Com autopublicar a Amazon | Guia en català | 2023

Com publicar un llibre en català a Amazon KDP

Has escrit un llibre. El teu llibre. I després de mesos (o anys!) de suor i llàgrimes, per fi has posat punt final a aquest gran projecte de la teva vida.

O això creus. Perquè ara ve la part que no agrada tant als escriptors… Gestionar-ne la publicació.

Si has arribat fins aquí perquè et planteges autopublicar el teu llibre, 📚 ets al lloc ideal. En aquest article t’explico tot el que has de saber sobre com autopublicar el teu llibre a Amazon KDP.

T’asseguro que el procediment és més senzill del que pugui semblar en un principi, tot i que és veritat que has de prestar atenció a alguns detalls. 🕵️‍♂️ Creu-me, perquè jo mateixa hi he passat (4 vegades, de fet), i he comès petits errors que són els que et vull estalviar amb aquestes línies.

Gràcies a la meva guia pas a pas per publicar un llibre a Amazon, aprendràs a pujar la teva obra a la plataforma KDP de manera clara i senzilla.

Què esperes? Comença a vendre el teu llibre en línia.

Aquest blog és molt complet. Si busques un dubte concret, a continuació trobaràs un índex on podràs fer clic a la part que t’interessi. 👇

Com és el procés de publicació a Amazon KDP

Crear un compte a Amazon KDP

El primer que et cal abans d’iniciar el procés de publicació a Amazon és un compte de KDP, sigla de Kindle Direct Publishing. 🚀 Crear-se un compte és completament gratuït. KDP només et demana una adreça de correu electrònic i una contrasenya.

 

Format digital o de tapa tova

Una altra de les moltes decisions que has de prendre és 🤔 si publicaràs el llibre en format de tapa tova, en format digital o en tots dos, ja que el procés difereix lleugerament en un cas o l’altre.

En aquest article t’explicaré com dur a terme amb èxit el procés en els dos casos. Començo pel format digital.

En quin format puc publicar el meu llibre a Amazon KDP

 

Procés per autopublicar un llibre en la versió eBook Kindle

 

Informació del llibre: títol, nom i col·laboradors

Després de triar el format del llibre, et trobaràs el formulari de la imatge següent. En aquest formulari, has d’emplenar el títol de la teva obra, el teu nom complet (o un pseudònim) i el d’altres col·laboradors, si és el cas.

També n’has de proporcionar una sinopsi. Et recomano que redactis un resum breu i concís, malgrat els quatre mil caràcters de marge que ens permet Amazon. No volem avorrir el lector abans que comenci a llegir!

 

Com emplenar la informació d’un llibre a Amazon KDP

 

Categories i paraules clau del teu llibre d’Amazon KDP

Les paraules clau són un aspecte essencial que has de tenir en compte quan publiques un llibre en aquesta plataforma. KDP et dona l’oportunitat d’introduir fins a set paraules, que serviran per relacionar l’obra amb el motor de cerca d’Amazon.

Per exemple, si una de les teves paraules clau fos aventura i algú busqués Llibres d’aventura en navegar per Amazon, això incrementaria les probabilitats que el teu llibre aparegués entre els resultats.

Així que triar les paraules clau adequades és un aspecte fonamental a l’hora de promocionar el teu llibre. A més, aquest apartat també es fa servir per als concursos literaris d’Amazon i esdeveniments similars.

El següent camp que has d’emplenar és el de categories. Bàsicament, són els gèneres als quals pot pertànyer l’obra, ni més ni menys. Fantasia, humor, juvenil, romanç, horror, etc. També pots afegir, si vols, una recomanació per edats, en cas que el teu llibre contingui llenguatge malsonant, sexe explícit o altres temàtiques per a adults.

 

Com triar les paraules clau i les categories per a un llibre a Amazon KDP

Opció de prevenda d’Amazon KDP

El que segueix a les categories és l’opció de prevenda. Què vol dir això? 🕗 Es refereix a fixar una data de publicació de cara al futur. Molts autors fan servir aquesta opció com un mètode per publicitar les seves obres i generar expectació.

