Preparació per al nivell C2 de català | Recursos

Nivell C2 català

T’estàs preparant per a l’examen del nivell C2 de català?

No saps si fer-ho per lliure o apuntar-te a un curs?

T’agradaria trobar material de qualitat per aprendre i, sobretot, practicar?

En aquesta entrada et mostro els millors recursos i cursos per estudiar i aprovar l’examen. Els trobaràs tant en format escrit com en vídeo.

Et recomano que desis aquest URL als favorits, perquè segur que el consultaràs diverses vegades.

Som-hi!

Com obtenir el nivell C2 català

Per obtenir el nivell C2 de català has de tenir com a mínim 16 anys. No hi ha cap requisit previ; és a dir, et pots presentar directament al nivell C2 o, si dubtes de quin nivell tens, també pots fer els exàmens de diferents nivells a la vegada (per exemple, C1 i C2).

✍ Inscriure’s a l’examen C2 de català

Si no saps on inscriure’t, en aquest enllaç et pots descarregar una guia que t’explica pas a pas com es fan la inscripció i el pagament.

 

Recursos per aprovar el C2 de català

En aquest apartat hi trobaràs recursos oficials i d’altres canals i plataformes, que t’ajudaran a preparar-te per a l’examen.

 

📜 Guies de la Generalitat per al nivell C2 de català

Vols consultar el material oficial del lloc web de la Generalitat? No busquis més. Aquí et deixo els enllaços directes als PDF que ofereix llengua.gencat.cat.

 

⏩ Guia Gencat de comprensió lectora i expressió escrita

Consulta aquesta guia per preparar la part escrita de l’examen. És extremament útil! Gràcies a aquest PDF, entendràs com és l’estructura de la prova de comprensió lectora i expressió escrita, i podràs veure mostres d’exercicis i textos avaluats pels examinadors.

⏩ Guia Gencat de comprensió lectora i expressió oral

Aquesta guia per preparar la part oral de l’examen és semblant a l’anterior, tot i que bastant més curta. En aquest PDF també hi ha el funcionament de la prova, l’estructura i diversos consells que t’ajudaran a centrar-te en els aspectes clau que tenen en compte els examinadors.

📑 Models d’examen del nivell C2 de català

Si el que vols és practicar, el millor que pots fer és agafar un model d’examen i fer-lo pel teu compte. Així, tindràs una idea molt més realista de com és la prova i dels temps, un aspecte molt important! Si m’ho permets, et faré una recomanació: calcula el temps que trigues a resoldre cada àrea de l’examen. Així, sabràs quins punts et cal millorar abans del dia de la prova per no deixar-la a mitges.

En aquest enllaç pots descarregar un model d’examen oficial del nivell C2. Posa’t a prova!

 

📚 Llibres del nivell C2 de català

En aquest apartat he volgut fer un breu resum de com són dos dels millors llibres per preparar-se per al nivell superior de català, ja que tant el preu com alguns aspectes del contingut que ofereixen varia bastant. A més, et faré quatre cèntims d’un quadern d’exercicis que he creat per millorar la redacció en català i que et pot ajudar amb l’àrea d’expressió escrita.

 

 

📙 Nivell superior C2, curs de llengua catalana

Aquest llibre de Castellnou és ideal per preparar-te per al C2, ja que es basa en els programes de la Direcció General de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya i del Consorci per a la Normalització lingüística.

El temari està organitzat en tres blocs: comunicació escrita, comunicació oral i estudi de la llengua. Per tant, t’ajuda a preparar-te totes les àrees de l’examen superior de català. Cada bloc està dividit en temes, i cada tema inclou diversos exercicis, amb la qual cosa hi ha un gran equilibri entre teoria i pràctica.

Després del tres blocs hi trobem tres seccions addicionals: un repàs ortogràfic, per posar a provar els teus coneixements d’ortografia després d’haver acabat el llibre; un model de prova encarat a practicar per al dia de l’examen, i una secció de bibliografia amb recursos molt útils.

