L’ús de les cometes en català: quan i com es fan servir

L’ús de les cometes en català

Alguna vegada t’has preguntat quan has d’utilitzar les cometes? No les utilitzes perquè tens por de no posar-les bé? Vols fer-les servir amb comoditat i que el seu ús et sigui molt més natural? Continua llegint per conèixer tot el que necessites saber i convertir-te en expert o experta en l’ús de les cometes en llengua catalana!

En aquest article aprendràs quin tipus de cometes hi ha en català i com fer-les servir correctament. Tot amb exemples pràctics que t’ajudaran a veure-ho més clar i a interioritzar els coneixements.

🎬 Si prefereixes veure el contingut en vídeo, aquí el tens! 👇

 

Quin tipus de cometes hi ha en català?

Existeixen fins a tres tipus diferents de cometes, tot i que cal fer un incís en el fet que l’ús d’aquest signe tipogràfic no és igual en tots els idiomes. Per tant, no pots suposar que el fet de saber com fer-les servir en català et garanteix que ho faràs bé en tots els idiomes. Dit això, els tres tipus de cometes que hi ha en català són els següents:

  • Cometes baixes o llatines (« »)
  • Cometes altes o angleses (“ ”).
  • Cometes simples o senzilles (‘ ’).

 

Quan es fan servir les unes o les altres?

Pots triar les primeres o les segones indistintament (és una qüestió de preferència d’estil). Totes dues són correctes i tenen els mateixos valors. Això sí, és important que mantinguis la coherència al llarg del text (no les barregis!).

Normalment, les cometes simples s’empren per delimitar el significat d’una paraula o expressió.

Quan dins d’una oració entre cometes hi ha una part del text que també ha d’anar entre cometes, cal mantenir aquesta jerarquia: primer, cometes baixes (« »); dins d’aquestes, cometes altes (“ ”), i finalment, cometes simples (‘ ’). Et poso un exemple:

Cito les seves paraules sobre l’escriptor: «L’autor va dir: “El capítol ‘Utopia’ és, sens dubte, el meu preferit”».

 

quan és fan servir les cometes en català

 

T’agradaria millorar la teva redacció en català? El quadern d’exercicis 👉  “Millora la teva redacció en 20 dies” t’ajudarà a corregir aspectes clau que fan guanyar punts als teus textos. Dona-hi un cop d’ull!

Com es fan servir les cometes en català

Segurament les fas servir habitualment per introduir cites textuals o les has vist en diàlegs entre diversos personatges, que són usos molt comuns. Ara bé, l’ús de les cometes en català va molt més enllà. Per superar aquest ús limitat de les cometes, tot seguit t’explico com es fan servir i en quins casos.

L’ús de les cometes en les citacions

Aquesta és la funció estrella de les cometes. S’empren, de manera regular, per marcar una citació. Per exemple:

Carles Capdevila indica el següent al pròleg del llibre La família en digital: «Si quan jo tenia 10 anys hagués desitjat tocar l’ukulele, hauria estat pràcticament impossible, al meu poble, els Hostalets de Balenyà».

En les citacions textuals que inclouen punts i a part, cal que posis les cometes de tancament al principi de línia (és a dir, després de cada punt i a part) per indicar que la citació en qüestió continua. I quan arribis al final del fragment, tanca’l amb les cometes, com és habitual.

En aquell moment va ser quan l’àvia, amb una veu tranquil·la, va deixar anar:

«I recorda-ho sempre, si us plau:

»Sol arribaràs més ràpid, però acompanyat arribaràs més lluny.

»És de vital importància tenir sempre prop persones de confiança.»

Quan es tracta d’un discurs en estil directe també faràs servir les cometes:

El Paco no podia més: «Dimiteixo! Ja n’hi ha prou».

Les utilitzaràs, a més, quan hi hagi un incís de la persona narradora. En aquest cas, les has de tancar i obrir abans i després de l’incís, que s’escriu entre comes o amb guió llarg.

«Tot i que aquell era el seu dia espacial, hi ha un límit», deia xiuxiuejant, «no perquè avui sigui el seu aniversari ho hem de consentir.»

«Tot i que aquell era el seu dia espacial, hi ha un límit» —deia xiuxiuejant—, «no perquè avui sigui el seu aniversari ho hem de consentir.»

Si poses la citació en un paràgraf a part i amb una mida de lletra més petita, la mida del cos ja permet distingir-la de la resta del text, per la qual cosa no són necessàries les cometes. Fixa’t en aquest exemple:

Bunyols (2000), en la ressenya que fa de la novel·la francesa, afirma:

L’autor del llibre és capaç de representar d’una manera increïblement vívida com vivia l’alta societat francesa en aquella època. […]

 

tipos de cometes en català

 

L’ús de les cometes en els diàlegs

Un altre ús molt habitual de les cometes en català és per reproduir un diàleg dintre d’un diàleg.

