La prova oral del C1 de català: 5 consells

prova oral C1 català

En aquesta entrada del blog, t’explicaré els aspectes més importants per aprovar la part oral de l’examen C1 de català i descobriràs 5 bons consells per preparar aquesta secció de l’examen.

Segueix llegint l’article, i passar la prova oral serà pa sucat amb oli.

 

1. Entén la prova oral del nivell C1

L’oral del C1 de català és una prova individual que dura 30 minuts i consta de 3 exercicis.

Cada examen és diferent, però tots segueixen el mateix patró. Com més ràpid l’entenguis, més marge tindràs per preparar-te a fons l’examen. El més important és que no perdràs temps llegint i rellegint els anunciats.

A més, hi ha una bona notícia: disposes de 15 minuts per preparar-te la prova oral. Aprofita’ls per elaborar un petit esquema o guió, que podràs resseguir durant l’examen. Però ep!, no s’hi val llegir!

Si no t’agrada prendre notes, pots preparar-te mentalment la intervenció o, simplement, respirar profundament i relaxar-te abans de començar.

🎁 Descarrega la nostra guia gratuïta del C1 👉 aquí!

 

📑 En què consisteix l’examen oral C1

Veurem tot seguit com són els 3 exercicis que constitueixen l’examen oral:

  • Exercici 1: és una exposició oral. Se’t mostraran dues fotografies i n’hauràs de parlar durant aproximadament 2 minuts. Tingues en compte que l’examinador no t’interromprà, hauràs de parlar a tall de monòleg. És el moment ideal per demostrar que saps exposar les teves idees de manera clara i estructurada. Aprofita-ho!
  • Exercici 2: en aquesta tasca t’has de comunicar en una situació concreta. No pateixis, que si la primera situació no t’inspira, pots saltar a una segona opció. L’examinador comença la prova amb tu per engegar la dinàmica; la resta (aproximadament 1 minut) l’hauràs de fer tot sol. És un exercici perfecte per demostrar que et comuniques amb fluïdesa i naturalitat.

 

exemple exercici prova oral de c1

 

  • Exercici 3: és una lectura en veu alta d’un text d’unes 200 paraules. En aquest exercici s’avaluen sobretot la pronunciació i l’entonació. Més avall comparteixo algun consell perquè puguis millorar, si cal, aquests aspectes.

 

🔎 Què es valora en la prova oral

La prova oral neix de la necessitat d’avaluar el candidat en les seves capacitats d’expressar-se de forma correcta, clara i ordenada en diferents situacions d’àmbit social o laboral.

La finalitat principal, per tant, és avaluar si pots adequar-te a situacions comunicatives en què s’ha d’emprar un llenguatge formal o mitjanament formal.

No passa absolutament res si no coneixes gaire els temes que t’han tocat, perquè el més important és que siguis capaç d’adaptar-te el missatge utilitzant un registre adequat, parlar amb naturalitat i expressar les idees de forma ordenada i lògica.

No et deixis endur pels nervis del moment. Parla de manera organitzada i clara, destapa el tema que t’hagi tocat, desenvolupa’l bé i tanca’l adequadament.

❓ Puc aprovar l’examen si no aprovo la part oral?

Per entendre la resposta, has de saber com es divideix la puntuació de l’examen C1.

Doncs bé, la prova es divideix en 4 seccions o àrees, que són les següents:

 

Percentatge de les seccions de la prova c1 català

 

Per aprovar, has de poder sumar un mínim de 70 punts. Com pots veure al requadre, la prova d’expressió oral compta un 25 %.

Però totes les àrees valen igual? Desafortunadament, no.

Hi ha dues proves eliminatòries: l’expressió escrita i l’expressió oral. En aquestes proves has de superar més de la meitat dels percentatges assignats.

T’ho explico millor en aquest exemple. 👇

El Jordi i el Manel han rebut les notes del C1. Tots dos han obtingut una puntuació total del 70 %, però només un d’ells ha aprovat. Per què?

exemple de percentatges per aprovar o suspendre la prova c1 de català

 

Doncs perquè per obtenir el certificat de nivell C1, el Manel hauria d’haver obtingut almenys un 12,5 % a l’expressió oral (més de la meitat del que s’exigeix per a la prova oral, que és un 25 %).

Com acabem de veure, la prova oral és una part molt important de l’examen i has de poder demostrar que domines la llengua catalana estàndard i pots comunicar-te amb espontaneïtat en situacions quotidianes. Així que, a continuació, veurem què podem fer perquè no ens passi com al Manel.

 

 

2. Prepara’t la prova oral abans de l’examen

Ara que ja entens com funciona la prova oral i quin percentatge necessites per aprovar-la amb èxit, toca preparar-se abans del gran dia. I la preparació comença avui! Tot seguit et dono quatre pinzellades d’accions que pots fer amb antelació.

