Estàs buscant maneres d’aprendre català i no saps quina triar?
Aprendre una nova llengua o perfeccionar-ne una que ja coneixes pot ser un maldecap si no saps on trobar els recursos més adequats per a tu.
Si vols fer un curs de català ben organitzat (gratuït o de pagament), vols obtenir un certificat oficial, o bé prefereixes metodologies alternatives per aprendre català, com ara apps i vídeos del YouTube, ets al lloc adequat.
En aquesta entrada del blog trobaràs cursos i recursos per aprendre català, adaptats a diferents necessitats i situacions.
Cursos de català gratuïts
Primer de tot, veurem un recull de cursos i recursos gratuïts per aprendre català. Ara bé, algunes d’aquestes opcions inclouen una versió de pagament. Som-hi!
Cursos del web parla.cat
La pàgina web parla.cat ofereix dues modalitats de cursos. Tot i que la modalitat amb tutor és de pagament, en la majoria dels nivells, la modalitat lliure és completament gratuïta.
Per accedir a tots els materials didàctics, només hauràs d’inscriure’t a la pàgina i fer una prova de nivell. Si vols un curs gratuït que puguis seguir des de la comoditat de casa teva, no t’ho pensis més.
Cursos de català del Consorci per la Normalització Lingüística
El Consorci per la Normalització Lingüística ofereix cursos de català de tots els nivells. Són completament gratuïts l’A1 i l’A2, i s’ha d’abonar una quantitat en nivells superiors.
Amb aquesta opció estaràs acompanyat d’un tutor i d’altres estudiants. A més, a través del Voluntariat per la Llengua pots trobar una parella lingüística, si t’interessa practicar la conversa una mica més.
Ep! Escolta i parla. Curs oral de català
Aquest curs d’Ep! Escolta i parla està organitzat en 3 mòduls de vídeos de situacions quotidianes bàsiques i més avançades i també és gratuït. Un cop finalitzat el curs, tindràs la competència oral del nivell A2. Si necessites pràctica de català per moure’t pel territori, aquest curs és ideal.
Apparella’t, una app de Plataforma per la Llengua
L’app Apparella’t és una iniciativa de Plataforma per la Llengua a través de la qual pots connectar amb gent de tot el territori català.
Aquí no trobaràs professors, sinó persones amb qui pots quedar per fer un cafè i practicar el català d’una manera més amena.
Cursos de català al YouTube
Al YouTube trobaràs llistes de reproducció que funcionen com si fossin petits cursos. Per exemple, són útils canals com Catalán Fácil, Couch Polyglot o Easy Catalan.
També pots trobar explicacions gramaticals més avançades com les de Parlem d’escriure en català, entre molts d’altres. En aquest canal hi ha una llista de reproducció de 7 vídeos amb consells per escriure millor en català. Dona-hi un cop d’ull!
Català a Duolingo
El català és una de les moltes llengües que es poden aprendre amb aquesta app tan popular. Tot i que es basa en l’aprenentatge per repetició i segurament es troben a faltar exercicis orals o explicacions gramaticals, Duolingo ofereix una manera d’aprendre català semblant a un joc. Pot ser un bon complement per al teu aprenentatge si t’agraden els reptes i les competicions!
Cursos de català de pagament
A l’apartat anterior ja hem vist alguns cursos de català amb versió gratuïta i de pagament (en general, la de pagament és més econòmica). Les opcions d’aquest apartat són més cares, però a vegades es poden combinar o simplement s’adapten més al teu objectiu. Dona-hi una ullada!
📢 T’agradaria millorar la teva redacció en català? El quadern d’exercicis 👉 “Millora la teva redacció en 20 dies” t’ajudarà a corregir aspectes clau que fan guanyar punts als teus textos. Dona-hi un cop d’ull!
Estudiar català a la UOC
La Universitat Oberta de Catalunya ofereix tot tipus de cursos de català en línia. Si vols apuntar-t’hi, tindràs un programa pensat per un tutor i activitats amb els companys de classe, tot des d’un ordinador.
Estudiar català a l’Escola Oficial d’Idiomes (EOI)
L’Escola Oficial d’Idiomes és una escola per a adults, majoritàriament presencial, que ofereix una molt bona preparació per als exàmens oficials de fi de curs, amb activitats amenes a la classe per practicar la llengua des de l’inici. Si vols un certificat oficial del teu nivell després d’un curs presencial, és una opció que cal considerar: Girona, Barcelona, Sabadell, Tarragona… Busca el teu centre més proper!
A més, l’EOI IOC és la versió online, però només hi ha disponible el nivell C2.2:
Cursos de català als ajuntaments
La majoria d’ajuntaments catalans organitzen cursos en col·laboració amb plataformes com el CPNL. Informa-te’n al teu ajuntament o consulta-ho al seu web.
Professors particulars de català
Existeixen plataformes en línia on pots trobar professors que t’ensenyaran català per videotrucada. Te’n poso tres exemples:
- Classgap
- Italki
- Verbling
Si necessites un curs de català en línia però completament personalitzat o vols contractar una persona puntualment, aquesta opció et convé! Al perfil de cada professor podràs comprovar quina formació té i què pot oferir-te.
Altres recursos importants per a un bon català
Recorda que per aprendre realment una llengua cal que la integris en el teu dia a dia, cosa que també farà que el procés sigui més divertit. Per això, és recomanable aprofitar alguns d’aquests recursos:
- Diaris: Ara, Catalunya Diari, el Punt Avui, NacióDigital, etc.
- Música: Els Manel, Txarango, Suu, Catarres, Blaumut, Els Pets, Sopa de Cabra, Gossos, Sau, Lluís Llach, Antònia Font, Koers, Pupil·les, Aspencat, Pepet i Marieta, etc.
- Programació de TV3 a la carta.
- Sèries: Merlí, Les de l’Hoquei, Polseres Vermelles, etc.
- Fonts de consulta per millorar el teu català: diccionaris, correctors, frases fetes, etc.
Ja has decidit quina és la millor opció per a tu? Explica’m als comentaris quin mètode seguiràs. No t’ho pensis més. Endavant amb l’aprenentatge del català!