Com es posen les crides de notes al peu en català?

Com es posen les crides de notes al peu en català?

La crida d’una nota al peu és el senyal que posa l’autor del text per indicar al lector que vagi a llegir la nota al peu de pàgina. Aquest senyal pot ser un asterisc, un número volat o una lletra volada.

Ara bé, on es posa la crida d’una nota al peu? Normalment, darrere del signe de puntuació que tanca el fragment al qual fa referència. A continuació t’explico breument la norma, les excepcions i els tipus de crida que pots utilitzar segons el text.

 

https://youtu.be/R6QpEd5me6I

On es col·loca la crida d’una nota al peu?

En general, darrere de la paraula a què fa referència. Si després d’aquesta paraula hi ha un signe de puntuació, com ara una coma, un punt o un parèntesi, la crida ha d’anar després del signe.

El filòsof parla del tànatos1[…].

Analitza la mitologia grega,1[…].

[…] no són uns resultats concloents.1

Tingues en compte que si hi ha parèntesis o claudàtors, la col·locació de la crida (abans, dins o després dels parèntesis o claudàtors) depèn de l’element a què fa referència: al fragment anterior als parèntesis, a un element del fragment entre parèntesis o a tot el contingut entre parèntesis?

 

T’agradaria millorar la teva redacció en català? El quadern d’exercicis 👉 “Millora la teva redacció en 20 dies” t’ajudarà a corregir aspectes clau que fan guanyar punts als teus textos. Dona-hi un cop d’ull!

Tipus de crides de notes al peu

Les crides de notes al peu es poden fer amb un número volat, una lletra volada o un asterisc. Quan parlo de “volada” em refereixo a una lletra de mida més petita i situada a la part superior de la paraula. El número volat és l’opció més habitual.

A continuació et mostro amb exemples quin format han de tenir aquests tipus de crides i quan es fan servir.

 

⏩ Crides amb número volat

Les crides amb número volat poden anar amb parèntesis o sense. Les dues opcions són correctes:

L’autora manifesta en la seva obra1 […]

L’autora manifesta en la seva obra(1) […]

 

⏩ Crides amb lletra volada

En aquest cas, farem servir una lletra minúscula, en cursiva i volada. A més, també es pot posar entre parèntesis, si es vol.

Aquest sistema es fa servir molt en textos que inclouen xifres i fórmules, per evitar confusions. Per exemple, en taules i gràfics.

Població: 10.2345b

Any: 1992(b)

 

⏩ Crides amb asterisc

Les crides de notes al peu també es poden posar amb un asterisc o més d’un (entre parèntesis o no). Aquest sistema es fa servir en els casos en què posar un número o una lletra volats podria causar confusió. Per exemple, en el cas de fórmules on ja hi ha un número volat.

Ara bé, utilitzar l’asterisc per a les crides de nota al peu és poc habitual, perquè no permet posar gaires notes correlatives.

Si optes per l’asterisc, hi ha una diferència en les notes al peu respecte als altres sistemes esmentats: la primera nota de cada pàgina començarà amb un sol asterisc (si hi ha més d’una nota a la mateixa pàgina, es posaran els asteriscs corresponents).

Espero que aquest article hagi resolt els teus dubtes. Si tens cap consulta, deixa-la als comentaris o envia’m un correu.

Núria Masdeu