Recursos nivell C1 de català | Exemples i material

recursos nivell c1 català

T’estàs preparant per a l’examen del nivell C1 de català?

Tens dubtes sobre si és millor estudiar pel teu compte o apuntar-te a un curs?

Busques exercicis i recursos de qualitat per aprendre i posar-te a prova abans del gran dia?

En aquest article del blog et mostro els millors recursos i cursos per estudiar i aprovar l’examen de suficiència C1 de català.

Desa’l als favorits per trobar-lo ràpidament sempre que el necessitis. Segur que l’hauràs de consultar més d’una vegada!

I ara sí, comencem. 👇

 

Com aconseguir el nivell C1

Per presentar-te al nivell C1 de català has de tenir com a mínim setze anys. A banda d’això, no hi ha cap requisit previ i t’hi pots presentar sense haver superat el nivell B2.

 

✍ Com apuntar-se a l’examen de C1 de català

Pots fer la inscripció en línia. Si no saps com, consulta aquesta guia on s’explica pas a pas com pots fer la inscripció i el pagament.

🎁 Descarrega la nostra guia gratuïta del C1 👉 aquí!

 

Recursos per aprovar l’examen del nivell C1 de català

En aquesta secció he recopilat una sèrie de recursos que t’ajudaran a preparar-te per a l’examen de suficiència del nivell C1. Alguns d’aquests recursos són del web de la Generalitat; d’altres, són de canals i plataformes independents com el canal de YouTube “Parlem d’escriure en català”.

 

 

📚 Llibres del nivell C1 de català

 

Si estàs buscant un llibre per preparar-te l’examen pel teu compte, en aquest apartat te’n proposo dos (inclouen teoria i exercicis), així com un quadern d’exercicis per millorar la redacció que també et pot ajudar amb l’àrea d’expressió escrita.

📕 Nivell de suficiència C1

Aquest llibre de Castellnou és ideal per preparar-te per al C1. El temari segueix el programa del nivell de suficiència de català de la Secretaria de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya. Això sí, no t’oblidis de comprar el solucionari! No està inclòs; el venen en un llibre a banda.

👉 Mostra-ho a Amazon 👈

📗 El català escrit

Aquest és un llibre de Barcanova amb teoria i exercicis (solucionari inclòs!) que t’ajudaran a millorar els teus coneixements de català de cara a preparar-te per al C1. Dona-hi un cop ull!

👉 Mostra-ho a Amazon 👈

 

📙 Millora la teva redacció en català en 20 dies

Aquest quadern d’exercicis per millorar la redacció conté una recopilació dels errors més comuns que em trobo en els textos que corregeixo en català. Si et centres a millorar aquests aspectes, estic convençuda que els teus textos passaran a un altre nivell.

El llibret està pensat per fer-lo en 20 dies, tot i que pots adaptar-lo al teu ritme. Cada dia es tracta un tema (de general a específic), i inclou una explicació teòrica breu, exemples, recursos, exercicis i les solucions. El quadern està disponible en format PDF i és editable, és a dir, s’ha dissenyat de manera que puguis treballar-hi amb l’ordinador. Si ho prefereixes, però, pots imprimir-lo. L’he concebut pensant en persones que tenen un nivell mitjà-alt de català (C1 o C2). Espero que et serveixi!

👉 Més informació sobre el quadern 👈

 

📑 Model de la prova del nivell C1 de català

Una de les millors maneres de practicar un examen de nivell de llengua com el C1 és fer-ne un de mostra. El web de la Generalitat t’ofereix un model d’examen descarregable en PDF perquè entenguis com és la prova i puguis fer-la a casa.

Abans que posis mà a l’obra, et faig dues recomanacions:

  1. Llegeix els enunciats atentament, sobretot en l’àrea d’expressió escrita. És molt fàcil oblidar-se dels detalls d’allò que ens demanen i desviar-se de l’objectiu de l’escrit.
  2. Fes servir un cronòmetre per calcular quant temps trigues a resoldre cada part de l’examen. Això t’ajudarà a distribuir millor el teu temps el dia de la prova.

Ara sí, descarrega el model d’examen 👉 model d’examen oficial del nivell C1.

🎬 Recursos en vídeo per aprendre català

El material escrit està molt bé, però de vegades va bé combinar-lo amb explicacions en vídeo, com si tinguessis una mena de professora virtual.

