Sèries en català | 10 sèries imperdibles!

les millos series en català

Les sèries són un recurs per apropar-nos a l’imaginari col·lectiu d’un territori, entendre els referents culturals i socials d’un indret a través de les trames i els personatges. 😎

Anima’t a mirar sèries de ficció i submergir-te així en la cultura catalana amb aquestes 10 sèries en català.

Nit i dia

Nit i dia és un thriller o sèrie d’intriga de dues temporades que parla sobre la vida d’una metgessa forense que segueix la pista d’un assassí en sèrie a Barcelona. Al llarg dels capítols va destapant els fils de corrupció política, social i moral per mostrar les llums i les ombres de la ciutat. T’hi atreveixes?

Enllaç a la sèrie: https://www.ccma.cat/3cat/nit-i-dia

 

nit i dia

 

Plats bruts

Passem del gènere negre a la comèdia amb Plats bruts. Es tracta d’una sitcom d’humor que tracta de les aventures de dos joves amb personalitats totalment diferents que comparteixen pis a la capital barcelonina. És una sèrie que no caduca i que agrada a totes les generacions, com una espècie de Friends a la catalana. Et faràs farts de riure; el David i el Lopes són un cas com un cabàs!

Enllaç a la sèrie: https://www.ccma.cat/3cat/plats-bruts

 

plats bruts

 

Merlí

Merlí és un professor d’institut que, dins i fora de l’aula, inspira els seus alumnes de batxillerat i els desperta l’esperit crític perquè comencin a qüestionar-se la vida a través de la filosofia. El fil conductor dels 40 capítols són les diferents figures de la història del pensament i com s’adapten els raonaments filosòfics als problemes dels diferents personatges principals. Es considera una sèrie revelació de la televisió catalana aparentment juvenil, però destinada a un públic de totes les edats.

Enllaç a la sèrie: https://www.ccma.cat/3cat/merli

 

merlí

 

Porca misèria

Porca misèria és una sèrie de quatre temporades que va guanyar el Premi Ondas el 2006. Relata les històries —o podríem dir misèries— d’un guionista que té un porc vietnamita com a animal de companyia i els aspectes quotidians del seu entorn social més proper, la majoria d’ells joves urbanites d’uns 30 o 40 anys. Estic segura que voldràs devorar la sèrie!

Enllaç a la sèrie: https://www.ccma.cat/3cat/porca-miseria

 

porca miseria

 

El cor de la ciutat

És una de les telenovel·les més emblemàtiques (i més llargues) de la televisió catalana, amb més de 1.900 capítols emesos durant nou anys. Parla sobre el dia a dia dels veïns d’un barri de Barcelona a partir de l’arribada de la Clara, que acaba de sortir de la presó. Al llarg de les deu temporades, ens anirem familiaritzant amb tots els personatges i veurem com s’entreteixeixen les seves vides per convertir-nos-en inevitablement en còmplices.

Enllaç a la sèrie: https://www.ccma.cat/3cat/el-cor-de-la-ciutat

 

el cor de la ciutat

 

Cites

Cites és una sèrie de comèdia romàntica entorn del món de les cites a cegues, inspirada en la seva homònima britànica Dates. L’espectador pot immiscir-se a cada episodi en les dues primeres cites de diferents persones i contagiar-se dels seus neguits, pors, inseguretats i esperances. És una sèrie actual i fresca en què podem seguir de ben a prop les històries que s’amaguen darrere de les relacions sentimentals i la recerca de l’amor.

Enllaç a la sèrie: https://www.ccma.cat/3cat/cites

 

cites

 

Polseres vermelles

Es tracta d’una sèrie de televisió juvenil de 28 capítols que va ser un èxit d’audiència des dels seus inicis. Aquest drama mèdic relata la història de diferents joves que es coneixen en un hospital a causa de les malalties que pateixen. Malgrat la duresa del guió i la profunditat d’aquesta temàtica, els episodis defugen de la tristor per centrar-se en les ganes de viure dels protagonistes, l’esperit de superació i la importància de l’amistat.

Enllaç a la sèrie: https://www.ccma.cat/3cat/polseres-vermelles

 

polseres vermelles

 

Arròs covat

En el top 10 de sèries en català no hi podria faltar aquesta sèrie d’animació per a adults amb estètica de còmic. És protagonitzada per Xavi Masdeu, un dissenyador gràfic d’uns trenta anys que pren consciència que ha iniciat l’etapa de la maduresa i no pot evitar sentir que se li cova l’arròs. La sèrie té 36 episodis anomenats com els diferents tipus d’arrossos i un títol que fa analogia al repte inevitable de fer-se gran. Tota una sàtira de la vida a la Barcelona moderna.

Enllaç a la sèrie: https://www.ccma.cat/3cat/arroscovat

 

arros covat

 

Estació d’enllaç

Parlem ara d’un altre clàssic de la televisió catalana, Estació d’enllaç. Va ser una sèrie dramàtica ambientada en el vestíbul d’una estació de tren de Barcelona. En aquest escenari i al llarg dels 140 episodis es relaten les cròniques dels comerciants, personatges habituals de l’estació, i també els entrevins de la vida d’un seguit de personatges esporàdics que conflueixen en aquest mateix punt de la ciutat.

Enllaç a la sèrie: https://www.ccma.cat/3cat/estacio-d-enllac

 

La memòria dels Cargols

Finalment, posarem el punt final a aquest rànquing amb una sèrie històrica creada i produïda per la companyia Dagoll Dagom. La memòria dels Cargols pivota sobre l’evolució de la família catalana Cargol des del segle XII fins al segle XX. És una crònica de set-cents anys que repassa amb humor i tendresa els esdeveniments més destacats de la història de Catalunya. Tot un referent cultural comprimit en 26 episodis.

Enllaç a la sèrie: https://www.ccma.cat/3cat/lamemoriadelscargols

 

memòria dels cargols

 

N’havies vist alguna ja? Creus que hi ha alguna altra sèrie catalana que hauria d’ocupar un lloc en aquest rànquing? Fes-nos-ho saber! 📬

Si vols continuar descobrint més recursos audiovisuals en català, no et pots perdre aquestes llistes de reproducció de Spotify amb música de diferents estils d’arreu dels Països Catalans. I si t’agrada més la lectura, aquí tens una selecció d’alguns dels llibres juvenils més interessants en català.

Apa, ara ja no tens cap excusa per avorrir-te! 😜

 

Laura Guasch