Què és el DIEC i com utilitzar-lo | Diccionari de català

El millor diccionari en català:DIEC

Segurament t’has trobat molts cops al lloc web del DIEC (o DIEC2) per cercar paraules en català. Escrius la paraula al camp de cerca i ja està.  Però coneixes tot el que et pot oferir?

Tot seguit t’explico què és el DIEC, quines opcions ofereix i com fer-lo servir per treure’n el màxim profit.

Continua llegint per descobrir-ho!👇

El Diccionari de la llengua catalana

El Diccionari de la llengua catalana de l’Institut d’Estudis Catalans (DIEC) és un diccionari monolingüe i normatiu en català. De fet, és un dels més coneguts i utilitzats.

La segona edició del DIEC, anomenada DIEC2, es va publicar l’any 2007 i des de llavors s’ha actualitzat constantment per adaptar-la a tots els canvis que s’han produït en la llengua catalana fins a l’actualitat.

 

 

Ofereix dos tipus de cerca: la bàsica i l’avançada

Quan busques mots a la versió web del DIEC2, pots fer-ho de dues maneres diferents:

  • Consulta bàsica: hi trobaràs, ordenades alfabèticament, les entrades i els articles relacionats amb el concepte que has introduït al cercador.
  • Consulta avançada: hauràs d’emplenar moltes més caselles i desplegables per fer la cerca (llengua d’origen, àrea temàtica, etc.). Presenta resultats més específics, ja que la informació que has indicat prèviament ajuda a concretar.

 

Com funciona el diccionari DIEC

Funcionalitats i característiques del DIEC2

Quan indiques el mot que vols cercar, també has de senyalar quina condició de cerca t’interessa de les set que presenta el DIEC: “Coincident”, “Començada per”, “Acabada en”, “En qualsevol posició”, “No començada per”, “No acabada en” o “Que no contingui”.

 

Què és el DIEC

 

Un cop que has cercat la paraula, a banda dels resultats amb les definicions i les paraules relacionades, aquest diccionari et dona l’opció d’anar a altres pàgines web per completar la informació proporcionada. Així, et pot portar a altres llocs web com el Diccionari de Sinònims d’Albert Jané, el portal de Terminologia de Ciències i Tecnologia (CIT) o el Corpus Textual Informatitzat de la Llengua Catalana (CTILC).

 

El millor diccionari de català

Altres aspectes i curiositats del DIEC

Amb independència de si tens el sistema Android o iOS, pots instal·lar-te la versió més actual d’aquest diccionari al telèfon mòbil o a la tauleta. Només has de descarregar l’aplicació corresponent.

Al web hi ha un apartat d’actualitzacions per saber quines esmenes s’han introduït des de 2007. També hi ha un altre apartat d’abreviatures, per si veus algun concepte que no identifiques en cercar una paraula.

La segona edició del DIEC va sortir el dia de Sant Jordi de 2007, que coincidia amb el centenari de l’Institut d’Estudis Catalans. Aquesta versió és la que ha anat evolucionat fins a arribar a l’eina que coneixem actualment com a DIEC2.

Ara que has llegit l’entrada, ja coneixes una mica millor el diccionari normatiu de català. No obstant això, com sempre, t’animo a posar-ho en pràctica. Tingues el lloc web o l’app del DIEC2 a mà per tafanejar i buscar mots mentre escrius en català. És la millor manera de familiaritzar-te amb l’eina. I si busques altres plataformes per millorar la teva expressió escrita en català, et recomano que donis un cop d’ull a l’entrada sobre el traductor i corrector Softcatalà; t’asseguro que té funcions que et sorprendran!

 

Núria Masdeu