Què és el complement indirecte?
Com puc identificar-lo?
Com es distingeix el complement indirecte del complement directe?
Quins són els pronoms febles de CI?
I els errors més freqüents amb el complement indirecte?
Descobreix la resposta a aquestes preguntes i més sobre el complement indirecte en aquesta entrada del blog. Després de llegir-la, hauràs après a identificar-lo i a analitzar-lo per aprovar els exàmens de català.
Què és el complement indirecte?
El complement indirecte (CI) indica qui és el destinatari d’una acció. Va introduït per la preposició a o per a.
IMPORTANT: el fet que un complement vagi introduït per la preposició a no significa que sigui CI. Hi ha altres complements (circumstancials, de règim verbal…) que també poden anar introduïts per a. Per tant, per saber si es tracta d’un CI, fixa’t en el punt més important: si és el destinatari de l’acció.
📜 Exemple de complement indirecte
Per exemple, en l’oració “He fet el dinar a la Laia”, allò que he fet i que complementa l’acció del verb és el dinar (CD), i la persona destinatària de l’acció és la Laia (CI), qui rep el dinar.
Quina diferència hi ha entre complement directe i complement indirecte?
- Complement directe (CD): Recorda’t que el complement directe expressa sobre què o qui recau directament l’acció del verb, i és un complement necessari per completar aquesta acció. Per exemple, si dius “He fet un ram de flors”, la frase sense “ram de flors” seria incompleta: “He fet”. A més, el CD no sol anar precedit de preposició (llevat d’algunes excepcions) i habitualment respon a la pregunta “què?”. Què he fet? Un ram de flors. Allò que he fet és el CD. Consulta aquesta entrada del blog per repassar què és el complement directe i veure’n exemples.
- Complement indirecte (CI): El complement indirecte, en canvi, marca el destinatari d’una acció i va introduït per preposició (a o per a). Normalment, respon a la pregunta “a qui?” o “per a qui?”. A qui he fet el ram de flors? A la Maria. La destinatària és el CI.
Quines formes de complements indirectes hi ha?
No tots els complements indirectes són tan evidents com en l’oració “He fet el dinar a la Laia”. En molts casos no hi ha un article i un nom, sinó que el CI es presenta en altres formes, com ara pronoms o oracions subordinades. Mira aquests exemples de complements indirectes.
📜 Exemples de complement indirecte
Sintagma preposicional amb article determinat: Ha escrit una poesia per a la seva mare. / Ha escrit una poesia a la seva mare.
Sintagma preposicional amb possessiu: Ha escrit una poesia per a la seva mare. / Ha escrit una poesia a la seva mare.
Pronom / pronom feble: Ha escrit una poesia a algú. / Li ha escrit una poesia. / Els ha escrit una poesia.
Pronom feble de primera persona: Em va escriure una poesia.
Oració subordinada: Explicaré la missió a qui no va assistir a la reunió ahir.
Pronom relatiu: La noia a qui ha escrit la poesia és la seva parella. [Ha escrit la poesia a la noia]
Si t’estàs preparant per a un examen de català de batxillerat o per a la selectivitat, dona un cop d’ull a aquesta entrada sobre les oracions subordinades, que inclou exercicis per practicar les funcions sintàctiques. També et pot interessar aquest article sobre els pronoms relatius amb exercicis per descarregar.
❓ Verb transitiu o intransitiu?
En aquest article del blog t’explico la diferència entre els verbs transitius i intransitius. Per ara, t’avanço que els intransitius són aquells que NO porten complement directe i SÍ que van introduïts per preposició. Per tant, un verb intransitiu no pot portar CD i sí que pot portar CI (o altres complements introduïts per proposició). El diccionari et pot donar un cop de mà per saber si un verb és transitiu o intransitiu. Vols veure com? Fixa’t en l’exemple següent. 👇
📜 Exemple d’un verb intransitiu amb complement indirecte
L’error de què et parlaré tot seguit és d’allò més típic en català. Llegeix aquesta frase:
M’agrada el llibre.
Quina funció sintàctica fa el pronom em, que aquí apareix amb la forma m’? Si la resposta que t’ha vingut al cap és “subjecte”, em sap greu, però no l’has encertat. El subjecte és el sintagma el llibre. Transformem l’oració en un ordre que tingui més lògica, amb el subjecte al principi:
M’agrada el llibre. = El llibre agrada a mi.