  • Aprofita totes les interaccions del teu dia a dia per parlar en català, i fes-ne una escolta activa. Surt a fer el cafè amb un amic catalanoparlant o parla en català a la botiga del barri. En definitiva, viu en català de dia i somia-hi de nit, si cal!
  • Fes un intercanvi lingüístic (virtual o en persona) amb una persona de suport. Pots trobar la teva parella lingüística a través d’aquesta aplicació de Plataforma per la Llengua, o bé en aquest web de voluntariat lingüístic.
  • Prepara’t les idees abans de començar el discurs i estructura-les de manera lògica amb bons connectors. Pots practicar l’ús dels connectors en català amb aquest vídeo i fer-te un esquema abans de començar a parlar. Tingues en compte que l’estructura del teu discurs és més important que els coneixements que tinguis sobre el tema.
  • Amplia el teu vocabulari per expressar-te amb precisió. L’examinador valorarà la teva riquesa lèxica i la capacitat d’utilitzar sinònims per evitar les paraules comodí. Dedica uns minuts al dia a aprendre noves paraules fent exercicis de sinònims.
  • Fes-te una llista de verbs d’opinió alternatius. Això també t’ajudarà a enriquir la teva expressió oral.
  • Desa als favorits el canal de YouTube “Parlem d’escriure en català. Hi trobaràs una mar de consells i tècniques per millorar el teu català escrit i parlat, així com un grapat d’exercicis de llengua variats.

 

 

3. Grava’t en vídeo

Un altre molt bon consell per aprovar l’examen oral és treballar la pronunciació. Practica un dels exercicis de l’examen davant del mirall o, millor encara, grava’t en vídeo.

Pot semblar una bajanada, però gravar-te és un recurs molt interessant per poder analitzar-te i ser conscient de la teva pronúncia.

Per al nivell C1, has de demostrar que pots parlar amb fluïdesa i sense pauses excessives ni vacil·lacions. Practica davant del mirall parlant de diferents temes i després, grava’t amb el mòbil i escolta’t de nou. Pren consciència del teu ritme i velocitat de parla.

Una bona recomanació és que calculis quant de temps dura el teu monòleg. Acabes massa ràpid? Practica-ho de nou desenvolupant una idea nova. T’allargues molt o tens tendència a embrollar-te? Comença a prendre notes abans de començar la teva intervenció. Revisa de nou els connectors que et poden ajudar a organitzar el discurs.

Ja veuràs com, de mica en mica, millores les teves habilitats orals.

 

4. Treu el suc de les equivocacions

Aprovar un examen de nivell pot ser tot un desafiament. Tots sabem que els nervis són traïdors i ens fan cometre més errors de l’habitual.

Així que, vinga, posem-nos en el pitjor dels casos: estàs enmig de l’examen oral i t’equivoques. Saps què passarà? No res! Ben al contrari. Si comets un error, et traves la llengua o perds el fil en algun moment, no t’atabalis, que no s’acaba el món.

Si no t’has explicat bé o has comès una equivocació, reformula la teva idea i compensa l’error. Encara que sembli mentida, els examinadors valoren positivament la capacitat per corregir els errors que cometis durant la teva prova oral.

Vols un consell? Si caus, aixeca’t, espolsa’t i continua. És una ocasió extra de demostrar que ets capaç de fer servir els recursos propis del català oral. I, de retruc, potser guanyes alguns punts més i tot a l’avaluació. No perdis aquesta oportunitat!

 

 

5. Fes exàmens d’anys anteriors

Practicar amb exàmens anteriors és una bona estratègia per acostumar-te al format de l’examen.

T’anirà molt bé saber què has d’esperar d’una prova així. A més, és una forma molt útil d’identificar les teves fortaleses i treballar les debilitats.

📑 Models d’exàmens del nivell C1 de català

En aquest enllaç hi pots descarregar una prova de mostra de l’examen oficial del nivell C1. A partir de la pàgina 18 comença l’àrea 4 d’expressió oral. Igualment, en aquest mateix PDF pots consultar el funcionament de la prova sencera del nivell C1.

Si vols veure altres models similars de la prova, des del web de l’Escola Balear d’Administració Pública (EBAP), pots veure i descarregar-te el model d’examen oral de C1 del 2022.

 

Altres recursos per aprovar l’examen del nivell C1

Si ja has posat en pràctica tots els nostres consells per a la prova oral i vols seguir practicant la resta de seccions de l’examen C1, et proposo que donis un cop d’ull al blog de correccioencatala.cat.

En aquest espai hi trobaràs recursos fiables per escriure en català i els millors recursos i cursos per estudiar i aprovar l’examen de suficiència C1 de català.

I si abans de l’examen vols refrescar ràpidament el contingut de les altres tres parts que formen el C1 de català, pots mirar aquest vídeo.

Què t’han semblat aquests 5 consells per preparar-te la prova oral? Creus que t’ajudaran a encarar la prova amb més confiança?

Espero que avui mateix t’animis a posar-los en pràctica. Pots començar pel que més t’agradi i anar provant la resta a mesura que avancis. Ànims i molta sort!

 

 

Núria Masdeu