Com fer un text argumentatiu

Text argumentatiu

Ets una persona d’idees clares i amb opinions per a tot? Tens molt clars els teus principis, però a l’hora de posar-los per escrit no ets del tot convincent? En aquesta entrada t’explico què és un text argumentatiu i el més important que has de saber per escriure’n un. Comencem!

Què és un text argumentatiu?

Un text argumentatiu és un tipus de text informatiu (aquells en què l’autor proporciona informació amb la intenció de modificar els coneixements del destinatari). La manera d’ordenar les idees en el text dona lloc a diferents tipus de textos informatius, un dels quals és l’argumentatiu.

 

Quin és l’objectiu d’un text argumentatiu i quines parts ha de tenir?

En un text argumentatiu, el teu objectiu és convèncer el lector, canviar el seu punt de vista. Per aconseguir-ho, no n’hi ha prou a donar la teva opinió, sinó que hauràs de raonar les teves idees i contrastar-les amb les contràries. D’això se’n diu ‘argumentar’.

Primer, cal que triïs un tema. Els textos argumentatius solen ser sobre problemàtiques o polèmiques actuals. El posicionament que tinguis respecte d’aquest tema serà la teva tesi o conclusió, i serà precisament d’aquesta tesi que hauràs de convèncer el lector. Per persuadir-lo, hauràs fer servir arguments.

Així doncs, el text argumentatiu ha de constar almenys de dos elements: una tesi o conclusió i un argument que la sustenti. T’aconsello que no et quedis aquí: per donar més força al teu text, fes servir més d’un tipus d’argument i un contraargument per rebatre l’opinió contrària. Continua llegint i a la secció següent t’explico quins tipus d’arguments hi ha. Però abans…

 

 

Quina diferència hi ha entre un text argumentatiu i un article d’opinió?

Si has llegit aquesta entrada sobre com escriure un article d’opinió, et deus preguntar quina diferència hi ha entre aquestes dues tipologies textuals. Un article d’opinió és essencialment un exemple de text argumentatiu, però val a dir que també es tracta d’un text periodístic i, segons on es publiqui, permet més flexibilitat de registre i expressar un punt de vista més subjectiu. En canvi, el text argumentatiu per se cal que tingui un to culte i formal i que s’hi exposin, en bona part, arguments objectius.

 

Quins tipus d’arguments hi ha?

Oblida la idea que l’argumentació és exclusiva de la ciència i que, per tant, tots els arguments han de tenir un caràcter científic. De fet, qualsevol idea que serveixi per donar suport a una tesi constitueix un argument. A continuació et poso alguns exemples.

Arguments causals

Són els arguments que es fonamenten en la relació de causa i conseqüència.

És necessari controlar els vessaments per tal de preservar el medi ambient.

Si vols que et contractin, hauràs d’aprendre a fer-te valer durant les entrevistes de feina.

Arguments d’autoritat

Són els arguments que es basen en el prestigi o la legitimitat d’algú altre —l’autoritat— que sustenta la mateixa tesi. A vegades, l’apel·lació a l’opinió majoritària fa el mateix efecte.

La notícia sobre la detenció ha estat corroborada pel ministre de l’Interior.

Tothom coincideix en la superioritat d’aquest candidat.

Els exemples

Els exemples són bons arguments perquè il·lustren casos concrets de la idea que vols defensar.

 No s’ocupa gens dels seus germans: per exemple, no els ha portat mai al cinema.

Comparacions i analogies

Les comparacions i les analogies són arguments que donen suport a la teva conclusió mitjançant una relació de semblança. Per exemple, qui defensa que l’expansió d’un idioma pot desencadenar una fragmentació en diverses llengües noves, ho fa per analogia al que va passar amb el llatí i les llengües romàniques.

Arguments emocionals

Aquests arguments apel·len les emocions i els sentiments, i sovint es fan servir en publicitat o en textos propagandístics.

 Aquests moviments pretenen coartar la llibertat d’expressió.

El fet de votar aquest partit significarà un augment de l’atur i de la inseguretat laboral i econòmica.

Arguments ad hominem

Aquests arguments no van dirigits a defensar la tesi mateixa ni a refutar la tesi contrària, sinó a desqualificar l’oponent.

No crec que la teva proposta sigui encertada, perquè ets un poca-solta.

 

 

Quina funció tenen els arguments?

Per la funció que fan, també es poden distingir diferents tipus d’arguments:

— Idees per avalar o justificar la teva tesi.

La idea que la Terra gira al voltant del Sol ha estat defensada per tots els científics, des de Copèrnic i Galileu.

— Idees per refutar la tesi contrària.

La idea tradicional que el sol girava al voltant de la Terra va quedar refutada durant l’Edat Moderna.

— Idees per impugnar els arguments que defensen la tesi contrària.

Els passatges de la Bíblia que avalen la idea d’un univers geocèntric han de ser interpretats     sota l’enfocament dels descobriments científics moderns.

 

Quina estructura té un text argumentatiu?

Ja tens clara la teva tesi i saps com vols argumentar-la? Ara t’explico quina estructura ha de seguir un text argumentatiu perquè sigui eficaç.

La introducció

El primer paràgraf ha de ser una introducció al tema que vols tractar. Sigues directe i, sense preàmbuls, ves al gra i pronuncia la teva tesi, és a dir, el teu posicionament respecte de la polèmica.

El desenvolupament

De manera clara i ordenada, desenvolupa els arguments que et serveixin per defensar la teva tesi. T’aconsello que escriguis un paràgraf per a cada argument (com a mínim) i que els introdueixis amb connectors adients. Així, et quedarà un text àgil i entenedor.

La conclusió

El darrer paràgraf ha de servir per recuperar les idees clau que has exposat. Repeteix la tesi de manera ferma. És l’última oportunitat que tens per convèncer el lector; per tant, tria bé les paraules, interpel·la l’emoció i la lògica.

 

📢 T’agradaria millorar la teva redacció en català? El quadern d’exercicis 👉 “Millora la teva redacció en 20 dies” t’ajudarà a corregir aspectes clau que fan guanyar punts als teus textos. Dona-hi un cop d’ull!

 

Exemple de text argumentatiu en català

Aquí tens un exemple d’un text argumentatiu original en què l’autor exposa la seva opinió sobre la vacunació contra la Covid-19. El text té vora les 500 paraules.

Llegeix-lo i fixa’t que en el primer paràgraf hi ha la tesi. Tot seguit, es desenvolupen els arguments en paràgrafs diferents. Cal destacar que es fan servir diversos tipus de connectors textuals, tant per enllaçar les idees (marcats en blau) com els paràgrafs (marcats en groc). Per acabar, hi ha la conclusió, on l’autor reforça la tesi.

Exemple text argumentatiu català

Ara ja saps el que necessites per escriure un text argumentatiu eficaç i ben estructurat. Anima’t a redactar-ne un seguint aquesta petita guia. I si t’estàs preparant per fer un examen oficial de català i necessites un cop de mà amb l’apartat d’expressió escrita, no dubtis a posar-te en contacte amb nosaltres. Oferim un servei de correcció comentada que et pot ajudar!

Núria Masdeu