Subj. Verb CI
Sé que el llibre és el subjecte perquè si el passem a plural, el verb canvia (el subjecte i el verb sempre concorden): El llibre m’agrada – Els llibres m’agraden.
Ara que ja has identificat el subjecte, cerca la definició del verb agradar al diccionari per comprovar si és un verb transitiu o intransitiu. Al DIEC2 diu que agradar és un verb intransitiu (abreviatura emmarcada en vermell a sota). Per tant, no pot portar complement directe.
Aquesta informació ens confirma que el pronom em (m’) en aquesta frase només pot ser complement indirecte; ni subjecte ni complement directe. A més, a mi és el “destinatari” de l’acció del verb.
Tots aquests passos en ajuden a comprovar quina funció sintàctica fa un sintagma i a descartar altres funcions. Espero haver-me sabut explicar!
Substitució del complement indirecte: quins són els pronoms febles de complement indirecte?
Els pronoms febles de complement indirecte són li per a singular i els per a plural. Fixa’t en la taula de sota.
Compte! Si el plural és femení, el pronom feble continua sent els, no les.
Diu mentides a les seves àvies.
Les diu mentides.
Els diu mentides.
Com has vist a la taula, també hi ha pronoms de primera i segona persona, així com el pronom reflexiu es.
Errors habituals amb el complement indirecte
A banda d’aquest error que acabem de veure amb el pronom feble de CI plural, n’hi ha d’altres als quals convé parar atenció. Llegeix aquest breu llistat d’errors habituals.
- Els verbs trucar i telefonar són intransitius quan volen dir ‘comunicar-se amb algú per telèfon’. Per tant, no tenen complement directe, sinó complement indirecte:
Truca a l’avi abans de les 14 h.
Truca’l abans de les 14 h.
Truca-li abans de les 14 h.
- Lis no és el plural del pronom feble li. La forma correcta és els:
Sempre dona caramels als nens.
Sempre lis dona caramels.
Sempre els dona caramels.
- No és poden fer servir dos pronoms (els hi) per substituir el CI plural. Recorda’t que un element se substitueix per un pronom i no més. En textos formals, el pronom hi no hi ha de ser:
Sempre dona caramels als nens.
Sempre els hi dona caramels.
Sempre els dona caramels.
- Quan es combina el pronom feble de CI plural (els) amb el pronom feble de CD determinat masculí plural (els), el resultat és els els, encara que et sembli estrany. No és correcte ometre un dels dos pronoms. Amb l’exemple ho entendràs millor:
Sempre dona els caramels als nens.
Sempre els dona.
Sempre els els dona.
- Vigila amb la combinació de pronoms febles de CD i CI. Segons el parlar, les combinacions varien. En aquest article del blog t’ho explico en detall.
Exercici de complement indirecte
Et ve de gust practicar? Fem un exercici ràpid sobre el complement indirecte. Trobaràs les solucions al final d’aquest article.
Si vols fer més exercicis del complement directe i indirecte, descarregables en PDF i amb solucionari, consulta aquest enllaç.
Exercici 1. Subratlla el complement indirecte de cada oració. Quan el complement indirecte no sigui un pronom feble, substitueix-lo pel pronom feble que correspongui.
- Regalaré una rosa a la Marta.
- Faré un vestit per a les bessones.
- M’agraden les roses grogues.
- Ha donat un cop de puny a l’àrbitre.
- Donarà una recompensa a qui enxampi el lladre.
- Ens ha comprat una galeta de xocolata.
✍ Solucions de l’exercici sobre el complement indirecte
El complement directe apareix subratllat, i el pronom feble pel qual se substitueix, en negreta:
- Regalaré una rosa a la Marta. > Li regalaré una cosa.
- Faré un vestit per a les bessones. > Els faré un vestit.
- M’agraden les roses grogues.
- Ha donat un cop de puny a l’àrbitre. > Li ha donat un cop de puny.
- Donarà una recompensa a qui enxampi el lladre. > Li donarà una recompensa.
- Ens ha comprat una galeta de xocolata.
Espero que aquest article t’hagi ajudat a resoldre tots els teus dubtes sobre el complement indirecte. Si t’estàs preparant per a un examen i vols continuar aprenent sobre les funcions sintàctiques, dona una ullada als articles sobre el complement directe, l’atribut, el El complement predicatiu (C.Pred.), els complements circumstancials, el complement de règim verbal, etc. Ànims amb l’estudi!