Després de la prevenda ve una cosa tan important com el DRM (sigla de gestió de drets digitals en anglès). El DRM serveix per impedir una distribució no autoritzada del teu llibre. Hi ha autors que prefereixen deixar que els seus lectors comparteixin les seves obres com vulguin, la qual cosa pot servir per fer-los publicitat gratuïta. En resum, el que col·loquialment coneixem com a boca a boca. Si decideixes no aplicar el DRM, els usuaris d’Amazon poden prestar el teu llibre durant un temps o comprar-lo com a regal per a un tercer. La decisió depèn de cadascú. Això sí, tingues en compte que un cop presa, no hi ha marxa enrere.

Pujar el manuscrit del llibre a Amazon | formats disponibles

Per fi ha arribat el moment que esperaves: és l’hora de pujar el teu manuscrit. 📑 En el cas dels llibres digitals, els formats compatibles són DOCX, EPUB i KPF. El format DOCX pot donar problemes de compatibilitat de tant en tant, de manera que recomano fer servir el format EPUB sempre que es pugui. A internet podem trobar fàcilment una infinitat de convertidors.

Crear la portada del llibre

Malgrat el que diu el refrany «No s’ha de jutjar un llibre per la coberta», no ens enganyem. 📚 El teu llibre sí que serà jutjat per la portada, almenys en part.

Així que tens dues opcions per dissenyar-ne la portada i que sigui tan atractiva com sigui possible:

 • Fer servir el gestor de portades d’Amazon.
 • Pujar una portada des del teu ordinador, ja sigui una que hagis fet tu mateix o una que hagin dissenyat per a tu.

Contractar el disseny de la portada

Si et planteges contractar un dissenyador, fes-ho. El teu llibre és el teu estimat projecte i es mereix un resultat professional. Si necessites un cop de mà amb el disseny, no dubtis a comentar-m’ho, ja que col·laboro amb un maquetador molt bo.

D’altra banda, si el teu pressupost és limitat, pots trobar opcions més econòmiques en plataformes com Fiverr. Només has de posar al cercador alguna cosa així com «dissenyar portada llibre Amazon».

portada llibre amazon

Crear la portada del llibre tu mateix

Ara bé, no totes les persones que publiquen el seu llibre de manera independent tenen previst invertir en el disseny de la portada.

Si és el teu cas i la vols dissenyar tu mateix, però no tens coneixements de maquetació, et recomano que facis servir Canva. És una aplicació web molt intuïtiva i fàcil d’utilitzar.

En canvi, 👎 el gestor de portades d’Amazon és un dels punts febles d’aquesta plataforma, a més de donar molts maldecaps, com veuràs més endavant quan t’expliqui detalladament el procés de publicació en tapa tova.

Canva és un portal en línia que et permet dissenyar portades amb imatges lliures de drets d’autor. Encara que disposa d’opcions de pagament, una gran part de la galeria d’imatges és gratuïta. Té una alta selecció de portades, permet editar el text al mateix web i pujar imatges des del nostre ordinador. Podem cercar portades per gènere, segons el públic objectiu, etc.

Generalment, KDP adapta automàticament la mida de la portada (excepte en casos excessius) a la mida del dispositiu electrònic en què es llegeix el llibre. Així que, en el cas del format digital, excepte en rares excepcions, no t’has de preocupar per aquest aspecte.

 

Vista prèvia de llibre a Amazon KDP

A continuació, la plataforma et mostra una vista prèvia del llibre. Aquesta funció et permet comprovar que tot ha quedat com esperaves.

D’altra banda, ha arribat l’hora d’assignar un ISBN al llibre 👩‍🏭. Si no en tens un, Amazon te’l proporciona.

També et pregunta si vols inscriure el llibre digital en KDP Select. Gràcies a aquest servei, els usuaris que hi estan subscrits poden accedir al teu llibre de manera gratuïta, i se’t paga en funció de les pàgines llegides. La permanència és de tres mesos, durant els quals has de mantenir el llibre exclusivament a Amazon.

