Preparar l’examen de català de la selectivitat | Recursos i exercicis

preparar examen català selectivitat

 

T’estàs preparant per a l’examen de català de la selectivitat?

Si busques explicacions senzilles sobre temes complicats, com ara les funcions sintàctiques, els pronoms febles o les oracions subordinades, ets al lloc ideal! 🤩

En aquest article del blog he fet una recopilació dels millors vídeos, recursos i exercicis per estudiar i aprovar l’examen de català de la sele.

Desa’l als favorits 💛 per tenir-lo a mà durant aquests dies d’estudi i comparteix-lo amb altres companys que el puguin necessitar!

 

Recursos per preparar la prova de català de la selectivitat

Els recursos que he recopilat a continuació t’ajudaran a preparar l’examen de català de la selectivitat. La gran majoria estan disponibles en vídeo. Tot seguit te’ls classifico per temes.

💙 Descarrega una guia gratuïta per preparar la prova de català de la selectivitat

Descarrega la guia

Anàlisi sintàctica

Aquests són els materials bàsics que has de consultar per dominar l’anàlisi sintàctica:

👉 Resum de les funcions sintàctiques: t’ofereixo una taula resum de les funcions sintàctiques amb exemples. A més, en aquesta pàgina pots consultar informació ampliada sobre cada complement (CD, CI, atribut, C. predicatiu, etc.). Al final hi trobaràs exercicis per practicar les funcions sintàctiques. Totes les explicacions estan disponibles en vídeo.

👉 Anàlisi d’oracions subordinades: domina, per fi, les oracions subordinades en català! Aprèn a analitzar-les amb un vídeo d’allò més esclaridor. També t’he preparat uns exercicis de subordinades amb solucions que pots descarregar en PDF.

 

Pronoms febles

Els pronoms febles són un altre aspecte clau de la llengua que has de tenir per la mà.

👉 Explicació dels pronoms febles: tot el que has de saber sobre els pronoms febles. Inclou un vídeo amb errors freqüents, i exercicis per posar-te a prova.

 

Pronoms relatius

👉 Guia dels pronoms relatius amb exercicis: els pronoms relatius donen lloc a diversos errors (escrivim del que, de què, del qual…?). Aquesta guia t’ajudarà a entendre’ls!

 

Verbs irregulars en català

Dominar els verbs també t’ajudarà a guanyar punts en diferents parts de l’examen. Especialment, has de dominar els verbs irregulars! Et recomano que consultis aquests recursos:

👉 Errors freqüents amb els verbs irregulars (amb vídeo inclòs): aquí tens el top 7 d’errors amb els verbs irregulars, i un vídeo recopilatori d’errors molt comuns amb verbs com ser, saber, cabre, imprimir…

👉 Veniu o vingueu?: entén la diferència en l’ús de l’imperatiu i el subjectiu per expressar ordres afirmatives o negatives.

👉 Poguem o puguem? Volguem o vulguem?: compte amb els verbs poder i voler! Algunes formes verbals s’escriuen amb o i d’altres, amb u. En aquest vídeo t’explico les excepcions.

A l’examen també hi ha un exercici de canvi de temps verbals. Si tens dubtes amb la conjugació verbal, et recomano que consultis l’Optimot.

Sinònims

Hi ha diverses parts de l’examen en què et demanaran que trobis sinònims. Aquest exercici també et serà útil en la part escrita. Com a font de consulta, et deixo aquests tres diccionaris de sinònims TOP. Prova’ls!

 

 

Millora l’expressió escrita

L’expressió escrita és molt important, tant a la selectivitat com a la vida! A més, el fet d’expressar-te bé per escrit t’ajudarà en tots els exàmens en què hagis de redactar textos.

Assegura’t de consultar aquesta guia sobre com s’estructura un text i fes servir connectors variats.

Errors freqüents a la prova de català de la selectivitat

Aquí tens un recull de píndoles lingüístiques que acostumen a sortir als exàmens de la selectivitat. Són errors d’allò més habituals en català.

Quan s’escriu perquè junt o per què separat

Quan s’escriu sinó o si no

Quan s’escriu tan o tant

Quan s’escriu què o que

Quan s’escriu com o com a

Quan s’escriu alhora o a l’hora

En vols més? Et deixo una llista de reproducció amb més píndoles com aquestes.

 

Exàmens de la selectivitat d’anys anteriors

Una de les millors maneres de practicar un examen com aquest és fer-ne un de mostra. En el cas de les proves PAU, la Generalitat de Catalunya posa a la teva disposició diversos exàmens d’anys anteriors. Inclouen les solucions, perquè puguis corregir-te. Descarrega’ls en aquest enllaç.

Estic segura que amb tots aquests recursos, exercicis, vídeos i models d’examen, tant en vídeo com per escrit, tens prou material per preparar-te la prova. Ànims amb l’estudi i que vagi bé l’examen!

 

 

 

Núria Masdeu