Com crear el text de la contraportada del teu llibre

Com escriure la contraportada d'un llibre en català

Una bona portada fa que una persona agafi un llibre i l’hi doni una oportunitat. Una bona contraportada desperta l’interès perquè l’obri i decideixi llegir-lo.

Un text de contraportada eficaç ha de tenir dues característiques principals: ha de ser breu i prou atractiu per despertar la curiositat del lector potencial. De fet, el podem comparar amb el tràiler d’una pel·lícula.

L’objectiu del text de la contraportada

Quin és l’objectiu principal d’aquest breu text? Oferir al lector un tast de què trobarà dins del llibre.

 

Què pot incloure el text de la contraportada

Les contraportades dels llibres no són sempre iguals. De fet, no hi ha una estructura de contraportada preestablerta. No obstant això, hi ha uns elements que acostumen a ser-hi (encara que no tots!). Te’ls mostro a continuació perquè escullis quins vols incloure a la coberta posterior del teu llibre.

 

La biografia de l’autor

Menys és més. La biografia ha de ser breu; no és el teu currículum. Simplement inclou algunes dades personals que puguin ser rellevants. Si has publicat altres llibres, esmenta-ho.

 

 

Una descripció molt resumida del contingut del llibre

Resumeix al màxim el contingut del teu llibre. Ho pots fer de dues maneres: en forma de titular o amb un parell de frases.

El titular funciona millor amb llibres de no-ficció que no pas amb novel·les. Ha de ser curt, directe i impactant. Un truc per crear el titular és pensar una mena de subtítol que ampliï el títol del llibre. Prova-ho!

Si prefereixes resumir el contingut del llibre, intenta que aquest resum sigui breu (4 o 5 línies estaria bé). Altrament, la contraportada pot quedar molt recarregada segons el contingut que hi posis.

Per acabar, no ho vulguis dir tot al resum. Crea una mica de suspens perquè el lector potencial vulgui saber més. La curiositat és clau.

 

Ressenyes del teu llibre

Ja tens ressenyes del llibre? Què diuen sobre tu i la teva obra? Inclou-ne un parell per mostrar què en pensen altres lectors i ressaltar els punts positius de l’obra. La “prova social” sempre funciona.

 

Informació oficial sobre el llibre

A banda del text personal, la contraportada també ha de tenir informació oficial del llibre, com ara l’ISBN. Altres autors hi inclouen informació addicional com el preu de venda.

 

Combina els elements de la contraportada

Com et deixa, no cal que posis tota aquesta informació. Per exemple, potser decideixes fer servir un títol impactant i dues ressenyes. O potser prefereixes posar la teva biografia i un breu resum del contingut. Combina aquests elements com vulguis.

Espero que aquesta entrada t’hagi ajudat a crear el text de la contraportada del teu llibre. I si estàs a punt d’acabar-lo, no t’oblidis que convé corregir el llibre, així com la portada i contraportada, per aconseguir un resultat professional. D’altra banda, si vols obtenir informació sobre com publicar el teu propi llibre a Amazon KDP, et deixo una guia on t’ho explico pas a pas.

 

 

Núria Masdeu