Per acabar, has de llegir i acceptar els termes i les condicions.

 

https://youtu.be/wocLEFNB6SE

Procés per autopublicar un llibre de tapa tova a Amazon KDP

Ara veurem com és el procés per crear un llibre físic de tapa tova.

 

Tipus de paper i color de la lletra i les imatges

La primera diferència que et trobes són les 📑 diferents opcions d’impressió. Tens fins a quatre tipus de paper i color de lletra per triar, com pots veure en la imatge següent. En el meu cas, primer vaig triar el paper blanc. El resultat no em va agradar gaire, perquè s’assembla al paper d’impressora. Així que després de veure-ho vaig optar pel paper crema (en blanc i negre), que ofereix un resultat de més qualitat.

MOLT IMPORTANT: 📢 un cop seleccionat el tipus de paper, és una cosa que no pots canviar.

En el meu cas, per canviar el paper vaig haver d’eliminar el llibre pujat i crear-ne un de nou. Si ja s’ha venut alguna còpia del llibre antic, no el pots eliminar de la plataforma i en tens dues còpies visibles a Amazon… Així que et recomano que ho pensis bé abans de triar.

 

Quin tipus de paper és millor per a un llibre d’Amazon KDP

Mida del llibre

Has de tenir molt clara la mida del llibre si no vols que la creació de la portada es converteixi en el teu pitjor malson. Canviar un petit detall pot acabar convertint-se en una tasca infernal si no tens les mesures adequades.

I com pots saber quina mida t’agrada? 🔍 Agafa algun dels llibres que tinguis a casa, mesura’l i compara’l amb les mides que t’ofereix la plataforma.

Un cop decidit això, és imprescindible que ubiquis correctament el llom, el títol, el teu nom i la sinopsi, per evitar que quedin tallats pel marge. Passa el mateix amb el codi de barres.

Per acabar amb la portada, se’t pregunta si vols sagnat i/o brillantor. Si vas una mica perdut amb aquestes qüestions de format i maquetació i tens pressupost, et recomano que contractis un maquetador (jo ho vaig fer i em va facilitar molt la vida).

Format del manuscrit

Pel que fa al format del manuscrit, Amazon accepta .PDF, .DOC, .DOCX, .HTML o .RTF. Personalment, considero que el format PDF és el que menys probabilitats té de causar problemes, tot i que sempre està bé conservar el manuscrit en format editable, com .DOC o .DOCX, per poder fer-hi modificacions, enviar el llibre a corregir o traduir, etc.

Per sort, pots pujar el manuscrit tantes vegades com vulguis, fins i tot després de la publicació. Així que si necessites editar una falta d’ortografia que se t’ha passat per alt fins i tot després d’haver corregit el text tres vegades, ho pots fer.

Important: 📢 tingues en compte que sí que hi pots fer petites modificacions. Si hi vols fer canvis grans, com afegir-hi o treure’n un parell de pàgines, no ho pots fer, ja que això implica haver de canviar la mida del manuscrit, de la portada, del llom, etc.

Preu i distribució del llibre a Amazon KDP

El preu mínim del llibre el determinen el gruix (el nombre de pàgines), la mida, l’IVA i el país del mercat en què el venguis.

Alguns territoris ofereixen distribució ampliada. Què vol dir això? Que les editorials d’aquests territoris poden vendre el llibre a negocis en línia, biblioteques, universitats i llibreries físiques. No tots els llibres són compatibles amb aquesta opció; tot i així, val la pena tenir-la en compte.

 

Quin és el preu mínim d’un llibre distribuït per Amazon

Per acabar, hi ha l’opció Matchbook. Si actives aquesta opció, totes les persones que comprin el llibre en paper tindran accés gratuït a la versió digital (si en tens una). Es pot considerar una espècie de dos per un, vaja.

En quant temps verifica Amazon el meu llibre?

Amazon triga 24 h (llibres digitals) 🕗 i 72 hores (llibres de tapa tova) a verificar el llibre. Aquestes hores es compten a partir del moment en què has completat el formulari.

