El complement de l’adverbi

complement de l'adverbi

Vols entendre una vegada per sempre què és el complement de l’adverbi?

T’agradaria veure’n exemples?

Es pot pronominalitzar?

En aquesta entrada del blog t’explico tot el que necessites saber sobre el complement de l’adverbi.

Què és el complement de l’adverbi?

El complement de l’adverbi o complement adverbial (C. adv.) és un complement que acompanya un adverbi. Aquest complement completa el significat d’un adverbi que fa de nucli d’un sintagma adverbial. En aquesta entrada del blog pots repassar què és un adverbi.

De la mateixa manera que el complement del nom i el complement de l’adjectiu, el complement de l’adverbi sempre forma part d’altres funcions més grans. T’ho explico amb exemples a l’apartat següent. 👇

 

https://youtu.be/_uCh5ERPPDw

 

Exemples de complement de l’adverbi

Tot seguit et mostro alguns exemples d’oracions amb un complement de l’adverbi. Fixa’t que el C. adv. forma part d’una funció més gran.

 

  • Treballa a prop del restaurant.

La preposició de la demana l’adverbi a prop (a prop d’un lloc).

Per tant, del restaurant complementa l’adverbi a prop; és un complement adverbial.

Tot junt (a prop del restaurant) fa la funció de complement circumstancial de lloc (respon a la pregunta “on?”). Per això diem que el C. adv. forma part d’una funció més gran.

Exemple complement adverbi 1

 

  • T’ajudaré després de la feina.

La preposició de no la demana el verb, sinó l’adverbi després (després d’una cosa).

Per tant, de la feina complementa l’adverbi després.

Tot junt (després de la feina) fa la funció de complement circumstancial de temps (respon a la pregunta “quan?”). Per això diem que el C. adv. forma part d’una funció més gran.

Exemple complement adverbi 2

 

Si vols repassar els complements circumstancials i per quins pronoms se substitueixen, consulta aquesta entrada del blog.

 

Pronom feble del complement de l’adverbi

El complement d’un adverbi no es pot substituir per un pronom feble. Per tant, l’oració següent (en vermell) no és correcta:

Treballa a prop del restaurant. > En treballa a prop.

Tens dues opcions: pots substituir tot el complement circumstancial (a prop del restaurant) pel pronom corresponent (“Hi treballa”) o bé escriure la frase sencera: “Treballa a prop del restaurant”.

Tingues en compte que hi ha circumstancials, com els de temps, que en general no es poden pronominalitzar. En aquests casos, no podràs substituir per un pronom ni el complement de l’adverbi ni el complement circumstancial. L’única opció és escriure la frase completa. Fixa’t que les oracions en vermell no són correctes:

T’ajudaré després de la feina.

Te n’ajudaré després. [substitució del C. adv.]

T’hi ajudaré. [substitució del CC de temps]

 

Diferència entre el complement del nom, de l’adjectiu i de l’adverbi

La diferència principal entre aquests tres tipus de complements és que el CN complementa un nom, el C. adj. complementa un adjectiu, i el C. adv. complementa un adverbi. Els mateixos termes t’ho indiquen. Però què vol dir això exactament? Ho entendràs amb els exemples de la taula següent.

Diferència entr el complement del nom, el complement de l'adjectiu i el complement de l'adverbi

 

Pots consultar informació ampliada sobre el complement del nom i el complement de l’adjectiu en aquests articles del blog.

Ara ja tens clar què és un complement de l’adverbi? Això espero! I si estàs estudiant les funcions sintàctiques en català, dona un cop d’ull als vídeos d’aquesta llista de reproducció del canal “Parlem d’escriure en català”.

Núria Masdeu