Preparació per al nivell C2 de català | Recursos

Nivell C2 català

T’estàs preparant per a l’examen del nivell C2 de català?

No saps si fer-ho per lliure o apuntar-te a un curs?

T’agradaria trobar material de qualitat per aprendre i, sobretot, practicar?

En aquesta entrada et mostro els millors recursos i cursos per estudiar i aprovar l’examen. Els trobaràs tant en format escrit com en vídeo.

Et recomano que desis aquest URL als favorits, perquè segur que el consultaràs diverses vegades.

Som-hi!

Com obtenir el nivell C2 català

Per obtenir el nivell C2 de català has de tenir com a mínim 16 anys. No hi ha cap requisit previ; és a dir, et pots presentar directament al nivell C2 o, si dubtes de quin nivell tens, també pots fer els exàmens de diferents nivells a la vegada (per exemple, C1 i C2).

✍ Inscriure’s a l’examen C2 de català

Si no saps on inscriure’t, en aquest enllaç et pots descarregar una guia que t’explica pas a pas com es fan la inscripció i el pagament.

 

Recursos per aprovar el C2 de català

En aquest apartat hi trobaràs recursos oficials i d’altres canals i plataformes, que t’ajudaran a preparar-te per a l’examen.

 

📜 Guies de la Generalitat per al nivell C2 de català

Vols consultar el material oficial del lloc web de la Generalitat? No busquis més. Aquí et deixo els enllaços directes als PDF que ofereix llengua.gencat.cat.

 

⏩ Guia Gencat de comprensió lectora i expressió escrita

Consulta aquesta guia per preparar la part escrita de l’examen. És extremament útil! Gràcies a aquest PDF, entendràs com és l’estructura de la prova de comprensió lectora i expressió escrita, i podràs veure mostres d’exercicis i textos avaluats pels examinadors.

⏩ Guia Gencat de comprensió lectora i expressió oral

Aquesta guia per preparar la part oral de l’examen és semblant a l’anterior, tot i que bastant més curta. En aquest PDF també hi ha el funcionament de la prova, l’estructura i diversos consells que t’ajudaran a centrar-te en els aspectes clau que tenen en compte els examinadors.

📑 Models d’examen del nivell C2 de català

Si el que vols és practicar, el millor que pots fer és agafar un model d’examen i fer-lo pel teu compte. Així, tindràs una idea molt més realista de com és la prova i dels temps, un aspecte molt important! Si m’ho permets, et faré una recomanació: calcula el temps que trigues a resoldre cada àrea de l’examen. Així, sabràs quins punts et cal millorar abans del dia de la prova per no deixar-la a mitges.

En aquest enllaç pots descarregar un model d’examen oficial del nivell C2. Posa’t a prova!

 

📚 Llibre del nivell C2 de català

El català escrit 2 és un llibre encarat a millorar els teus coneixements del nivell superior de català. Inclou teoria i exercicis, perquè puguis practicar mentre aprens. Es tracta d’un llibre pràctic i eficaç per millorar aspectes com l’ortografia, la morfologia, la sintaxi, el lèxic i aspectes textuals, entre d’altres.

 

Mostra-ho a Amazon

 

📑 Blogs per aprendre català

Com ja saps, actualment el món de l’aprenentatge no acaba en les fonts oficials i els llibres. Gràcies a internet, hi ha professionals de la llengua que creen i comparteixen contingut de qualitat per aprendre català.

En aquest apartat vull deixar-te el blog d’aquest lloc web, correccioencatala.cat, darrere del qual hi ha molt d’amor i moltes hores per oferir-te contingut de valor que t’ajudi a millorar el teu català escrit. Hi ha contingut nou cada setmana que estic segura que podràs aprofitar.

Aquí tens una selecció d’algunes entrades del blog relacionades amb el C2 que et poden ser molt útils (és una petita mostra). Quant a les entrades sobre com es redacten els diferents tipus de textos, hi trobaràs escrits de mostra d’allò més esclaridors!

