Com s’escriu una ressenya literària en 5 passos

Com s’escriu una ressenya literària en 5 passos

Com s’escriu una ressenya literària en 5 passos

Escriure una ressenya literària no és difícil, però has de tenir en compte alguns aspectes importants.

Primer, i sobretot, no ho confonguis amb un simple resum, ni tampoc amb un article d’opinió. Una ressenya literària és un text acadèmic que recull les idees clau d’una obra i les teories literàries més rellevants que se’n deriven. Cal que estigui ben estructurada, que sigui interessant i precisa i que, a més, reflecteixi la teva visió personal.

A continuació et dono cinc consells que t’ajudaran a escriure una ressenya literària en català.

 

1. Busca informació

Sigui quina sigui l’obra que vols ressenyar, segur que algú ja n’ha dit alguna cosa. Ves a buscar la informació que t’ajudi a interpretar correctament la lectura que n’has fet. Complementa-ho amb informació sobre el context històric i la vida de l’autor. Pregunta’t què va influir la redacció de l’obra i com va ser rebuda pel públic en el moment de la seva primera publicació.

 

2. Identifica el tema de l’obra

El tema és aquell concepte o problema filosòfic en què es pot resumir una obra sencera. Esbrina quin és, ja que és el més important d’una obra, més enllà de l’argument o dels seus personatges. Qüestiona’t com encara aquest concepte l’autor i quina resposta hi dona a través de la trama.

Revisa la bibliografia i esclareix què n’han dit els teòrics de la literatura. No dubtis a esmentar-los en la teva ressenya: les citacions pertinents enriqueixen molt un text acadèmic.

 

3. Organitza un bon discurs

Normalment, una ressenya no és gaire extensa (normalment entre 500 i 1500 paraules), així que cal que pensis molt bé què vols dir i com. T’aconsello que facis un esquema per paràgrafs amb els conceptes clau que vols desenvolupar. Hauràs de prioritzar els elements que consideris més importants i prescindir dels irrellevants. Recorda que no cal dir-ho tot perquè un text estigui ben escrit.

 

4. Redacta la teva ressenya

Un cop tens clar de què vols parlar i quina estructura seguiràs per fer-ho, ha arribat el moment de redactar el cos del text. Procura escriure de manera clara i ordenada, fent servir el vocabulari específic que segur que ja has detectat llegint bibliografia complementària.

 

És important que el teu lector percebi que estàs ben informat i que saps de què parles, però recorda que també buscarà el teu to i opinió personal. Sigues honest. Si algun aspecte de l’obra t’ha impactat, explica’n el perquè: apel·lar a l’emoció farà que el lector gaudeixi del teu text i s’interessi per l’obra.

 

5. Revisa, corregeix i torna a revisar

Ja tens el text escrit, però la feina no ha acabat. Has de ser un editor exigent i revisar el text tantes vegades com faci falta. Et pot ser molt útil llegir la ressenya en veu alta per detectar redundàncies o passatges obscurs, frases massa llargues o errors sintàctics. Assegura’t que la lectura sigui àgil i entenedora, i para atenció a les faltes ortogràfiques i en la citació correcta de les fonts bibliogràfiques. Errors d’aquest tipus et farien perdre credibilitat, de manera que no perdis les formes!

 

Què t’han semblat aquests consells per escriure una ressenya literària?

Com veus, són consells fàcils d’aplicar. Segueix-los quan escriguis la ressenya i comprova al final que no t’hagis deixat cap punt important. Espero que aquesta breu entrada t’hagi estat útil i si tens cap dubte, et llegeixo als comentaris!

Núria Masdeu