Les hores en català: la guia definitiva

Guia de les hores en català

Les hores en català poden ser un maldecap. Sobretot si no fas servir un dels dos sistemes que existeixen per dir l’hora.

Vol aprendre d’una vegada per totes com dir les hores en català?

Amb aquesta guia completa descobriràs els conceptes més importants per no equivocar-te amb l’hora,😎 de quines maneres es pot comunicar l’hora en la nostra llengua i com s’escriu correctament, tant amb xifres com amb lletres.

A més, al final trobaràs exercicis en diferents formats per practicar les hores en català.

Som-hi!

Quines maneres hi ha de dir les hores en català?

Existeixen dos sistemes principals per expressar les hores en català.

 

https://youtu.be/sMvvZFE2mrM

 

1️⃣ El sistema de campanar

Segons aquest sistema, les hores es divideixen en quatre quarts, i per comunicar l’hora es diuen dues coses: 1) quants quarts han passat de l’hora actual i 2) es fa referència a l’hora en punt següent. Dit així sembla una mica abstracte. Deixa que m’expliqui amb un exemple.

Si són les 10:30 h, hem de dir que són dos quarts d’onze. És a dir, han passat dos quarts (dels quatre quarts que té una hora), i l’hora en punt següent són les 11.

Reconec que pot resultar confús 🤷‍♂️ per a les persones que no fan servir aquest sistema (en alguns parlars no s’utilitza), perquè esmentem les onze quan en realitat encara no han tocat. Tot i això, si recordes aquest truc, no és tan difícil. De tota manera, si no t’ha quedar clar del tot, al final del blog parlo d’una aplicació en línia que t’ajudarà moltíssim a aprendre el sistema de campanar.

Et poso un altre exemple: si dius que són dos quarts de dotze, estàs dient que són les 11:30 h i no les 12:30 h.

Passa el mateix amb els quarts i tres quarts:

És un quart de dotze (= Són les 11:15 h).

En aquest exemple ha passat un quart de l’hora actual, i l’hora en punt següent són les 12.

Són tres quarts de dotze (= Són les 11:45 h).

En l’exemple anterior han passat tres quarts de l’hora actual, i l’hora en punt següent són les 12.

Pots parlar també de mitjos quarts. Per tant, pots dir que són tres quarts i mig de dotze (les 11:52 h) o que és mig quart de dotze (les 11:07 h). Tanmateix, en el llenguatge quotidià no és gaire habitual.

I si encara vols concretar més l’hora, pots indicar els minuts després dels quarts o de l’hora en punt. Per exemple:

Són dos quarts de dotze i sis minuts (= Són les 11:36 h).

Són les onze i tres minuts (= Són les 11:03 h).

 

Apren les hores amb exercicis

 

2️⃣ El sistema de rellotge

Per contra, el sistema de rellotge és més literal i fa referència a l’hora actual, si encara no han passat trenta minuts, o a l’hora següent si ja ha passat mitja hora. Mira aquests exemples:

Són les onze i vint (11:20).

Són les dotze menys deu (11:50).

Com s’escriuen les hores en català? En xifres o en lletres

Depenent del context, hauràs d’escriure les hores d’una manera o de l’altra. En les situacions en què es prioritza la precisió, com ara en horaris de tren, és preferible escriure les hores en xifres.

 

🔢 Les hores en català en xifres

Es poden llegir en els dos sistemes: de campanar o de rellotge. Cal que tinguis en compte algunes consideracions:

    • És habitual escriure les hores en xifres, sobretot, en programes, agendes i horaris, ja que es poden identificar més de pressa.
    • No és correcte usar una coma per separar les hores dels minuts; cal fer-ho amb un punt o amb dos punts (les 11:15 o les 11.15; no les 11,15).
    • Sempre s’han d’indicar els minuts amb dos xifres (les 11:03; no les 11:3), llevat de l’hora en punt, en què pots ometre els zeros (totes dues opcions són correctes: 11:00 h i 11 h).
    • Quan afegeixis la paraula hores o el símbol h després de l’hora, has de deixar un espai entre la xifra i la lletra h (11:15 hores i 11:15 h). A més, és possible indicar els minuts afegint min darrere dels minuts i separant la xifra de la lletra amb un espai (11 h 15 min).
    • Finalment, si parles d’un interval d’hores, no cal que repeteixis el símbol h. El pots posar només darrere del segon element de l’interval. Per exemple: L’horari és de 15 a 16 h. Tampoc cal que posis l’article definit davant de la primera xifra.

 

Les hores en català en xifres i lletres

 

🆎 Les hores en català en lletres

Expressar les hores en lletres és molt menys habitual, però també pots trobar-ne alguns casos. Per escriure-les en lletres, només cal transcriure un dels dos sistemes explicats.

Per exemple, si són les 11:30 h, pots escriure una d’aquestes opcions:

Són dos quarts de dotze.

Són les onze i mitja.

Recursos i exercicis per aprendre les hores en català

Després de tanta teoria, ha arribat l’hora de comprovar si t’ha quedat clar. En aquest apartat trobaràs exercicis per practicar les hores en català, tant en línia com descarregables. Som-hi!

👩‍🎓 Exercicis en línia per practicar les hores en català

  • Primera prova dels teus coneixements. Amb el sistema de campanar, quina de les tres hores que et mostro a continuació és la correcta?

 

Com es diuen les hores en català correctament_

 

L’opció correcta és la B. Has encertat? 😊

 

  • Relaciona cada hora amb el rellotge que li pertoca.

 

Exercicis en línia i en PDF per aprendre les hores en català.

 

1 amb el blau

2 amb el groc

3 amb el verd

 

  • Quina d’aquestes hores és la correcta?

 

Com s’escriuen les hores en català_

 

Les dues són correctes, perquè hem usat els dos sistemes.

 

👩 Les hores en català: exercicis en PDF i per imprimir

Si el que busques són exercicis per descarregar, et deixo un enllaç a una pàgina on trobaràs exercicis en PDF i per imprimir sobre les hores en català.

 

📢 Treballem les hores en català amb Softcatalà

Et presento una app que és una meravella! És l’aplicació de les hores de Softcatalà. Quan tinguis dubtes i accés a internet, ves a Softcatalà, escriu l’hora que vulguis saber i automàticament te l’indicarà en el sistema de rellotge, el de campanar i el de campanar antic. Si no saps què és Softcatalà, et recomano que llegeixis aquest article del blog. Té funcions superútils per escriure en català que et sorprendran.

Núria Masdeu