Prova oral del C2 de català | Prepara’t a fons!

Prova oral C2 català

Primer de tot, enhorabona! Si estàs llegint aquest blog ara mateix és que t’has apuntat a l’examen del C2 de català o que t’ho estàs plantejant.

I saps què et dic? Que comences amb molt bon peu, perquè en aquest article recorrerem junts l’examen oral, repassarem el funcionament de la prova, desgranarem cadascuna de les tasques i et donaré uns quants consells fonamentals per al dia de l’examen.

 

Les tasques de l’oral del C2 amb tots els ets i uts

L’oral del C2 de català és una prova individual que dura 10 minuts. Vist i no vist, oi?

Consta de 2 exercicis: un monòleg i un debat sobre la mateixa situació comunicativa.

Lògicament, cada examen és diferent, però no pateixis, perquè tots segueixen la mateixa dinàmica i al final de tot tindràs una idea molt més clara de com és. Comencem?

⏯ Tasca 1: el monòleg

Aquesta primera tasca dura aproximadament 8 minuts i és un monòleg que pot tenir dues variants, segons la convocatòria de cada any: una presentació o bé una argumentació.

En qualsevol de les dues opcions, tindràs diversos documents de suport per poder preparar bé el teu monòleg. En parlaré més avall!

És important que no sobrepassis el temps destinat al monòleg si no vols que l’examinador t’hagi d’interrompre i no puguis acabar la prova.

🟢 Variant A

prova oral C2 monòleg variant 1

Et tocarà fer una presentació formal en un acte públic, com si estiguessis davant d’una audiència. Els oients són persones instruïdes i tenen interès sobre el tema de la presentació que faràs.

El monòleg pot inspirar-se, per exemple, en els resultats d’un referèndum o d’una investigació en una universitat, l’entrega d’uns premis, un acte de clausura d’un centre cultural, etc.

🟢 Variant B

presentació formal C2 català

Consisteix en una argumentació formal, és a dir, a contradir els arguments de les intervencions sobre un tema, expressant de manera clara, convincent i elaborada la teva opinió personal, única i inalienable.

 

⏯ Tasca 2: el debat

debat C2 de català

La segona tasca és bàsicament una prolongació de la situació comunicativa de la tasca 1, dura 2 minuts i serà completament improvisada.

L’examinador s’encarregarà de contradir-te o de demanar-te explicacions addicionals sobre el tema que hagis tractat en el monòleg. En aquesta tasca s’examina la teva capacitat de justificar opinions i argumentar idees utilitzant correctament diferents estratègies orals de resolució i atenuació de conflictes.

És una interacció amb l’examinador en la qual se’t faran preguntes crítiques per avaluar la teva assertivitat i el teu comportament verbal davant de situacions controvertides. El llenguatge ha de ser respectuós en tot moment per tal d’arribar a un acord sense arribar a la confrontació.

Aquí es valora la capacitat de reacció lingüística de l’examinand davant d’un estímul provocatiu, com el que un es troba quan se li qüestiona el punt de vista.

En resum, consisteix a fer-te una mica la guitza durant els dos minuts que dura la tasca. 😉

Què has de saber abans de la prova?

Tindràs temps per preparar la prova, així que és important que sàpigues el següent. 👇

👨 La sala de preparació

Una estona abans que et citin per veure’t cara a cara amb els examinadors, entraràs primer a una sala de preparació.

En aquesta sala, se t’entregarà el quadern d’examen on trobaràs tot el que necessites: les tasques de l’examen oral i els documents de suport relacionats.

Així mateix, se’t donaran les instruccions generals de la prova oral, els objectius de cada tasca i les normes que has de seguir.

📑 Els documents de suport

Els famosos documents de suport són materials de consulta de diversa tipologia (articles de blog, notícies, gràfiques, entrevistes, etc.) que t’han d’inspirar per posar-te de ple en el rol de monologuista. Vegem-ne un exemple extret d’un examen de mostra real de la Generalitat.

Segons el model públic d’examen, a la primera tasca et toca ser un dels fundadors d’un centre d’acollida que ha guanyat un premi i la teva missió és recollir el guardó i elaborar un discurs tenint en compte aquests aspectes: 1) dona les gràcies pel premi, 2) parla del recorregut de la teva entitat i 3) lloa la tasca social que feu.

A continuació, trobaries tres documents de suport (aquests t’ajudarien a preparar els punts 2 i 3 que acabo d’esmentar): les bases de convocatòria dels premis, una notícia de diari sobre el centre i una entrevista. N’hauries de saber extreure la informació més destacada per preparar el monòleg.

🕖 El compte enrere

Disposes de 30 minuts en total per preparar-te el monòleg abans que no et cridin per entrar a l’examen. El temps és or, però també vola! Per tant, t’aconsello que gestionis bé aquesta mitja hora.

Per què no destines els primers 10 minuts a llegir l’enunciat de la tasca i a revisar els documents de suport? Passats aquests minuts, encara tindràs 20 minuts més per concentrar-te i elaborar el discurs del monòleg.

Et donaré consells per fer-ho, però, com t’he dit anteriorment, és molt important que tinguis prou temps per arribar fins al final de la tasca.

 

Un bon consell:

du un rellotge i distribueix-te bé el temps.

temps exàmen oral c2 català

 

Què has de saber durant la prova?

