Com s’escriu una carta personal en català

Com s'escriu una carta personal en català

Tot i que les cartes han estat substituïdes majoritàriament pels correus electrònics, conèixer-ne el format és molt important si t’estàs preparant per fer un examen oficial de català.

En general, el format d’una carta és bastant semblant en els diferents idiomes. Tanmateix, cada llengua es regeix per unes convencions diferents (per exemple, pel que fa a l’ús de puntuació o de majúscules i minúscules), i cal tenir-ho en compte.

En aquest article trobaràs una explicació completa de les característiques d’una carta personal en català. També t’he preparat un model de carta personal i, al final, trobaràs un exemple, que inclourà tot el que t’hauré anat explicant.

Som-hi!

Què és una carta personal?

En primer lloc, a què ens referim quan diem “carta personal”? La carta personal és un missatge, un text escrit que s’envia a una amistat, a un familiar o a una persona propera. Es pot escriure a mà o a l’ordinador per després imprimir-la.

Es diferencia de la carta formal per diversos aspectes. Sí que segueixen una mateixa estructura, però divergeixen en el llenguatge que s’empra. El de la carta formal és més distanciat, més formal, perquè va adreçat a una persona que no coneixes o amb qui mantens una relació professional. A més, en una carta formal hi ha moltes expressions típiques que cal fer servir per saludar, acomiadar-se… Per obtenir més informació sobre com s’escriu una carta formal, consulta aquest article del blog.

En una carta personal pots deixar enrere les formalitats i escriure amb un estil més proper, ja que, en el fons, estàs parlant amb una persona amb qui tens certa confiança.

 

Model d’una carta personal en català

Les cartes personals inclouen els elements següents:

  1. Lloc i data: pot anar al principi de tot o al final.
  2. Salutació.
  3. Cos: text ordenat en què exposes el motiu pel qual escrius. Com faries amb qualsevol altre text, es comença amb una introducció (presentes per què escrius la carta), seguida per l’exposició (en què desenvolupes el tema de la carta) i s’acaba amb la conclusió (un resum breu).
  4. Comiat.
  5. Signatura.
  6. Postdata (p. d.): si vols o ho necessites, pots afegir informació addicional a baix de tot.

Dona un cop d’ull al model següent:

Lloc i data

  Salutació
  Introducció
  Exposició
  Conclusió
  Comiat
  Signatura
  P. d.:

 

Fixa’t en la puntuació! Veus que després de la salutació i del comiat hi apareix una coma? Recorda-te’n, que això és important.

Tot i que la salutació acabi amb una coma, la frase següent (que forma part de la introducció) comença en majúscula.

 

https://youtu.be/T632IpYaVwo

 

Característiques lingüístiques de les cartes personals

Tenint en compte que la carta personal l’escrius a una persona que coneixes, cal que l’estil amb què escrius sigui coherent. Per exemple, a un amic no el tractaries de vostè ni t’hi referiries com a “senyor”. La informalitat del dia a dia també es transporta a la carta personal.

Per tant, pas a pas.

 

📆 El lloc i la data

Sembla que no tingui perdició, però ves amb compte. Després del lloc es posa una coma, i la data no acaba amb punt. Fixa’t en els exemples que tens a continuació:

L’Escala 23 de juliol de 2022.

L’Escala, 23 de juliol de 2022

París, 30 de desembre de 1925.

París, 30 de desembre de 1925

 

🖐 La salutació

Hi ha diferents fórmules informals per escriure la salutació. Te’n mostro alguns exemples:

Hola, Helena,

Xavi,

Ei, Paula!

Estimada Laura,

A partir d’aquí has de triar quina trobes més adient per a la relació que tens amb el destinatari de la carta.

 

💬 El cos

Normalment, com que et dirigeixes a algú conegut o proper, faràs servir la segona persona del singular (tu). Si estàs parlant amb una amistat, la forma vós o vostè no seria adequada.

Pel que fa al text escrit, has d’estructurar i ordenar bé la informació que presentis. El receptor l’ha de poder entendre sense problemes.

Al cos del text és on expliques de manera ordenada els fets, els arguments o les vivències que vols explicar al destinatari de la carta.

Per acabar aquesta part de la carta, a la conclusió pots fer un petit resum o bé escriure una conclusió.

 

👋 El comiat

Finalment, pel que fa al comiat, també hi ha diferents opcions. Te’n mostro alguns exemples a continuació:

Records,

Una abraçada,

Fins aviat,

Espero que ens veiem aviat.

Un petó,

Molts petons,

Per descomptat, hi ha altres opcions, però assegura’t que siguin properes.

El que has de tenir en compte és que, si el comiat és una frase sense verb, acaba amb una coma; si és una frase completa (amb verb conjugat), s’hi posa un punt.

I doncs? Prou fàcil, no? Tot i això, t’animo a donar una ullada a la carta d’exemple que tens a continuació. Així podràs veure tot el que t’he explicat en un cas pràctic.

 

Exemple de carta personal

Llegeix aquest exemple de carta persona i fixa’t en totes les parts que he esmentat al llarg d’aquest article.

 

exemple de carta personal

 

Has sabut distingir les diferents parts? Tot seguit te les marco jo mateixa:

 

Parts d'una carta personal

 

 

Espero que aquest article t’hagi estat útil. I a veure si a les pròximes vacances t’animes a treure la pols del paquet de sobres que tens per casa i escrius una carta personal a un familiar o amic!

Núria Masdeu