Optimot: el millor recurs per escriure correctament en català

optimot

Des del meu punt de vista, l’Optimot és el millor recurs per escriure correctament en català.

Com a traductora i correctora de textos, faig servir l’Optimot diàriament per consultar termes especialitzats, la traducció correcta de mots entre català i castellà, fitxes que resolen dubtes lingüístics comuns, la conjugació verbal, etc.

I per què m’agrada tant? Perquè tot això ho trobes en un sol lloc i des d’un únic cercador.

En aquest article t’explico de manera resumida què és l’Optimot i com pots treure’n el màxim profit! A més, hi inclouré un vídeo per mostrar-t’ho amb exemples de cerca reals.

Et quedes amb mi?

Què és l’Optimot i com es fa servir?

L’Optimot és un web gestionat per la Direcció General de Política Lingüística amb la col·laboració de l’Institut d’Estudis Catalans i el Centre de Terminologia TERMCAT.

Com et deia, un dels seus punts forts és que pots consultar diverses fonts de manera integrada, en una sola cerca.

D’altra banda, la interfície de l’Optimot és molt intuïtiva, amb la qual cosa és fàcil d’utilitzar encara que sigui el teu primer cop.

Per tot això, és un recurs imprescindible per millorar la teva redacció en llengua catalana i resoldre dubtes comuns sobre llengua.

 

 

Quines funcionalitats presenta l’Optimot?

L’Optimot ofereix diferents funcions segons el tipus de cerca que triïs: bàsica, frase exacta, fitxes de l’Optimot, castellà-català i verbs conjugats (a banda de la cerca avançada).

Si fas una cerca bàsica, pots obtenir els resultats següents relacionats amb aquell mot:

  • Definició: et mostra el significat d’aquella paraula en diferents diccionaris.
  • Fitxes de l’Optimot: hi poden aparèixer fitxes sobre dubtes freqüents relacionats amb el mot que has cercat.
  • La conjugació verbal (en cas que hagis cercat un verb).
  • Expressions que contenen aquell mot.
  • Definicions, fitxes o expressions que contenen aquella paraula dins de l’explicació.

📃 Troba una frase exacta

Si fas una cerca amb la funció de frase exacta, els resultats que et sortiran contenen el mot o l’expressió tal com l’has escrit. Aquesta funció és molt útil per condensar la cerca i obtenir resultats més precisos.

📃 Fitxes de l’Optimot: el millor recurs per fer consultes lingüístiques

Si marques l’opció fitxes, només et sortiran les fitxes amb dubtes lingüístics de l’Optimot, ja sigui perquè la paraula que cerques hi surt al títol o en algun punt de l’explicació de la fitxa. És a dir, si busques el verb estar amb aquesta opció, no se’t mostrarà la definició de la paraula en un diccionari monolingüe ni la conjugació verbal, sinó que hi veuràs les fitxes de dubtes en què apareix el verb estar.

📃 Traductor castellà-català de l’Optimot

Més que un traductor, és una mena de diccionari bilingüe. Si marques l’opció castellà-català, només es mostraran les equivalències en altres idiomes, i pots elegir el resultat segons la font que t’interessi (diccionaris castellà-català o viceversa, fitxes de l’Optimot i diccionaris terminològics, etc.). Pots escriure el mot tant en castellà com en català.

 

 

📃 Les conjugacions verbals en català

L’última opció de cerca que pots seleccionar és verbs conjugats. En aquest cas, se’t mostrarà la conjugació d’aquell verb.

A diferència de les altres cerques, quan fas clic al verb la conjugació del qual vols consultar, s’obre una finestra nova que et permet visualitzar o descarregar la conjugació d’aquell verb en un document PDF.

Les fitxes de verbs conjugats són molt completes, ja que, a banda de les conjugacions, algunes fitxes també inclouen un apartat d’observacions i un d’altres variants.

📃 Cerca avançada

Si fas clic a cerca avançada, podràs concretar molt més allò que busques i, per tant, obtenir uns resultats més precisos que amb la cerca bàsica.

Quan obris aquesta opció, hauràs d’indicar els criteris que t’interessen (amb totes les paraules, sense les paraules, amb alguna de les paraules, amb la frase exacta), marcar o desmarcar les fonts que vols incloure a la cerca i, per acabar, les fitxes que t’interessen.

