Els refranys catalans | Què són i exemples

Refranys en català

El català és una llengua molt rica en refranys, dites i frases fetes. N’hi ha per a cada estació, mes, ocasió i situació.

En aquest article t’explico què són els refranys, les dites i les frases fetes (perquè no són el mateix!). Després, et mostro algunes dites i refranys catalans de temporada; en concret, refranys de tardor. I, finalment, acabaré amb un apartat dedicat a una festivitat molt especial: el Nadal.

Vegem-los!

Què són els refranys?

Els refranys són oracions completes i estructurades (de vegades amb rima) que expressen aspectes de la vida quotidiana i enllacen, com a mínim, dues idees. Per exemple:

Al pot petit sempre hi ha la bona confitura.

Aquest refrany es fa servir per indicar que les coses petites també poden ser bones.

 

https://youtu.be/C9aBwUpFiCM

 

Diferència entre dites, refranys i frases fetes

Un refrany o una dita és el mateix que una frase feta? La resposta és “no”. Tot seguit t’explico quina és la diferència.

 

❓ Què són les dites?

Les dites són bastant semblants als refranys. La diferència entre dites i refranys no és del tot clara. Hi ha qui diu que les dites expressen maneres de fer i comportar-se fruit de l’experiència de la tradició. Com si fossin consells que et donen generacions anteriors a la teva. Per exemple:

Tal faràs, tal trobaràs.

Com més serem, més riurem.

Segons el DIEC2, una dita és una ‘sentència, opinió’; pot ser sinònim de dita popular. La definició de refrany, en canvi, és la següent: ‘Frase que, en sentit directe o al·legòric, i generalment de forma sentenciosa i el·líptica, expressa un pensament a manera de judici en què es relacionen almenys dues idees’.

 

❓ Què són les frases fetes?

Les frases fetes sí que es distingeixen de les dites i els refranys. Són expressions fixades que s’utilitzen en sentit figurat, és a dir, que no tenen el significat real de la paraula. Per exemple:

treure foc pels queixals

Aquesta frase feta significa ‘estar molt enfadat’.

A més, les frases fetes poden variar segons en quina oració es trobin, el temps verbal que s’utilitzi, si hi ha elements intercalats, etc. Fixa’t en les variacions d’aquesta frase feta que es fa servir per expressar que algú té una quantitat suficient o excessiva d’alguna cosa:

anar sobrat (d’alguna cosa)
Podem dir:
Va sobrat de diners.
Anem sobrats de temps.
Vaig molt sobrat de fulls; si en necessites, te’n puc deixar.

Si vols consultar una llista molt interessant amb exemples de frases fetes, dona un cop d’ull a aquesta entrada del blog.

 

Exemples de dites i refranys catalans

Ara ve la part més interessant… Vegem alguns exemples de dites i refranys catalans! Com que en el moment en què escric aquest article és novembre, començaré per alguns refranys de tardor. Després, veurem els de Nadal.

 

🍁 Dites i refranys de tardor

Com passa amb totes les estacions, no falten refranys dedicats a la tardor. En podem trobar tant per a la tardor en general, com per a cada mes d’aquesta bonica època de l’any.

I doncs, què passa a la tardor?

Que no hi fa ni fred, ni calor i cauen les fulles a muntó. És una època de transició entre la calor de l’estiu i el fred de l’hivern i és quan cauen les fulles dels arbres. Com pots veure, aquests refranys representen aquests fets.

 

✨ Dites i refranys del mes de setembre, octubre, novembre i desembre

El setembre és un mes de collita i quan comença la tardor. Es fa la collita de la figa, del raïm, del meló i de molts altres aliments. Els teus avantpassats no volen que te n’oblidis i t’ho recorden amb dites com aquestes:

Al setembre, el vi està per vendre.

Al setembre, qui tinga llavor que sembre.

L’octubre és, generalment, un mes marcat per pluges. Però, compte! Que octubre tronat, hivern nevat. I assegura’t de cuidar els refredats, perquè malalt que no passa l’octubre, no es cura.

Pel que fa al novembre i al desembre, a primers de novembre, el teu foc ja pots encendre i desembre mullat, gener ben gelat.

Per als mesos, la majoria de refranys són meteorològics, tot i que, com has pogut veure, n’hi ha de totes les temàtiques! Naturalment, també n’hi ha per a les festivitats.

Per Carnaval, tot s’hi val

Pasqua plujosa, collita abundosa

Qui encén foc per Sant Joan, no es crema en tot l’any

 

🎄 Refranys de Nadal

I per Nadal?

Doncs per Nadal, cada ovella al seu corral.

La coneixes? Te’n pots imaginar el significat?

Així és com els nostres avantpassats et recorden que el Nadal s’ha de passar en família!

També hi ha molts refranys del temps, perquè no t’oblidis d’abrigar-te. Ja ho deien, ja, que el Nadal duu l’hivern dins d’una panera; si no el duu al davant, el porta al darrere.

 

Això és només una petita mostra de refranys i dites que tenim en català, però segur que ara ja se te’n van acudint més!

Si trobes que són difícils de memoritzar, no et preocupis. A poc a poc i bona lletra, que atendre i entendre és bo per aprendre!

 

Núria Masdeu