Com puc extreure les idees principals d’un text

extreure idees principals text portada

 

En aquest article t’explico què és la idea principal d’un text i com la pots extreure. Segueix les meves indicacions pas a pas i, si no te’n surts, llegeix els trucs del final per assegurar-te que ho has fet bé.

 

Què és la idea principal d’un text?

La idea principal és la més important, de la qual depenen altres idees. N’hi pot haver més d’una. És a dir, podem parlar d’una idea principal a diferents nivells.

Per exemple, de menys a més, tenim la idea principal d’un paràgraf, que és una unitat més reduïda; després tenim la idea principal d’un capítol o d’un tema, que és una unitat una mica més gran, o la idea principal d’un text o un llibre sencer. Per tant, la idea principal que hem d’obtenir depèn de la unitat en què ens centrem.

Tingues en compte que si identifiques la idea principal d’una unitat molt gran (com un llibre), aquesta idea abraçarà les idees principals d’unitats més petites dins del llibre per exemple, dels capítols, a les quals també podem anomenar idees secundàries, en el context del llibre. I la idea principal de cada capítol és, alhora, un resum de les idees principals de cada paràgraf. Com veus, hi ha una jerarquia?

 

Què és la idea principal d’un text

 

Passos per extreure les idees principals d’un text

En primer lloc, comentaré els quatre passos que pots seguir per extraure-les i, tot seguit, et donaré alguns trucs addicionals per si continues tenint dificultats per fer-ho. Quins són els 4 passos?

 

    1. Fes una lectura ràpida del text. Bé, això de ràpida depèn. Et recomano que, si estàs practicant, les primeres vegades et prenguis el temps que necessitis. Ara bé, si et trobes davant d’un exercici el dia de l’examen, llavors et convé fer la lectura tan ràpidament com et sigui possible.
     lectura ràpida del text.
    2. Intenta extraure la idea principal del text, entès com un tot. És a dir, una sola idea. En aquest pas has de tenir en compte dos aspectes: d’una banda, que, si el text té un títol, el títol et pot ajudar a trobar-la; i de l’altra, que la idea principal d’un text sol estar al principi o al final de l’escrit. Fixa-t’hi bé i identifica-la. Ja la tens?extraure la idea principal del text
    3. Llegeix cada paràgraf i subratlla’n la idea principal. Focalitzar l’atenció en un sol paràgraf t’ajudarà a avançar pas a pas i veure les coses més clares. Si penses en la jerarquia que et comentava abans, la idea principal de cada paràgraf serà una de les idees secundàries del text.
     subratlla’n la idea principal
    4. Encercla la idea clau o paraula clau de cada frase subratllada. Això et donarà més seguretat a l’hora de comprovar de què tracta cada paràgraf.subratlla’n la idea principal

Aquests serien els quatre passos bàsics que et permetrien obtenir la idea principal del text (una sola idea), així com les idees secundàries, que són la idea principal de cada paràgraf.

Però què passa si encara no ho tens clar o has tingut dificultats per trobar les idees clau? Et dono alguns consells addicionals que et poden ajudar. 👇

 

Consells addicionals per extreure les idees principals

 

Consells addicionals per extreure les idees principals

 

  1. Posa un títol a cada paràgraf. Així, condensaràs la idea d’aquell paràgraf en poques paraules i podràs veure si coincideix amb la frase que has subratllat.
  2. Para atenció a paraules o expressions que et donin pistes sobre les idees importants (per exemple, els connectors). Si et trobes expressions com “en conclusió”, “a conseqüència de…”, etc., et poden servir d’indicador per saber que allà segurament s’hi amaga una idea important.
  3. Els exemples, números, percentatges, descripcions i altres detalls acostumen a ser informació addicional, supèrflua, amb la qual cosa pots donar per fet que, en general, no formen part de la idea principal, sinó que la complementen. Tenint en compte això, saps que pots descartar-los.
  4. Respon les preguntes “qui?”, “què?”, “on?”, “quan?”, “com?” i “per què?”. Tot i que no sempre es poden respondre totes, les respostes que sí que trobis al text et donaran una pista de quines són les idees principals.

 

Espero que els consells que t’he donat et siguin útils. Ara només et falta posar-los en pràctica!

 

 

Núria Masdeu