Tarifes de correcció ortotipogràfica i d’estil en català

* Els preus no inclouen IVA. Les tarifes depenen del tipus de text, la qualitat del text original i el volum de paraules.

Tot seguit responc les preguntes més habituals sobre correcció en català: quins tipus de correcció hi ha, com es calcula el preu d’una correcció, com es fa el recompte de paraules d’un text, etc.

Quins tipus de correcció hi ha en català?

Hi ha dos tipus de correcció, i pots triar-ne un o tots dos. Tot seguit t’explico en què consisteixen.

🕵️‍♂️ Què és la correcció ortotipogràfica? Definició

La correcció ortotipogràfica és la correcció lingüística en si. Corregim errors ortogràfics, gramaticals, sintàctics i de puntuació, així com errors de tecleig. També esmenem errors relacionats amb les majúscules i les minúscules i altres convencions com l’ús de la cursiva o les cometes.

 

✍ Què és la correcció d’estil? Definició

La correcció d’estil consisteix a millorar la redacció del text. Això inclou eliminar repeticions, fer servir un lèxic més precís, donar coherència al text mitjançant l’ús de connectors, unificar les formes verbals, incloure notes sobre possibles incoherències, etc.

En cap cas es canvia “la veu” de l’autor. Si el corrector creu convenient aplicar algun canvi important, ho ha de consultar abans amb la persona que ha redactat text.

 

🤷‍♂️ Què necessito: una correcció ortotipogràfica o d’estil?

El més recomanable és fer-les les dues perquè el resultat sigui òptim. Així, quan el corrector treballa, no només es dedica a esmenar errors lingüístics, sinó que també pot aportar una millora significativa al text pel que fa a coherència i fluïdesa.

Si tens clar que el teu estil és bo i no vols que es modifiqui en absolut la teva manera de transmetre el missatge per escrit, llavors pots optar per una correcció ortotipogràfica (sense estil).

👇 En aquest vídeo pots veure la diferència entre correcció ortotipogràfica i d’estil. 👇

 

Com es calcula el preu d’una correcció en català?

Hi ha diverses maneres de cobrar una correcció. En general, per calcular el preu d’una correcció cal saber el nombre de paraules que té aquell text. La tarifa per paraula depèn de diversos factors, com la qualitat del text de partida, el volum, la data de lliurament, etc. Tanmateix, si vols tenir una idea aproximada de quant et costarà corregir el teu text, calcula una tarifa mitjana de 0,02 EUR per paraula + l’IVA.

Per calcular quant et pot costar corregir un text, consulta el nombre de paraules en l’arxiu Word (a continuació et mostro com mirar-ho) i multiplica’l per 0,02 EUR (tarifa d’exemple).

Per exemple, si el text té 2.000 paraules: 2.000 x 0,02 EUR = 40 EUR + l’IVA.

 

👩‍🎓 Com puc comptar el nombre de paraules d’un document Word?

Vols saber quantes paraules té un document? Ho pots esbrinar en menys d’un minut. Només has d’obrir Microsoft Word a l’ordinador i anar al menú Revisar > Comptar paraules. T’ho mostro en la captura de pantalla següent.

 

👇 Videotutorial per comptar les paraules d’un document 👇

 

🕗 Quant de temps es triga a corregir un text?

 

El temps que s’ha d’invertir en la correcció d’un text depèn de la qualitat del text. No és el mateix corregir un text en català escrit per un redactor que un text escrit per algú que no està habituat a escriure o fins i tot per alguna persona la llengua nativa de la qual no és el català.

No obstant això, a continuació et donaré una estimació de les hores de feina que requereix una correcció:

10.000 paraules: 7-10 h

15.000 paraules: 10-15 h

20.000 paraules: 14-20 h

50.000 paraules: 34-50 h

100.000 paraules: 68-100 h

120.000 paraules: 80-120 h

És important remarcar que aquestes hores fan referència al temps de feina de correcció en si. Això no vol dir que puguem començar immediatament. Dependrà de la nostra disponibilitat.