Al canal de YouTube “Parlem d’escriure en català” em converteixo en la teva professora de català per ajudar-te a entendre qüestions lingüístiques que solen sortir als exàmens de nivell. Hi trobaràs vídeos sobre redacció de textos, expressions incorrectes, i errors ortogràfics i gramaticals habituals en la nostra llengua, entre altres continguts que et poden ser útils. Dona-hi una ullada i, si et convenç, subscriu-te al canal per no perdre’t cap vídeo.

Per cert, a les descripcions dels vídeos sempre et deixo enllaços al blog, on et dono la informació per escrit. Així, no et caldrà prendre tants apunts!

 

 

📃 Blogs per aprendre català

Per sort, no cal que et llegeixis la gramàtica o que tinguis a l’abast un llibre de text per entendre aspectes lingüístics complicats sobre el català.

Actualment, i gràcies a internet, tenim accés a una infinitat d’informació de qualitat i fiable que comparteixen plataformes i professionals de la llengua.

En aquesta secció, aprofito per recomanar-te el blog d’aquest lloc web, correccioencatala.cat, on comparteixo setmanalment contingut de valor per ajudar-te a millorar el teu català escrit. Gran part d’aquest contingut et servirà per preparar-te per al nivell C1 de català. Et mostro alguns exemples de quines temàtiques hi trobaràs, amb els enllaços a les entrades corresponents:

 

💌 Guies essencials

Guia dels accents diacrítics

Guia de pronoms febles

Com s’estructura un text

Aprèn a utilitzar connectors variats en català

Guia dels pronoms relatius amb exercicis

Millora l’ús dels signes de puntuació

Ús de la dièresi i excepcions

 

📰 Tipologies textuals

Com es redacta una carta formal, amb exemple

Com s’escriu un article d’opinió

Com es redacta un text argumentatiu, amb exemple

Com s’escriu un text expositiu, amb exemple

Com es redacta un informe proposta, amb exemple

 

💊 Píndoles lingüístiques

Expressions incorrectes en català

Quan s’escriu perquè junt o per què separat

Quan s’utilitza per o per a

Quan s’escriu com o com a

Quan s’escriu què o que

Quan s’escriu sinó o si no

 

 

 

🔨 Aplicacions i recursos de consulta

Els llibres i els vídeos amb explicacions són fantàstics, però et deus preguntar:

“On puc consultar dubtes concrets de català?”

Per sort, tenim molts diccionaris en línia i webs fiables que ens permeten fer consultes lingüístiques específiques en català. Tot seguit te’n mostro alguns dels meus preferits. Si no els coneixes, fes clic al nom de cada aplicació i et portarà a un article del blog amb l’explicació i un videotutorial.

 

A més, t’he preparat una llista de recursos en línia per escriure en català. N’hi ha més de 25: diccionaris monolingües i bilingües, diccionaris de sinònims, bases de dades terminològiques, frases fetes i refranys en català, manuals d’estil, etc. Desa la pàgina als favorits per consultar-la sempre que la necessitis.

 

 

Cursos del nivell C1

Si això d’organitzar-te l’estudi pel teu compte no és per a tu, potser necessites fer un curs. Tot seguit te’n proposo un parell. El primer és un minicurs gratuït de set vídeos bàsics per millorar la teva redacció en català; el segon, és un curs del C1 amb l’estructura tradicional.

⏩ Curs gratuït per millorar el nivell de suficiència C1

Com et deia, aquest breu curs amb consells per escriure millor en català està compost per set vídeos i és totalment gratuït. Un altre punt positiu és que pots fer-lo quan vulguis i al teu ritme! De tota manera, és prou ràpid; ja veuràs que els vídeos no són gaire llargs.

Aprendràs des de zero quins aspectes cal tenir en compte abans de redactar un text, com estructurar-lo, com utilitzar els connectors i com corregir-te a tu mateix, a banda d’alguns dels errors més freqüents en català. Per veure els vídeos, fes clic 👉 AQUÍ.

⏩ Curs de pagament

Si necessites un acompanyament, et pots plantejar fer un curs com els de tota la vida. El Consorci per a la Normalització Lingüística ofereix cursos per nivells, entre els quals n’hi ha un per al C1. Consulta’n la informació aquí.

Crec que amb tots aquests llibres, exercicis, models d’examen, cursos i recursos en vídeo i per escrit que t’acabo de donar, ja tens bastant material per preparar-te per al C1. Amb esforç, temps i ganes, segur que aproves l’examen. Ànims amb l’estudi i sort!

Núria Masdeu