📃 Com puc buscar una paraula que no sé com s’escriu?

Amb l’asterisc! Aquest truc és molt important, perquè t’ajudarà a trobar paraules que no saps ben bé com s’escriuen. Només has de fer servir l’asterisc per substituir un més caràcters. Per exemple, si no saps si rebentar s’escriu amb b o v, escriu “re*entar” a la cerca i trobaràs ràpidament la paraula.

📃 Corrector de l’Optimot i diccionari de sinònims

Sovint em pregunten si l’Optimot té un diccionari de sinònims i una funció de correcció automàtica de textos.

Malauradament, no ofereix el servei de correcció (per ara!). Si és el que busques, et recomano que provis el corrector de Softcatalà i el corrector i editor de textos en català de LanguageTool.

Quant als sinònims, l’Optimot inclou el Diccionari de sinònims Franquesa de l’Enciclopèdia Catalana. Per consultar els sinònims d’un mot, selecciona la font a l’apartat Trieu el resultat per fonts que es mostra una vegada s’obtenen els resultats d’una cerca. Si vols consultar altres recursos molt útils per trobar sinònims, he preparat aquest breu llistat amb el meu TOP 3 de diccionaris de sinònims en català.

📃 Consultes personalitzades

Si tot i utilitzar tots aquests recursos no has aconseguit resoldre el dubte que tenies, no pateixis! L’Optimot també ofereix un servei d’atenció personalitzada per respondre dubtes concrets.

Per fer-lo servir, només cal que t’hi donis d’alta i que emplenis el formulari amb el dubte en qüestió. Com la resta de funcions de l’Optimot, aquest servei és totalment gratuït per a totes les persones usuàries. Això sí, intenta donar-los tota la informació possible (context, exemples, què necessites, etc.) perquè et puguin ajudar de manera més àgil i eficient.

Si no tens accés a internet i necessites resoldre una consulta, també pots contactar amb aquest servei d’atenció personalitzada per telèfon. Truca al 012 (des de Catalunya) o al 932 142 124 (des de fora Catalunya) i llestos! Quan responguin, només cal que demanis pel servei de l’Optimot.

 

Xarxes socials i blog de l’Optimot

A banda del cercador, que és la funció principal d’aquesta plataforma, l’Optimot també té un blog on publica les últimes novetats en llengua catalana, i un perfil molt potent al Twitter.

En aquesta xarxa social comparteixen contingut sobre la normativa en llengua catalana i recursos d’interès, fan ressò del contingut que hi ha al seu web i responen les consultes dels seguidors. Sense cap mena de dubte, és un compte que cal seguir, ja que s’esforcen a traslladar els continguts de manera amena, adaptant-se als nous temps i utilitzant imatges humorístiques que ajuden a captar l’atenció de l’usuari i facilitar l’aprenentatge. Pots seguir el seu perfil a @optimotcat!                                                                                                                                                                      

😎 Aprèn català a les xarxes socials

                                                                                              Si busques altres recursos per aprendre català en línia i de manera gratuïta, “Parlem d’escriure en català” et pot ajudar. En aquest canal de YouTube en català hi trobaràs vídeos d’ortografia, de gramàtica, accents diacrítics, guies d’accentuació i d’apostrofació, consells de redacció, etc. A l’Instagram @parlemdescriu_catala també aprendràs com corregir barbarismes, expressions, frases fetes, errors ortogràfics i gramaticals habituals i molt més!                                                                                                                                                                      

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ver esta publicación en Instagram

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                                                                                                                                  Una publicación compartida de Escriure en català (@parlemdescriure_catala)

 

                                                                                                                                                                 

 

Optimot per a dispositius mòbils

L’Optimot no té una aplicació per a mòbils o tauletes. Tanmateix, el web és totalment responsiu, amb la qual cosa hi pots fer cerques des de dispositius mòbils.

Ja hem arribat al final d’aquesta entrada. Espero que t’hagi servit per conèixer més a fons un recurs que és or! T’animo a tenir el web de l’Optimot obert quan escriguis en català per millorar la teva correcció i redacció.

 

 

 

Núria Masdeu