Les contraccions en català semblen fàcils: a + el = al.
Però en realitat hi ha diverses complicacions. Per a les persones no natives, la contracció no resulta tan evident. I per als catalanoparlants, els dubtes comencen quan hi ha entre mig paraules estrangeres, noms propis, títols de diaris, etc. “Ho he llegit al Ara” o “Ho he llegit a l’Ara”?
👉 En aquesta entrada del blog aprendràs com fer servir les contraccions de manera correcta en català i en quins casos no les has de fer servir. Comencem!
Què és la contracció?
Per definir-ho de manera senzilla, parlem de contracció quan dues paraules s’uneixen per convertir-se en una sola paraula. L’objectiu és agilitzar i economitzar el llenguatge. De fet, sense les contraccions els textos serien molt més carregosos i difícils de llegir. T’imagines llegir “Caminava per el camp”?
Quines són les contraccions en català?
En català es pot contreure l’article definit masculí precedit de preposició (al vespre), així com la paraula ca seguida de l’article definit masculí (Can Miquel).
Contracció de preposició + article
Les contraccions més utilitzades en català són les preposicions a, de i per seguides dels articles definits el i els en les seves formes masculines. Ho veuràs més clar amb aquests exemples:
- A + el formen la contracció al (Ell es dirigia al mercat).
- A + els formen la contracció als (Regava flors als jardins).
- De + el formen la contracció del (Era al parc del poble).
- De + els formen la contracció dels (La casa dels cosins).
- Per + el formen la contracció pel (No sap anar pel centre).
- Per + els formen la contracció pels (Va apostar pels clauers).
Contracció de ca + article
A banda d’aquestes contraccions formades per la suma de preposició i article, el mot ca (escurçament de casa) també crea contracció quan va seguit dels articles el i els, o de l’article masculí en. Ho veuràs en els exemples següents:
- Ca + el formen la contracció cal (Van anar a cal pare).
- Ca + els formen la contracció cals (Es dirigien a cals nuvis).
- Ca + en formen la contracció can (Menjaven a can Pau).
Quan no hi ha contracció en català? Excepcions
Hi ha tres casos en què trobem una preposició seguida d’article. Segons la norma general que hem vist en aquest article, hi hauria d’haver contracció. En canvi, no n’hi ha. Vegem en detall aquestes tres excepcions sobre l’ús de la contracció en català.
- Si l’article es pot apostrofar amb la paraula que va després de l’article, ja que comença per vocal (amb h o sense), no hi ha contracció. És a dir, entre una preposició i una apostrofació, preval l’apostrofació.
Per exemple: puja-li a l’home, va caure de l’ull, llums per l’ombra, van trobar-se a ca l’oncle, va succeir a ca n’Oriol.
- Si l’article forma part d’un nom propi (com ara el nom d’una organització o un grup) o és el títol d’una obra o una publicació, no hi ha contracció. En tots aquests casos, la inicial de la paraula anirà en majúscula.
Per exemple: ha llegit la informació a El Temps (publicació periòdica), el concert d’Els Catarres (grup musical).
- Si parlem d’un nom propi estranger que no ha estat catalanitzat, tampoc es contreu. A més, la inicial s’escriurà en majúscula, com en el cas anterior.
Per exemple: Vam entrar a El Paso, que és un bar de moda.
Si ens endinsem en el català de les Illes Balears, les preposicions a, de, per i ca seguides de l’article salat (es) esdevenen as, des, pes i cas, com pots veure en els exemples corren pes camins o Santa Eulària des Riu. També s’utilitzen les formes son i sul.
Si en algun moment dubtes, recorda que els correctors automàtics et poden ajudar. No detecten tots els errors, però cada dia ho fan millor per evitar-ne de molt evidents. Et deixo un enllaç al millor corrector en català no humà.
Espero haver aclarit els teus dubtes sobre la contracció d’articles en català. Si tens cap pregunta, deixa-la als comentaris i intentaré respondre-la al més aviat possible.