Aprendre’s les diferents tipologies textuals que hi ha i els elements que les caracteritzen pot ser tot un repte. Tenim els textos expositius, els narratius, els descriptius, els argumentatius, etc.
En aquest article, ens centrem en les característiques del text directiu.
Aquí trobaràs una explicació detallada de què és un text directiu, com s’escriu i quina estructura segueix. Finalment, podràs veure tot allò que esmento en un exemple de text directiu comentat.
Què és un text directiu?
Un text directiu (de vegades també anomenat instructiu) és un text que et dona instruccions, consells o recomanacions.
Principalment, es caracteritzen per ser textos esquemàtics i concisos, ja que l’objectiu és que el lector entengui el text sense problemes.
Tipus de textos directius
Ara que ja saps què són els textos directius, et deus preguntar quan es fa servir aquesta tipologia textual.
Posa per cas que t’acabes de comprar un armari i te l’has de muntar tu mateix. Per fer-ho correctament, qui serà el teu amic de confiança? Per descomptat, el manual d’instruccions.
O, sense anar més lluny: vols cuinar alguna cosa nova, però no saps quins ingredients necessites, quins estris ni quins passos cal seguir. Què faràs servir com a material de referència? Una recepta.
Tant el manual com la recepta són exemples de textos directius. Són textos que et donen instruccions perquè tu puguis dur a terme una tasca; és a dir, te l’expliquen pas a pas. A part d’aquests dos, hi ha molts altres exemples: les normes d’un joc, el prospecte d’un medicament, una guia d’estil, les indicacions per anar d’un lloc a l’altre, un tutorial per aprendre a cordar-se la corbata, els textos de prevenció de riscos laborals, etc.
Característiques d’un text directiu
La forma verbal més comuna per als textos directius és l’imperatiu.
Els textos directius solen escriure’s en imperatiu. Per exemple, remena, remeneu; fregeix, fregiu; tanca, tanqueu, etc. Tanmateix, quan es formula una frase negativa, es fa servir el present de subjuntiu. Per exemple, “No apaguis l’ordinador”.
Compte, perquè d’aquí sorgeixen dos errors molt habituals en català!
- Evita l’ús de l’infinitiu per a les instruccions en català:
Prémer el botó vermell.
Premeu el botó vermell.
- Evita l’ús de l’imperatiu en oracions negatives:
Responeu les preguntes que tenen una creu.
No responeu les preguntes que tenen una creu.
No respongueu les preguntes que tenen una creu.
Et recomano que donis una ullada a aquest vídeo sobre l’ús de l’imperatiu i el subjuntiu en aquest tipus d’expressions.
També és comú que hi apareguin les expressions d’obligació haver de o caldre.
Normalment, els textos directius solen presentar formes esquemàtiques. Són més visuals i et permet seguir el fil de les instruccions fàcilment. A més, com implica la paraula esquemàtic, també és bo que siguin textos concisos. Es tracta de resumir la informació i plasmar-la de la manera més curta i concreta possible.
Finalment, i seguint la mateixa línia, és important ordenar la informació. Aquest consell es pot aplicar a dos aspectes del text.
- Ordenar la informació en apartats: pot ajudar el lector a identificar quin tipus d’informació li proporciones a cada apartat.
- Escriure les instruccions seguint un ordre lògic: és important que no es comenci la casa per la teulada. Escriu les instruccions seguint un ordre lògic. Fes servir connectors i marcadors; sempre ajuden que el text sigui més fluid.
Estructura dels textos directius
Els textos directius s’han d’escriure d’una manera clara i entenedora perquè el lector no tingui problemes per seguir els passos o les instruccions del producte o l’acció que s’ensenya.
Per començar, els textos directius s’encapçalen amb un títol.
A partir d’aquí, sempre és bo afegir-hi una introducció. D’aquesta manera, presentes el tema al lector i fas que s’hi familiaritzi.
Llavors ve la part més important dels textos directius: el cos del text. Aquesta part es pot escriure en forma de llista o de text redactat. Te’n mostro un exemple simple:
En forma de llista:
-
- Agafa el tauler del joc i col·loca’l sobre una superfície plana.
- Busca les peces i posa-les a la casella de sortida.
En forma de text redactat:
En primer lloc, agafa el tauler de joc i col·loca’l sobre una superfície plana. Llavors, busca les peces i posa-les a la casella de sortida.
Com pots veure, per si sola, la llista ja ajuda a veure quins passos s’han de seguir, és un mètode molt visual. Si, per contra, les instruccions es mostren en forma de text, sempre va bé afegir-hi connectors per no perdre el fil del text (primer, després, tot seguit…).
Hem creat un text instructiu de mostra sobre com es juga al Dràcula. 👇
Et deus haver adonat que, al llarg d’aquest article, hi havia algunes paraules destacades en diferents colors. Això és perquè puguis identificar fàcilment els elements que apareixen a l’exemple següent.
Exemple de text directiu en català
El joc del Dràcula El Dràcula és un joc molt conegut en el món del lleure, tot i que també el pots proposar al teu grup d’amistats. No requereix cap material especial, llevat de música, i és un joc d’allò més animat per passar un moment divertit. Tradicionalment, es programa com a joc de nit, i es pot fer a dins o a fora.
🛒 Què es necessita
🎲 Com s’hi juga?Les instruccions següents són per a la persona que faci de dinamitzadora:
|
Espero que hagis entès quines són les característiques d’aquesta tipologia textual. Segur que ara ja et veus en cor d’escriure el teu propi text directiu. Si et serveix, pots guiar-te per l’exemple que t’he mostrat. I a veure si t’animes a provar el joc del Dràcula per passar una bona estona!