Ara bé, no t’oblidis de comprar el solucionari! No està inclòs; el venen en un llibre a banda.

 

👉  Mostra-ho a Amazon 👈

 

Important!

A diferència del llibre El català escrit 2 que veuràs tot seguit, aquest inclou molts més exercicis, així com un bloc dedicat a la prova d’expressió oral. Com a contrapartida, el preu de Nivell superior C2, curs de llengua catalana és més elevat i cal comprar el solucionari a banda, tot i que aquesta diferència de preu està justificada pel volum de contingut i d’exercicis.

📕 El català escrit 2

El català escrit 2 és un llibre encarat a millorar els teus coneixements escrits del nivell superior de català. Inclou teoria i alguns exercicis, perquè puguis practicar mentre aprens. Un dels aspectes més interessants d’aquest llibre és que mostra de manera resumida i clara els errors més habituals que cometem en català.

Es tracta d’un llibre compacte, pràctic i eficaç per millorar quatre aspectes essencials: l’ortografia, la morfologia i la sintaxi, el lèxic i aspectes textuals. Després de l’explicació teòrica de cadascun d’aquests quatre blocs, hi ha una breu secció d’exercicis per posar en pràctica tot el que has après. A més, inclou un solucionari al final.

El català escrit 2 té una mida més reduïda que el primer llibre que hem vist, amb la qual cosa és fàcil que te l’emportis on vagis i practiquis a qualsevol lloc. Per contra, la quantitat d’exercicis que inclou és molt inferior.

 

👉 Mostra-ho a Amazon 👈

 

📗 Millora la teva redacció en català en 20 dies

Es tracta d’un quadern d’exercicis (amb solucionari!) en format PDF, l’objectiu del qual és ajudar-te a millorar la teva redacció en català. El llibret inclou una recopilació dels errors més comuns que em trobo en els textos que corregeixo en català. Si et centres a millorar aquests aspectes, estic convençuda que els teus textos passaran a un altre nivell.

Tot i que està pensat per fer-lo en 20 dies, pots posar-te un objectiu més o menys ambiciós segons les teves necessitats. Cada dia tractarem un tema diferent relacionat amb la redacció en català, i anem de qüestions més generals a aspectes més concrets de la llengua.

Aleshores, què inclou cada dia o tema? Una explicació teòrica breu, exemples, recursos, exercicis i les solucions. El PDF és editable, és a dir, s’ha dissenyat perquè puguis treballar-hi amb l’ordinador, tot i que també pots imprimir-lo. L’he concebut pensant en persones que tenen un nivell mitjà-alt de català (C1 o C2), amb la qual cosa penso que et pot anar bé per preparar l’àrea d’expressió escrita de la prova.

 

👉 Més informació sobre el quadern 👈

 

📑 Blogs per aprendre català

Com ja saps, actualment el món de l’aprenentatge no acaba en les fonts oficials i els llibres. Gràcies a internet, hi ha professionals de la llengua que creen i comparteixen contingut de qualitat per aprendre català.

En aquest apartat vull deixar-te el blog d’aquest lloc web, correccioencatala.cat, darrere del qual hi ha molt d’amor i moltes hores per oferir-te contingut de valor que t’ajudi a millorar el teu català escrit. Hi ha contingut nou cada setmana que estic segura que podràs aprofitar.

Aquí tens una selecció d’algunes entrades del blog relacionades amb el C2 que et poden ser molt útils (és una petita mostra). Quant a les entrades sobre com es redacten els diferents tipus de textos, hi trobaràs escrits de mostra d’allò més esclaridors!