Durant aquest període, la plataforma revisa el contingut del llibre, però no ho fa per buscar errors ortogràfics i similars, sinó temàtiques dubtoses (com l’apologia de dictadures o de la violència de gènere). Amazon permet la publicació de novel·les eròtiques i polítiques, de manera que no rebutja gairebé cap llibre.

Com funcionen les regalies i com calcular els teus guanys a Amazon KDP

Ha arribat el dia. Has venut el teu primer llibre! L’enhorabona! 😊

I quan et pagarà Amazon? Cada dos mesos a partir de la primera venda del teu llibre.

Pots triar entre diferents opcions de pagament: transferència electrònica, transferència bancària o xec. Ara bé, amb independència del mètode que triïs, els pagaments sempre es duen a terme bimestralment.

Per als llibres digitals hi ha disponibles dos plans de regalies: del 35 % i del 70 %. Amazon calcula els beneficis per unitat venuda de manera automàtica.

Diferències entre les regalies dels llibres digitals i els de tapa tova

Vegem més detalladament les diferències entre les regalies dels llibres digitals i les regalies dels llibres físics de tapa tova.

Els llibres digitals poden tenir unes regalies del 35 % al 70 % sempre que compleixin aquests requisits:

 • El contingut no ha de ser de domini públic i el preu ha d’oscil·lar entre els tres i els deu dòlars.
 • Els països compatibles amb el pla del 70 % de regalies són els Estats Units, el Canadà, Austràlia, el Regne Unit, Nova Zelanda i la majoria dels Estats membres de la Unió Europa.
 • Si el teu llibre està inscrit en KDP Select, la llista de països s’amplia al Brasil, l’Índia, el Japó i Mèxic.

Les regalies dels llibres de tapa tova són del 60 % si els venem únicament a Amazon i del 40 % si fem servir la distribució ampliada.

Però quants diners guanyaré amb cada llibre que es vengui a Amazon?

Amazon t’ofereix una calculadora de regalies i despeses d’impressió, perquè sàpigues exactament quants diners obtindràs amb la venda de cada exemplar.

És una calculadora molt fàcil de fer servir, on pots provar diferents preus i veure com canvien les regalies.

Les dades que has de tenir clares per fer servir aquesta calculadora són:

 • el tipus de paper
 • el nombre total de pàgines*
 • el mercat en què vols vendre el llibre (Amazon Espanya, Amazon Itàlia, Amazon.com, etc.)

* Tingues en compte que la calculadora entén el nombre total de pàgines com a pàgina física a dues cares. És a dir, si el llibre té 420 pàgines numerades, n’he de posar la meitat: 210 pàgines físiques.

Vegem-ne un exemple amb xifres reals:

Quant puc guanyar amb cada llibre que vengui a Amazon com funcionen les regalies

Quant costa autopublicar un llibre a Amazon?

Publicar el teu llibre a Amazon no costa diners. O, més ben dit, Amazon no et cobra res per publicar en la seva plataforma. No obstant això, sí que has de fer un desemborsament per registrar els drets d’autor, crear la portada (si en vols una de dissenyada per un professional), corregir el llibre, imprimir còpies de la teva obra i, per descomptat, promocionar-la.

Com registrar els drets del meu llibre

El preu per registrar els drets varia en funció del territori. Has de portar una còpia del manuscrit plastificat i amb les pàgines numerades a l’oficina de la propietat intel·lectual que tinguis més a prop. Malauradament, aquest procés encara no està digitalitzat, de manera que s’hi ha d’anar en persona.

El registre a les oficines de la propietat intel·lectual és l’opció més fiable per assegurar-te que ningú plagia aquesta obra que tanta suor i llàgrimes t’ha costat escriure, però això no vol dir que no hi hagi alternatives. De fet, actualment moltes persones opten pel registre en línia. Vegem quines són aquestes alternatives.