 

 

💌 Guies essencials

Guia de pronoms febles

Com s’estructura un text

Millora l’ús dels connectors

Guia dels pronoms relatius amb exercicis

Millora l’ús dels signes de puntuació

 

📰 Tipologies textuals

Com s’escriu un article d’opinió, amb exemple

Com es redacta un text argumentatiu, amb exemple

Com s’escriu un text expositiu, amb exemple

Com es redacta una carta formal, amb exemple

Com es redacta un informe proposta, amb exemple

 

💊 Píndoles lingüístiques

Quan s’escriu perquè o per què

Quan s’escriu què amb accent o que sense accent

Quan s’escriu sinó o si no

Quan s’escriu potser junt o pot ser separat

 

🎬 Recursos en vídeo per aprendre català

Coneixes el canal de YouTube “Parlem d’escriure en català”? És un canal molt didàctic en català on trobaràs explicacions en vídeo sobre gramàtica, ortografia, redacció i molt més. T’ofereixo les explicacions amb exemples i fins i tot alguns exercicis. Però això no és tot! També et dono altres recursos com correctors i fonts fiables on pots consultar els teus dubtes en català.

Si t’agrada consultar la informació en format vídeo, et convido a donar-hi un cop d’ull i subscriure’t al canal. A més, a les descripcions dels vídeos sempre hi ha enllaços amb la informació per escrit, perquè no et calgui prendre tants apunts! 🙂

 

 

 📲 Aplicacions i recursos de consulta

Ja saps que una part important d’escriure correctament és saber on i com has de consultar els teus dubtes lingüístics.

En aquesta secció et deixo informació sobre els llocs web i les aplicacions imprescindibles per tenir un bon nivell de català escrit. Al final del llistat hi trobaràs l’enllaç a un article del blog amb infinitat de recursos en línia per fer consultes en català.

DIEC2. És la segona edició del Diccionari de la llengua catalana de l’Institut d’Estudis Catalans (DIEC), un diccionari monolingüe i normatiu en català. Té funcions de cerca bàsica i avançada que et seran molt útils per fer consultes d’ortografia, gramàtica i lèxic.

Optimot. És la meva font de consulta preferida en català! Aquest web és gestionat per la Direcció General de Política Lingüística amb la col·laboració de l’IEC i el Termcat, i permet consultar diferents fonts de manera integrada: el diccionari monolingüe, l’enciclopèdia, diccionaris de sinònims, terminologia, etc.

Termcat. El Centre de terminologia de la llengua catalana ofereix diversos diccionaris especialitzats en línia per consultar termes de diferents àmbits. Per exemple, terminologia especialitzada dels sector mèdic, econòmic, del transport, etc.

Llistat de recursos en línia per escriure en català. Si buscaves un llistat de recursos per escriure en català on els tinguis tots en un sol lloc, aquí el tens! En aquesta entrada del blog hi ha més de 25 recursos per escriure en català: diccionaris, bases de dades terminològiques, sinònims, diccionaris bilingües, frases fetes, refranys, manuals d’estil, enciclopèdies, etc. No t’oblidis de desar-lo als favorits!

 

 

Cursos per preparar l’examen C2

Si el que necessites és un curs estructurat, n’hi ha per a tots els gustos. Te’n proposo un de gratuït i un de pagament. No tenen res a veure. El primer és un curs en vídeo i et servirà per assentar les bases de la redacció en català. El segon és un curs de català amb l’estructura tradicional (n’hi ha de diversos nivells).

💻 Curs gratuït

Curs amb consells per escriure millor en català. És un curs breu però eficaç que consta de set vídeos. Parlem des d’allò que cal fer abans d’escriure i com s’estructura un text, fins a com es fan servir els connectors i com pots corregir els teus propis textos. També veiem alguns dels errors d’ortografia, gramàtica i puntuació més habituals en català. 100 % recomanable! Pots accedir-hi AQUÍ.

💻 Curs de pagament

Això d’estudiar de manera autodidàctica està molt bé, però potser el que busques és un curs amb l’estructura formal de tota la vida. Si és el teu cas, el Consorci per a la Normalització Lingüística ofereix cursos per nivells. En aquest enllaç pots consultar-ne la informació.

Espero que aquesta entrada del blog t’hagi ajudat a trobar tot allò que necessites per preparar-te per al C2! Si ha estat així, em dono per satisfeta. Ànims amb l’estudi i que vagi bé l’examen!

Núria Masdeu