Al començament parlaràs sense interrupció i després tindràs interacció principalment amb un dels examinadors, que és qui et farà les preguntes de debat. El rol del segon examinador és prendre notes —bones i dolentes— de la teva actuació.

Per dur a terme la primera tasca, podràs fer servir l’esquema i les anotacions que t’hagis pogut preparar a la sala. Tingues en compte que no podràs llegir directament del paper tot el que hagis escrit, perquè se’t penalitzarà, però t’anirà bé per no perdre el fil.

 

Consells per preparar l’examen oral del C2

Com que la segona tasca és improvisada i no puc donar-te consells concrets, em centraré en la primera. A continuació, t’ofereixo alguns consells bàsics i pràctics que t’ajudaran a construir el monòleg de la tasca 1.

🔎 Entén què se’t demana

Tots sabem que els nervis i les presses són traïdors. Per això, et suggereixo que abans de començar llegeixis amb atenció l’enunciat de la prova.

Assegura’t que ets capaç de fer un discurs oral adaptat a la situació i que contempli aquests tres factors:

consells per preparar el C2 de català

No donis res per fet i llegeix amb tranquil·litat totes les instruccions. És tan important això com tenir un bon domini de la llengua.

☔ Fes una pluja d’idees

Un cop que tens clars aquests punts, hauràs de trencar l’encanteri de la pàgina en blanc.

Fes-te les preguntes següents i pren breument unes quantes notes:

  • On has de fer la intervenció que se’t planteja?
  • A quin públic et dirigeixes?
  • Què vols transmetre i com ho vols fer?

👨‍✈️ Creu-te el rol

Tingues present l’alter ego que has d’adoptar; ha de fer-se evident que estàs submergit en el joc de rol durant tot el transcurs de la prova oral, tant en el monòleg com en la interacció amb l’examinador. No baixis la guàrdia!

📑 Estructura el guió escrit del discurs

Ara que ja t’has centrat una mica en la tasca, el meu consell és que estructuris el guió escrit amb un esquema per assegurar talment la cohesió textual.

👉🏼 Recorda que la teva exposició ha de ser formal i s’ha d’adequar als receptors i a la situació que se t’ha plantejat a la tasca.

L’objectiu és que el discurs tingui un fil conductor sòlid i lògic, evitant elements superflus. Sense palla, vaja. Construeix un esquelet per al teu discurs que segueixi aquest patró:

 

guio escrit prova oral c2 de català

 

Introducció

Enceta el teu discurs en funció de l’“on” i “a qui” de la pluja d’idees inicial.

👉🏼 Pots presentar-te breument com a ponent, agrair l’assistència, mencionar el nom de l’acte, resumir breument el tema principal del teu monòleg i llençar una pregunta retòrica o una aportació controvertida o provocadora al públic imaginari.

Desenvolupament

És el moment de tractar els temes principals de la teva intervenció i argumentar-los d’una manera seqüencial, ordenada i original. Has de saber desenvolupar la informació sent concís i convincent.

De nou, tingues present la finalitat del teu discurs i l’objectiu comunicatiu i expressa’t amb fluïdesa i naturalitat, sense fugir d’estudi.

Fes servir connectors del discurs, com els que he recopilat en aquesta entrada del blog.

Basa’t en els documents de suport que t’han donat a la sala de preparació: selecciona la informació més útil i rellevant per incorporar-la al discurs i justificar així les teves idees.

El cos del teu discurs ha de ser interessant, coherent i tenir bons arguments, així que per què no…

  • … comences amb un tema particular i acabes amb un de general (o al revés)?
  • … planteges un problema i dones una solució?
  • … repasses les causes i els efectes de la situació?

Si vols aprendre més recursos per estructurar un text i saber com pots fer un esquelet ben elaborat per al teu examen oral, consulta aquesta entrada del blog.

Conclusió

És una síntesi de tots els temes tractats durant el monòleg, sense fer-te repetitiu. Per formular les teves conclusions finals, recupera les idees exposades i presenta-les amb certesa.

Si ets dels que s’inspiren millor veient un exemple escrit, aquí tens una mostra d’un text argumentatiu ben cohesionat: https://correccioencatala.cat/com-fer-un-text-argumentatiu/

😵 Tingues en compte la comunicació no verbal

Cuida no només els elements lingüístics, sinó també els paralingüístics. Procura defensar la teva intervenció amb una entonació convincent i para atenció a la velocitat de parla, l’articulació de les paraules i les pauses.

Sigues assertiu i demostra seguretat també amb la manera de gesticular. Ah!, i no oblidis la postura corporal, tot suma.

 

Què més pots fer per preparar-te la prova oral del C2?

La prova oral del C2 de català és molt exigent, i s’espera de l’alumne un grau elevat de control gramatical, ja que acredita el domini de l’ús de la llengua catalana i es valora positivament l’ús d’un lèxic ric, ampli i divers.

 

Sigui quina sigui la raó per la qual necessites acreditar aquest nivell tan alt de català, espero que estiguis animat per superar el repte.

Ja ho saps: tingues les instruccions clares, enriqueix els teus coneixements amb els recursos disponibles i descobriràs tot el potencial d’orador que tens dins.

Laura Guasch