 

 

💌 Guies essencials

Guia de pronoms febles

Com s’estructura un text

Millora l’ús dels connectors

Guia dels pronoms relatius amb exercicis

Millora l’ús dels signes de puntuació

 

📰 Tipologies textuals

Com s’escriu un article d’opinió, amb exemple

Com es redacta un text argumentatiu, amb exemple

Com s’escriu un text expositiu, amb exemple

Com es redacta una carta formal, amb exemple

Com es redacta un informe proposta, amb exemple

 

💊 Píndoles lingüístiques

Quan s’escriu perquè o per què

Quan s’escriu què amb accent o que sense accent

Quan s’escriu sinó o si no

Quan s’escriu potser junt o pot ser separat

 

🎬 Recursos en vídeo per aprendre català

Coneixes el canal de YouTube “Parlem d’escriure en català”? És un canal molt didàctic en català on trobaràs explicacions en vídeo sobre gramàtica, ortografia, redacció i molt més. T’ofereixo les explicacions amb exemples i fins i tot alguns exercicis. Però això no és tot! També et dono altres recursos com correctors i fonts fiables on pots consultar els teus dubtes en català.

Si t’agrada consultar la informació en format vídeo, et convido a donar-hi un cop d’ull i subscriure’t al canal. A més, a les descripcions dels vídeos sempre hi ha enllaços amb la informació per escrit, perquè no et calgui prendre tants apunts! 🙂

 

 

 

 📲 Aplicacions i recursos de consulta

Ja saps que una part important d’escriure correctament és saber on i com has de consultar els teus dubtes lingüístics.

En aquesta secció et deixo informació sobre els llocs web i les aplicacions imprescindibles per tenir un bon nivell de català escrit. Al final del llistat hi trobaràs l’enllaç a un article del blog amb infinitat de recursos en línia per fer consultes en català.

DIEC2. És la segona edició del Diccionari de la llengua catalana de l’Institut d’Estudis Catalans (DIEC), un diccionari monolingüe i normatiu en català. Té funcions de cerca bàsica i avançada que et seran molt útils per fer consultes d’ortografia, gramàtica i lèxic.

Optimot. És la meva font de consulta preferida en català! Aquest web és gestionat per la Direcció General de Política Lingüística amb la col·laboració de l’IEC i el Termcat, i permet consultar diferents fonts de manera integrada: el diccionari monolingüe, l’enciclopèdia, diccionaris de sinònims, terminologia, etc.

Termcat. El Centre de terminologia de la llengua catalana ofereix diversos diccionaris especialitzats en línia per consultar termes de diferents àmbits. Per exemple, terminologia especialitzada dels sector mèdic, econòmic, del transport, etc.

Llistat de recursos en línia per escriure en català. Si buscaves un llistat de recursos per escriure en català on els tinguis tots en un sol lloc, aquí el tens! En aquesta entrada del blog hi ha més de 25 recursos per escriure en català: diccionaris, bases de dades terminològiques, sinònims, diccionaris bilingües, frases fetes, refranys, manuals d’estil, enciclopèdies, etc. No t’oblidis de desar-lo als favorits!

 

Cursos per preparar l’examen C2

Si el que necessites és un curs estructurat, n’hi ha per a tots els gustos. Te’n proposo un de gratuït i un de pagament. No tenen res a veure. El primer és un curs en vídeo i et servirà per assentar les bases de la redacció en català. El segon és un curs de català amb l’estructura tradicional (n’hi ha de diversos nivells).

💻 Curs gratuït

Curs amb consells per escriure millor en català. És un curs breu però eficaç que consta de set vídeos. Parlem des d’allò que cal fer abans d’escriure i com s’estructura un text, fins a com es fan servir els connectors i com pots corregir els teus propis textos. També veiem alguns dels errors d’ortografia, gramàtica i puntuació més habituals en català. 100 % recomanable! Pots accedir-hi AQUÍ.

💻 Curs de pagament

Això d’estudiar de manera autodidàctica està molt bé, però potser el que busques és un curs amb l’estructura formal de tota la vida. Si és el teu cas, el Consorci per a la Normalització Lingüística ofereix cursos per nivells. En aquest enllaç pots consultar-ne la informació.

Espero que aquesta entrada del blog t’hagi ajudat a trobar tot allò que necessites per preparar-te per al C2! Si ha estat així, em dono per satisfeta. Ànims amb l’estudi i que vagi bé l’examen!

Núria Masdeu