Com escriure una carta formal en català | Característiques, estructura i exemples

escriure una carta

Has d’escriure una carta formal en català i no saps ni per on començar? Tothom ha hagut d’escriure’n una en algun moment i, la veritat, si no saps què has de tenir en compte, no és fàcil.

Per això he preparat aquest article, en què t’explico les característiques i l’estructura d’una carta formal en català. Llegeix-lo i aprendràs a fer-ho pas a pas. Som-hi!

Característiques d’una carta formal en català

Una carta formal és un text escrit que té un nivell de formalitat alt. Es diferencia d’una carta personal perquè no s’adreça a amics o a familiars, sinó que està dirigida a l’administració pública, a un mitjà de comunicació o a una institució, per exemple. És a dir, no coneixem personalment el destinatari de la nostra carta. Una altra característica que pot fer que una carta sigui formal és el tema que s’hi tracti.

Les funcions que té una carta formal són diverses. Podem escriure’n una per sol·licitar informació, per mostrar agraïment, per denunciar un fet…

A banda del que he explicat fins ara, la carta formal en català té més característiques que t’explico tot seguit.

 

El tractament del destinatari en una carta formal

En català, el més habitual és tractar el destinatari de la carta amb la forma vós. Per què? Perquè aquest tractament és formal i, alhora, proper. A més, és molt útil perquè ens estalvia haver de fer servir formes dobles de masculí i femení, cosa que hem de fer si no sabem si el nostre destinatari és home o dona.

Aquí tens una frase d’exemple per veure la diferència entre el tractament de vós i de vostè:

Aprofito l’ocasió per saludar-vos.

Aprofito l’ocasió per saludar-lo/la.

Per tant, encara que tractar el destinatari de vostè és correcte, et recomano que facis servir el tractament de vós. Això sí, tingues en compte que cal mantenir la coherència al llarg de tota la carta formal i que no s’ha de barrejar el tractament de vós i de vostè. Més endavant veuràs un exemple de carta formal i et podràs fixar en com s’utilitza el tractament de vós.

 

📢 Aprèn a redactar textos ben estructurats, eficaços i llegibles. El quadern d’exercicis 👉 “Millora la teva redacció en 20 dies” t’ajudarà a corregir de manera fàcil i pràctica els errors més comuns que em trobo quan corregeixo textos escrits. Dona-hi una ullada!

 

L’emissor en una carta formal

Pel que fa a l’emissor de la carta formal, caldrà fer servir la primera persona del singular o la primera persona del plural, segons si la carta s’escriu a títol individual o en nom d’un col·lectiu:

Agraeixo que m’envieu…

Agraïm que ens envieu…

El llenguatge formal i la fraseologia típica

D’altra banda, el llenguatge de la carta ha de ser formal. En aquest sentit, cal tenir molt present la fraseologia pròpia de les cartes formals en català. Per exemple, per a la salutació i el comiat, farem servir fórmules com aquestes:

 • Benvolgut, / Benvolguda,
 • Senyor, / Senyora,
 • Atentament,
 • Us saludo atentament.
 • Cordialment,
 • Rebeu una salutació ben cordial.

Fixa’t en com es puntua el final de les fórmules de comiat: si la frase té un verb conjugat, cal posar-hi un punt. En canvi, en la resta de casos es tanca amb una coma.

 

fraseologia correu electrònic / carta formal examen C1fraseologia correu electrònic examen / carta formal C1 català

 

 

Estructura d’una carta formal en català

Una carta formal en català té sis parts que et detallo a continuació:

1. Dades del destinatari

Escriurem el nom i cognoms del destinatari, el càrrec que té, l’organisme on treballa (si cal) i l’adreça completa.

2. Salutació

Farem servir alguna de les fórmules de salutació que ja hem vist. La més general és Senyor, o Senyora, amb una coma al final i sense el nom o el cognom de la persona concreta. També es recomana escriure la salutació desplegada, en lloc d’abreujar-la (Sr., Sra.,).

 

salutacions i comiats correu electrònic / carta formal C1 català

 

3. Nucli del text

És una part molt important de la carta formal, ja que hi trobem el contingut principal. Explica el motiu pel qual escrius la carta, exposa els temes que hi vols tractar, argumenta’ls i fes-ne una conclusió. A la conclusió, et recomano que hi incloguis una expressió de confiança o de desig, per exemple:

 • Confiem que…
 • Estem segurs de la vostra acollida favorable…
 • Amb la seguretat que ens voldreu atendre…

Com s’ha de redactar el contingut de la carta formal? Assegura’t que la informació sigui coherent, que segueixi una estructura lògica i que estigui distribuïda en paràgrafs.

4. Comiat

Dintre d’un registre formal, hi ha expressions solemnes, molt formals o formals. En funció de la relació que tinguis amb la persona o l’organisme a qui adrecis la carta, hauràs d’optar per una expressió o una altra. Et deixo algunes idees:

 • Aprofito aquesta avinentesa per saludar-vos atentament. (Màxima formalitat)
 • Mentre espero la vostra resposta, us saludo ben atentament. (Molt formal)
 • Cordialment, (Formal)

5. Signatura

Per acabar la carta formal, signa-la i escriu el teu nom, cognoms i càrrec (si cal) a sota.

6. Datació

En català, a diferència d’altres llengües, la data s’indica al final de la carta formal. Recorda que has d’afegir una coma entre la població i la data. El dia i l’any s’escriuen amb xifres; el mes, amb lletres.

Barcelona, 17 de gener de 2022

 

Exemple d’una carta formal en català

Sra. Joana Martí

Directora

Hotel Balneari Termes Victòria

Carrer de Barcelona, 12

08140 Caldes de Montbui

Barcelona

 

Senyora,

Som un grup d’amics de Mataró i ens dirigim a vós per demanar més informació sobre els serveis del vostre hotel. Estem interessats a passar un cap de setmana a les vostres instal·lacions i poder gaudir del vostre centre d’aigües termals.

D’una banda, voldríem conèixer el preu i els serveis que inclou l’estada al vostre hotel. Ens agradaria saber si teniu habitacions dobles amb pensió completa. A més, us agraïm que ens informeu sobre si oferiu descomptes per a un grup de deu persones.  

D’altra banda, volem demanar-vos que ens envieu un fullet amb fotografies i informació de les vostres instal·lacions.

Esperem rebre la vostra resposta amb el fullet informatiu per poder prendre una decisió sobre la nostra estada a les vostres instal·lacions.

Ben atentament,

[Signatura]

Josep Roca i Sànchez

Mataró, 15 de febrer de 2000

Què t’ha semblat aquest article sobre com s’escriu una carta formal en català? Espero que t’hagi ajudat a escriure la teva!

Recorda que pots deixar un comentari amb la teva opinió i compartir l’article amb algú a qui li pugui interessar.

Núria Masdeu