Un altre aspecte rellevant en relació amb els terminis: convé que faci la correcció una mateixa persona per mantenir la coherència. És cert que es poden escurçar els terminis dividint el text entre diversos correctors, però no és recomanable, ja que pot afectar l’estil i la coherència del text.

📌 3 aspectes importants a l’hora de triar un pressupost de correcció en català

 

1. La formació del corrector o la trajectòria de l’empresa

Has de tenir en compte si el corrector és professional. És molt important que el corrector hagi cursat un grau o una llicenciatura en Filologia Catalana, Traducció i Interpretació o Periodisme. Així mateix, n’has de valorar els anys d’experiència.

Actualment, la majoria dels professionals disposen de pàgina web. Et recomano que hi donis un cop d’ull abans de prendre una decisió.

2. Posa cara al corrector

Posa cara al corrector (o l’empresa) amb qui treballaràs. En el món en línia, on tothom pot fer-se un forat i amagar-se darrere d’una pantalla, cada vegada hi ha més intrusisme. I, sincerament, no et converteixes en corrector de la nit al dia. La correcció professional requereix moltes hores de formació i experiència.

Tu et refiaries d’un metge que no et mostrés les seves referències i que t’atengués amb la cara tapada? Poder veure qui és el corrector o qui hi ha darrere de l’empresa de correcció per a mi és un punt molt important.

3. Prova de correcció d’un fragment

En cas de dubte entre diferents correctors o tarifes, et recomano que demanis una prova de correcció d’un fragment per veure com treballa el professional.

 

 

📌 El preu d’una correcció de textos varia si hi ha un gran volum?

Per a projectes de gran volum amb una periodicitat mensual, el preu és més baix en comparació amb un projecte puntual. Si necessites un pressupost exacte, escriu-me i explica’m quin és el teu projecte.

 

📌 Hi ha descompte en les tarifes de correcció de textos?

Sí, durant l’any acostumo a fer alguna promoció en dates assenyalades, però no puc assegurar-te quan. Si te’n vols assabentar, pots seguir-me a les xarxes socials.

D’altra banda, en l’apartat següent trobaràs dues promocions per a estudiants i escriptors novells.

 

Promocions en correcció de textos en català

 

Descompte en correcció de treballs acadèmics per a estudiants

Si ets estudiant menor de 25 anys (i pots demostrar-ho), tens un 5 % de descompte en totes les correccions en català. Fes-nos-ho saber quan demanis el pressupost.

Descompte en correcció de llibres

Has corregit el teu primer llibre amb nosaltres i vols escriure’n un altre? T’ofereixo un 3 % de descompte en el preu de la correcció de la teva segona obra.

 

📌 Quin tipus de textos corregim?

 

  • Empresarials: correcció de webs, articles per a blogs, catàlegs, fullets, presentacions, informes, memòries anuals, projectes, etc.
  • Treballs acadèmics: correcció de treballs de final de grau i màster (TFG i TFM), tesis doctorals, articles per publicar en revistes científiques, etc.
  • Llibres: correcció del teu llibre, tant si el vols presentar en una editorial com si el vols autopublicar en plataformes com Amazon KDP.
  • Relats: correcció d’històries i relats curts en català per presentar-los a concursos.
  • Subtítols: correcció dels subtítols de vídeos, documentals, anuncis, etc.

 

📌 Les tarifes varien segons el tipus de text?

 

Les tarifes no solen variar gaire, però està clar que cada text és únic. N’hi ha que poden tenir certes particularitats, com un llenguatge molt tècnic, citacions, un format específic o no editable, o fins i tot textos que han estat redactats per persones no natives.

Si vols obtenir un pressupost exacte i sense sorpreses, envia’m una mostra d’un parell de pàgines perquè ho pugui valorar i indica’m el nombre total de paraules.

Escriu-nos

Polítiques