 

Safe Creative: Es tracta d’una plataforma web que et permet pujar les teves obres i registrar la propietat intel·lectual. En pujar-hi el llibre, registra l’hora i la data i et proporciona un certificat de registre signat electrònicament. N’hi ha dues versions: una de pagament i una de franc. La diferència entre ambdues és el nombre de registres que pots fer (una quantitat limitada en la gratuïta i il·limitada en la de pagament). És possible esborrar registres, de manera que pot servir-te com a mesura temporal per deixar constància de l’autoria de la teva obra. Personalment, faig servir Safe Creative i opino que és una plataforma molt intuïtiva i fàcil d’utilitzar. El cost del registre és de 15 euros per llibre. Aquí et deixo un enllaç perquè t’hi puguis registrar.

Creative Commons: És semblant a l’anterior. La característica diferencial de Creative Commons és que ofereix als usuaris la possibilitat de compartir treballs entre ells, sempre que n’acreditin de qui és l’autoria.

 

Passos previs a la publicació: maquetació i correcció professional del llibre

Abans de publicar el llibre, hi ha diverses fases (i mans!) per les quals ha de passar si vols obtenir un resultat professional. Dues de les més importants són la maquetació i la correcció professional del llibre. Vegem-les detalladament.

 

Correcció professional del llibre

Una altra fase per la qual ha de passar el llibre abans de veure la llum és la correcció. I no em refereixo al fet que el llegeixis i rellegeixis tu mateix tres vegades (que també ajuda!), sinó al fet que el corregeixi un corrector professional de llibres.

Per què? Te’n dono 3 raons:

 • Un corrector professional t’ofereix una visió externa (i objectiva) del llibre que t’ajuda a millorar-lo.

 • Un corrector (humà) detecta errors que tu no pots veure. No només corregeix ortografia, puntuació i gramàtica, sinó que també t’ajuda a millorar l’estil de la redacció.

 • La correcció professional et permet obtenir un resultat de qualitat i millora la teva imatge com a autor. Ho notaràs a les ressenyes!

Això sí, la correcció professional costa diners i temps. En aquesta pàgina trobaràs més informació i les preguntes més freqüents sobre la correcció de llibres.

Aspectes que cal tenir en compte a l’hora de maquetar el llibre

Hi ha diversos aspectes que has de tenir en compte a l’hora de maquetar el llibre, ja sigui en format digital o físic. Per exemple, en un e-book no és imprescindible numerar les pàgines, perquè el nombre total d’aquestes dependrà de la mida del dispositiu que faci servir el lector.  A continuació t’ofereixo un llistat amb alguns dels elements que sí que requereixen la teva atenció.

 

Llibre en format digital

 • Els paràgrafs i la justificació del text: Els comandaments per dur a terme aquesta tasca depenen del teu processador de textos predilecte. Però sigui quin sigui el que facis servir, els paràgrafs han d’estar separats de manera clara i cal deixar un espai quan el text canviï de punt de vista o escenari. A més, convé justificar el text per facilitar-ne la lectura.
 • Títols: Al processador de textos, has d’afegir estils als títols dels capítols si vols crear un índex, la qual cosa donarà un toc més professional al llibre.
 • Salts de pàgina: Els salts de pàgina són fonamentals per separar de manera adequada la pàgina principal de l’índex, l’índex del pròleg, el pròleg dels capítols i els capítols entre si. Altrament, el lector es pot topar amb un capítol que comença a la meitat o al final d’una pàgina. També hi pots afegir subcapítols (segons el tipus de llibre que escriguis).
 • Pàgines en blanc: Deixa algunes pàgines en blanc a l’inici del manuscrit en què puguis escriure el títol del llibre, el teu nom, les dades sobre els drets d’autor, el traductor o el maquetador, l’índex, una dedicatòria, el pròleg, etc.
 • Ús de marcadors: Els marcadors serveixen perquè l’índex funcioni com un hipervincle en els dispositius electrònics. En altres paraules: quan el lector premi «Capítol 1», el llibre digital el portarà, efectivament, al primer capítol.