—Una vegada acabat, no vaig poder evitar dir-li: «Al cap i a la fi, ja soc lliure».

—De debò?

Quan tinguis un diàleg amb punts i a part en la intervenció d’un mateix personatge, cal que usis les cometes de tancament a l’inici de cada línia que ve després del punt i a part. Com que no és una citació, sinó que forma part del diàleg en si, en aquest cas no has d’obrir-les ni tancar-les al final de la frase. Així, indiques al lector que la persona que està parlant és la mateixa que ho estava fent en les frases anteriors. Ho entendràs amb aquest exemple:

—Estàs segur que vols saber tota la veritat? Bé, tu ho has volgut.

»Vaig arribar i no hi havia ningú a casa.

»O això és el que jo pensava inicialment.

 

 

L’ús de les cometes en els pensaments

També fem servir les cometes per introduir un pensament en estil directe en una novel·la o altres escrits. Això ens permet distingir el pensament dels diàlegs.

Des que m’ho va dir, vaig passar-me tot el dia pensant: «Seré jo l’elegit que haurà de fer-ho?».

Altres usos de les cometes

A banda dels usos que he explicat al llarg d’aquest article, pots utilitzar les cometes en altres situacions. Te’n poso alguns exemples:

Per escriure el nom del capítol d’un llibre, un article o un poema. És a dir, els títols de parts d’una obra (recorda que els títols de l’obra es posen en cursiva):

El primer capítol del llibre Els 7 hàbits de la gent altament efectiva és «Hàbit 1: ser proactiu».

«Tot comença aquí» és el títol de l’article que van publicar a la revista Fòrum.

«T’estimo perquè sí» esdevé el millor poema del tercer llibre de Maria Mercè Marçal, Sal oberta, publicat el 1982.

 

cometes en les citacions

 

També farem servir les cometes per escriure els noms de cançons, capítols de sèries o col·leccions:

El primer àlbum de la discografia dels Manel es titula Els millors professors europeus, que acaba amb la cançó «Corrandes de la parella estable».

«Esperança» va ser un dels capítols més vistos de la famosa sèrie Polseres Vermelles.

Totes les pel·lícules de «Harry Potter» van esdevenir un fenomen de masses sense precedent.

 

Combinació de les cometes amb altres signes de puntuació

La col·locació de les cometes pot variar en funció dels signes de puntuació i el context. Vols saber com utilitzar-les en combinació amb els signes de puntuació? Som-hi!

Dividirem l’explicació en dos casos: la puntuació de les citacions i la puntuació de textos entre cometes que no són citacions.

Com es puntuen els textos entre cometes que no són citacions?

1) La coma, el punt i coma, el punt i els dos punts s’escriuen fora de les cometes de tancament.

Parlem de contextos «especials» i «normals», en funció del grau de proximitat que hi hagi en cada cas.

2) Els signes d’exclamació, els parèntesis, els dos punts, el punt o altres s’escriuen abans o després de les cometes segons el cas:

Si els signes de puntuació pertanyen al text entre cometes (signe d’exclamació, signe d’interrogació, parèntesis, punts suspensius o guions), aquests signes aniran dintre de les cometes.

En aquell moment és quan vam escoltar «no, si us plau, ja arribo!» i tothom es va girar.

Per contra, si els signes no formen part de la unitat menor que hi ha dintre de les cometes, es col·loquen fora d’aquestes.

Tot això va començar perquè ell (que diu que és «especial») no deia res de bo.

 

combinació cometes i puntuació en català

 

Com es puntuen les citacions en estil directe en català?

Un altre dubte molt comú quan citem en català és on es posa el punt final. La resposta és: depèn. M’explico a continuació.

Quan introduïm una citació amb dos punts, i la citació és una frase completa, posem el punt fora de les cometes (segons quin manual d’estil consultis, també es pot posar el punt abans):

L’escriptor afirma: «La paraula és emoció».

En canvi, si la citació obre un paràgraf o és una oració completa (sense els dos punts d’introducció), posem el punt abans de les cometes de tancament, com et mostro en aquest exemple:

«Quan l’home no es troba amb si mateix, no troba res.» (Goethe)

Aquesta és la versió resumida de l’explicació. Si vols aprofundir-hi, et recomano que consultis l’apartat de citacions del Manual d’estil del Josep M. Mestres et al.

Com pots veure, l’ús de les cometes en català és molt ampli i suposa tot un món dintre dels signes ortogràfics.

Per aprendre a utilitzar les cometes correctament, el millor que pots fer és integrar-les en la teva escriptura habitual (quan calgui, és clar!) perquè cada cop et sigui més natural veure-les i fer-les servir.

Des d’aquí, t’animo a integrar-les en els teus escrits. Ara bé, soc conscient que hi ha molts punts per recordar. Així que et recomano que desis aquest article als favorits per consultar-lo quan tinguis dubtes.

Núria Masdeu