TOP 3 diccionaris de sinònims en català

Diccionaris de sinònims en català

Estàs buscant diccionaris de sinònims en català, però cap dels que trobes et convenç? O potser vols conèixer-ne més perquè sempre utilitzes els mateixos?

Sigui com sigui, ets al lloc adequat. A continuació et presento tres diccionaris de sinònims en català excepcionals i t’explico breument com funcionen.

Ah, i el millor de tot és que estan disponibles en línia, així que podràs utilitzar-los des de qualsevol lloc.

 

https://youtu.be/1ycOzAy3JpM

Diccionari de sinònims d’Albert Jané

Aquest diccionari de l’Institut d’Estudis Catalans presenta una interfície simple a primer cop d’ull, però d’allò més completa, ràpida i efectiva.

 

Diccionari de sinònims Albert Jané

 

Tens tres maneres de buscar paraules. A continuació cercaré el mateix mot (astut) amb les tres funcions, perquè vegis com pots fer servir aquest diccionari tan interessant.

  • Fent una consulta general arreu, és a dir, buscant tots els articles que contenen una paraula, tant si es troba a l’entrada com a la llista de sinònims. Aquí tens alguns resultats de la cerca del concepte astut.

 

Sinónims Català

 

  • Fent una cerca a l’entrada. Permet trobar totes les entrades (no els sinònims) que continguin aquella paraula o que comencin per aquella paraula o hi acabin. Aquí he fet la cerca amb la funció Conté.

 

Trobar sinónims

 

  • Fent una cerca per funció sintàctica, on pots indicar la funció del mot (adjectiva, verbal, prepositiva, etc.). A l’exemple he cercat astut en funció nominal:

 

Eines per trobar sinónims

Diccionari de sinònims de Softcatalà

El diccionari de sinònims en català del portal Softcatalà és, segurament, un dels més coneguts pels catalanoparlants. Et permet cercar la paraula de la qual vols obtenir sinònims o bé fer clic en una de les lletres de l’abecedari que hi ha a sota del camp de cerca per veure paraules que comencen per aquella lletra.

En aquest exemple que veus a la captura he cercat la paraula astut.

 

Diccionari de sinònims Sofcatalà

Al portal de Softcatalà també trobaràs un corrector i un traductor automàtics, així com altres funcionalitats per millorar el català.

Diccionari de sinònims de frases fetes de M. Teresa Espinal

I, per acabar, tenim el Diccionari de Sinònims de Frases Fetes (DSFF) de M. Teresa Espinal, que presenta més de 5.000 entrades conceptuals i 15.000 expressions lexicalitzades.

Es tracta del diccionari de frases fetes més complet en llengua catalana, tal com afirmen a la presentació del seu web. Personalment, penso que és un recurs increïble per trobar expressions sinònimes i aprendre frases fetes en la nostra llengua.

Et mostro un exemple. Si fem una cerca per concepte (he cercat lent), aquests són alguns dels resultats que apareixen:

 

Buscar sinònims Maria Teresa Espininal

Com passava amb el diccionari d’Albert Jané, en aquest també pots fer la cerca mitjançant un concepte (per trobar frases fetes sinònimes) o indicant si vols que la frase feta contingui el mot que cerques, que estigui a l’inici o al final.

I com has vist al diccionari de sinònims de Softcatalà, també pots fer clic en una lletra per buscar conceptes relacionats.

 

diccionari de sinònims M. Teresa Espinal

Una altra curiositat: es pot visualitzar tot el diccionari en format PDF. Si t’ha semblat interessant, te’l pots descarregar per consultar-lo sense connexió.

Ara ja tens tres opcions fiables i d’allò més completes per buscar sinònims en català. Estic segura que et seran de gran utilitat quan escriguis. En llengua catalana tenim milers de mots per descobrir, així que t’animo a utilitzar-los amb freqüència per aprendre paraules i frases fetes noves. I si ja els has provat, quin és el teu preferit? Et llegeixo als comentaris.

 

Núria Masdeu