Llibres de cuina catalana: top 6

Llibres de cuina catalana

T’agrada dedicar hores a cuinar? O ets més de cuina ràpida i ben senzilla? Diuen que cuinar relaxa, perquè mentre prepares el menjar desconnectes de tota la resta de coses. És per això que vull animar-te a cuinar i, per posar-t’ho fàcil, et recomanaré sis llibres de receptes de cuina catalana!

Aquests receptaris són com un viatge per la història de la cuina d’aquí, la qual pot presumir de plats com l’escudella, el mar i muntanya, o altres de més senzills (però no per això menys excel·lents!) com el pa amb tomàquet. Amb aquesta selecció de llibres descobriràs aquests plats i molts més.

Vinga, no t’entretinc més i cap a la cuina!

 

Corpus de la cuina catalana. El receptari més complet del nostre patrimoni culinari

Aquest llibre no pot faltar a cap cuina. És un gran clàssic, i aquesta edició és una nova versió actualitzada i ampliada. És el receptari de cuina catalana més complet i consta d’unes 1.200 receptes. A més, utilitzar-lo és facilíssim perquè totes les receptes estan numerades i ordenades alfabèticament.

En l’elaboració d’aquest receptari hi han participat des de professionals de prestigi fins a associacions de mestresses de casa, passant per cuiners de restaurants i persones que estudien la cuina catalana.

A més, a banda del miler de receptes, per tal d’ajudar al consum de productes de proximitat i de varietats autòctones, conté un índex amb aquests productes, que inclouen hortalisses, fruites, farines, arrossos…

La cuina catalana. 800 receptes d’avui i de sempre

En aquest llibre, el cuiner Josep Lladonosa ens explica els seus trucs per preparar els productes de temporada. Començant per les salses i acabant per les conserves, crea un autèntic viatge culinari redescobrint els plats de sempre de la cuina catalana, al mateix temps que descriu les particularitats de tots els aliments: carn, peix, arrossos, llegums, pasta, bolets… passa per cadascun sense oblidar-ne cap. I les postres, evidentment, també tenen un lloc en aquest recull.

Són 14 capítols temàtics en què es cuida detalladament cada una de les explicacions i cada un dels plats.

Cuina catalana oblidada del que encara es cou i es menja

El llibre per als més romàntics que no volen oblidar la cuina del passat. L’autor del llibre, Xesco Bueno, fa tot un recorregut per la memòria culinària de Catalunya amb alguns apunts biogràfics.

Bueno parla de la cuina de terra endins i de pagès, la cuina del sofregit, la de la cassola i la de la mà de morter, però també de la cuina de ciutat. Així doncs, aquest recull de la cuina catalana pretén ser un reflex dels paisatges de Catalunya i de la seva gent.

Es divideix en 13 apartats basats en diferents temàtiques: un sobre la carn, un altre sobre la cuina obrera, un altre de la cuina de festa major, i fins i tot n’hi ha un parell dedicats a les begudes i a les llaminadures.

Picades. El secret de la cuina catalana

Aquest llibre es va editar per primera vegada fa més de 25 anys, i aquesta edició ampliada amb noves receptes és també un gran clàssic que no pot faltar a cap cuina, ja que, com diu l’autor, “la picada és l’essència d’un plat”.

És ben sabut que les padrines d’arreu han custodiat els secrets de la cuina catalana i els han transmès quan ha calgut; les picades no n’han estat pas una excepció.

El conjunt d’ingredients de les picades feien que plats ben senzills i amb poc gust es convertissin en plats exquisits. I aquest llibre és un recorregut per molts tipus de picades, fetes amb elements ben humils com el llorer, l’all, el romaní o quatre ametlles i que serveixen per acompanyar sopes, amanides, verdures, pasta, peixos…

Cuina mare. Receptes senzilles i tradicionals per cuinar a casa

Aquest llibre del xef Joan Roca és un homenatge a la cuina de les mares. Són les receptes de sempre, les que no tenen complicacions ni grans filigranes en la seva elaboració.

És ideal per a aquelles persones que no volen o no poden dedicar un grapat d’hores a la cuina, però que valoren el fet de cuinar. També per a tothom qui vulgui un recull de les receptes de tota la vida. Però això no és l’únic que ofereix el llibre, perquè Joan Roca ha anat un punt més enllà i també s’hi poden trobar receptes tradicionals adaptades a la vida actual (per exemple, baixes en greixos) i, fins i tot, amb un toc modern.

Cuina! O barbàrie

Aquest llibre és un autèntic clam a cuinar. L’autora i xef Maria Nicolau anima la societat a deixar de ser uns bàrbars amb el menjar i a conèixer la cuina i connectar-hi.

No es tracta d’un llibre només de receptes, sinó que també és un passeig per la història i una resposta a preguntes com: Per què els pastissos s’inflen al forn? Per què mengem lluç i salmó i oblidem les varietats del Mediterrani?

Amb aquest llibre seràs conscient del significat de cuinar i del pes que té en la nostra vida, descobriràs que no es tracta de tenir els ingredients i obeir les instruccions, sinó que va més enllà: va d’entendre i conèixer els aliments, va d’improvisar sobre la marxa, va, en definitiva, de ser lliures davant dels fogons.

Marc Calvera