Llibre de tapa tova

 • Text justificat: En aquest cas, el procediment és exactament el mateix que el d’un llibre digital (pots llegir-lo en l’apartat anterior).
 • Mida: Com és obvi, has de triar la mida de pàgina que vols per al llibre. Assegura’t de no acabar amb una cosa semblant a un llibre de text. Per descomptat, com més petita sigui la mida de pàgina, més gran serà el nombre total de pàgines.
 • Salts de pàgina: En el cas dels llibres de tapa tova, l’objectiu dels salts de pàgina és separar els capítols.
 • Índex: En ser en paper, l’índex ja no és interactiu, però continua sent de gran utilitat per als lectors que acostumen a llegir per capítols o que volen consultar una secció específica del llibre.
 • Pàgines en blanc: Igual que en els llibres digitals (llegeix l’apartat anterior).
 • Numeració de les pàgines: Numerar les pàgines de la teva obra és un requisit indispensable per poder registrar-ne els drets d’autor i publicar-la a Amazon.

Programes per maquetar el llibre

A l’hora de maquetar un llibre (de la maquetació de la portada n’hem parlat abans), pots triar entre diversos programes informàtics. De fet, és habitual que el processador de textos (Word, Open Office, Libre Office, Scrivener, etc.) ja disposi de totes les eines i les funcions necessàries. Vegem-ne alguns dels més recomanables.

 

 • InDesign: Aquest és per a professionals (si vols un programa més comú, passa al punt següent). InDesign o Adobe InDesing és un programa de disseny gràfic pensat per a tot tipus de publicacions, des de missatges en xarxes socials fins a llibres, passant per animacions o diapositives. InDesign et permet canviar fàcilment els estils dels paràgrafs i dissenyar tant l’interior com l’exterior del llibre. A més, pots compartir les teves creacions i obtenir-ne valoracions i consells a l’instant. La pega principal que té és que es tracta d’un programa amb subscripció de pagament.

Maquetar llibre amazon

 • Microsoft Word: Els clàssics mai moren. Malgrat que no disposa d’opcions tan sofisticades com InDesign, té tot el que et cal per maquetar l’interior del llibre. Marges, índex, salts de pàgina, estils… Si el llibre no conté imatges, no ho dubtis i treballa amb Word. A més, res t’impedeix maquetar el llibre amb Word i dissenyar la portada amb InDesign o Canva.

Maquetar un ebook en Word

 • Open Office Writer: És el programa més bàsic dels d’aquesta llista, i també el més senzill de fer servir. Tot i que no aconseguiràs uns resultats tan vistosos, és una bona opció si no vols complicar-te la vida.

Maquetar un llibre Amazon Kdp

 • Affinity Publisher: Una alternativa a InDesign. Encara que també és de pagament, es tracta d’un pagament únic. Entre les funcions més destacades hi ha la possibilitat d’ajustar el text i l’espaiat, personalitzar els marges, afegir taules, guies i quadrícules, crear i compartir plantilles, etc.

Maquetar en Publisher un llibre

 • Scribus: Es tracta d’una altra alternativa a InDesign, aquest cop completament gratuïta. Està disponible en quatre idiomes.

Maquetar una novela

Audible | Audiollibres d’Amazon

Amazon també és propietària d’Audible, una plataforma d’audiollibres. Si amb el format físic de tapa tova i el format digital no estàs satisfet, també pots publicar el llibre com una pista d’àudio. En aquest cas, el pots narrar amb la teva pròpia veu o contractar un professional (Amazon te n’ofereix alguns).

Tingues en compte que les valoracions d’Amazon no mesuren la qualitat, sinó la popularitat, almenys de manera interna. Un llibre amb mil ressenyes negatives apareixerà abans en els resultats d’una cerca que un amb cent valoracions positives. Per això, és important intentar arribar a tanta gent com sigui possible.

Què t’ha semblat aquesta guia per autopublicar a Amazon KDP? Espero haver resolt gran part dels teus dubtes i que t’animis a fer-ho, perquè realment val la pena.

Si tens qualsevol pregunta o has de fer una correcció professional del teu llibre abans de publicar-lo, no dubtis a escriure’m (sense compromís!). Serà un plaer atendre’t.

Núria Masdeu