Enllaç directe al canal 👉 aquí 👈

Si vols saber per què he decidit crear aquest canal, com va sorgir Parlem d’escriure en català i quin tipus de contingut hi trobaràs, no et perdis aquest article.

Per què he decidit fer un canal de YouTube en català?

El català no només és la meva primera llengua, sinó que a més és la meva llengua de treball principal, com a traductora i correctora en català. En el meu dia a dia, tradueixo i corregeixo textos en català en què sorgeixen dubtes i trobo errors recurrents. Un dels objectius d’aquest canal de YouTube en català és compartir errors i consells de redacció perquè altres persones puguin millorar el seu català escrit.

En segon lloc, el català és una llengua que encara no té gaire presència al YouTube. Tot i que cada cop hi ha més contingut escrit en català a la xarxa, en el format vídeo predomina el castellà. La raó darrere d’això és evident: en castellà es pot arribar a moltes més persones i, per tant, és més rendible per a moltes empreses i creadors de contingut. Precisament per això, penso que és imprescindible que posem la primera pedra per crear contingut en català.

Aquesta escassetat de contingut en català va lligada al fet que les cerques en català al YouTube són gairebé inexistents. Tanmateix, si cadascú posa el seu gra de sorra —uns creant contingut en català i els altres gaudint-lo—, estic convençuda que ens podrem fer un lloc en aquesta plataforma i podrem crear-hi una comunitat en català.

 

https://youtu.be/VPhAyMvwcWo

 

Com va sorgir Parlem d’escriure en català?

El canal Parlem d’escriure va sorgir arran de la creació d’un altre canal sobre serveis lingüístics (traducció, transcripció, subtitulació, redacció i correcció de textos) on oferim el contingut en castellà. Com explicava abans, aquest és el primer pas que fan normalment els creadors de contingut en començar al YouTube, ja que és una manera d’arribar a més persones.

Tanmateix, al cap d’uns mesos ens vam adonar que el públic català també mereixia accés a tots els consells, eines i recursos que tenim específicament per a la llengua catalana, ja que molts dels nostres clients són catalans.

Per això vam decidir emprendre aquest viatge i crear contingut en català en format vídeo, amb la il·lusió que aquest contingut contribueixi a fomentar l’ús del català, tant parlat com escrit, i a ampliar la presència del català al web.

Som conscients que la llengua catalana té unes limitacions quant a nombre de parlants i que el nostre abast serà limitat, però volem fer aquesta petita aportació amb esperança i il·lusió.

 

https://youtu.be/T632IpYaVwo

 

Quin contingut trobaràs en aquest canal de YouTube en català?

En aquest canal trobaràs vídeos per millorar el teu català escrit. He creat vídeos independents, per exemple, per ensenyar-te com s’escriu un correu electrònic professional, però també hi trobaràs llistes de reproducció sobre un mateix tema.

Per exemple, tens la llista de píndoles lingüístiques, amb vídeos sobre els dubtes més freqüents en català: quan s’escriu per què o perquè, com s’escriu si us plau, quan s’escriu potser junt o separat, com s’escriu correctament la forma puguem/poguem i moltes més.

També hi ha una llista de reproducció sobre eines per escriure millor en català. Hi trobaràs, entre d’altres, un videotutorial complet sobre totes les funcionalitats de Softacatalà, un altre sobre com utilitzar el DIEC (el Diccionari de la llengua catalana de l’Institut d’Estudis Catalans) i un vídeo amb els tres millors diccionaris de sinònims en català.

I, per acabar, tens una sèrie de 7 vídeos amb consells per escriure millor en català. Aprendràs des de com estructurar un text, fins a com utilitzar els connectors i com corregir els teus propis textos, a més dels errors ortogràfics, gramaticals i de puntuació més comuns en català.

Però això no és tot! Perquè en aquest canal de YouTube en català hi publico nous vídeos cada setmana. T’animo a fer-hi un cop d’ull i, si t’agrada el contingut, subscriu-t’hi per ajudar-me a continuar fomentant el català i no perdre’t cap vídeo.

 

Canals de Youtube en català relacionats amb la llengua

 

Altres canals de YouTube que parlen sobre la llengua catalana

Parlem d’escriure en català no és l’únic canal al YouTube que parla sobre la nostra llengua. Jo “arribo tard” a aquesta plataforma, però per sort tenim joves que pugen forts i també estan creant contingut sobre el català. Et deixo un enllaç als seus canals per si els vols consultar: La Filòloga de Guàrdia i Lletraferint.

Núria Masdeu