Recursos per al nivell B2 de català | Mostra, preparació i material

Recursos per al nivell B2

T’has de preparar per a l’examen de nivell B2 de català i no saps per on començar?

En aquesta entrada del blog he recopilat tot el que necessites: els millors recursos per aprendre català, models d’examen, fonts de consulta, llibres, cursos, etc. Molts dels recursos estan disponibles en format escrit i en vídeo.

Desa aquest article als favorits, perquè necessitaràs consultar-lo mentre et prepares per aprovar el B2 de català.

Comencem!

Model d’examen del nivell B2 de català

Si no tens ni idea de com és la prova, el primer que has de fer és veure’n una mostra. És més, et recomano que la facis com si fos el dia de l’examen i que la corregeixis en acabar, per detectar quins són els teus punts forts i dèbils. Així, podràs repassar els aspectes del català que se’t resisteixen!

Per cert, aprofito per donar-te un petit consell que acostumo a donar a totes les persones que es presenten a exàmens de nivell de català: quan facis la prova de mostra, calcula quant de temps et costa resoldre cada àrea de l’examen. Això et permetrà valorar en quins exercicis et falta temps i provar noves tècniques per millorar el temps de resolució.

Baixa una mostra del B2 i el solucionari aquí. 👇

Descarrega un model d’examen oficial del nivell B2

Descarrega el model d’examen corregit

 

Recursos per a l’examen del nivell B2 de català

I ara que ja has vist el model d’examen, et deus estar fent la pregunta del milió:

“Com em preparo per aprovar el B2 de català?”

En aquest apartat he fet una recopilació de vídeos, llibres, articles de blog i altres recursos que t’ajudaran a preparar-te per al nivell intermedi de català.

 

📚  Llibre per estudiar el nivell B2 de català

 

Els llibres de Castellnou per als diferents nivells de català són d’allò més complets i estan molt ben estructurats. Nivell intermedi B2. Curs de llengua catalana no és una excepció!

Està organitzat en tres blocs: comunicació, estudi de la llengua i marc sociolingüístic. Cada bloc està dividit en temes, i cada tema inclou una explicació teòrica i exercicis per practicar. Ara, no t’oblidis de comprar el solucionari per corregir els exercicis! El venen a banda. Et deixo els enllaços tot seguit.

Compra el llibre Nivell intermedi B2. Curs de llengua catalana:👇

👉  Llibre B2 a Amazon 👈

👉  Solucionari a Amazon 👈

 

🎬 Recursos en vídeo per aprendre català – Nivell B2

Coneixes el canal de YouTube “Parlem d’escriure en català”? És un canal molt didàctic en català amb vídeos sobre accentuació, ortografia, gramàtica, redacció i molt més.

Malgrat que hi ha contingut per a diferents nivells de català, hi trobaràs molts vídeos que t’ajudaran amb la prova del B2.

I, tot i que diuen que les paraules se les emporta el vent, en aquest cas jo també les plasmo per escrit! A les descripcions dels vídeos sempre et deixo les explicacions i els exemples per escrit en format blog, per si et vols estalviar prendre apunts.

Dona un cop d’ull al canal, subscriu-t’hi i millora el teu català escrit!

 

 

📑 Blogs per aprendre català

Just acabo d’esmentar el blog d’aquest lloc web, correccioencatala.cat. Com et deia, el contingut dels vídeos el trobes també per escrit i ampliat al blog. Però no només això! Hi ha guies d’accentuació, d’apostrofació, de pronoms febles; fonts per consultar dubtes de català com Softcatalà o l’Optimot; exercicis de tota mena per fer en línia i per descarregar en PDF, i molt més! En definitiva, contingut de valor que t’ajudarà a millorar el teu català.

T’he preparat una selecció d’algunes entrades del blog relacionades amb el B2 que et poden ser molt útils. Espero que et serveixin!

 

💌 Guies essencials

Guia d’accentuació

L’accent diacrític

Guia d’apostrofació

Les contraccions

Com s’estructura un text

Millora l’ús dels connectors

Guia de pronoms febles

Les preposicions

Els adverbis

L’ordre dels adjectius

 

📰Tipologies textuals

Com s’escriu una carta personal

Com es redacta un text argumentatiu, amb exemple

Com s’escriu un article d’opinió

Com s’escriu un text expositiu, amb exemple

Com s’escriu un text descriptiu

 

💊 Píndoles lingüístiques

Quan s’escriu hem o em

Quan s’escriu tan o tant

Quan s’escriu quan o quant

Perífrasis d’obligació incorrectes

3 errors amb haver-hi

Quan s’escriu perquè o per què

Quan s’escriu què amb accent o que sense accent

Quan s’escriu sinó o si no

Diferència entre res, gens, cap i ningú

Quan s’escriu alhora o a l’hora

 

Exercicis de català del nivell B2

Si el que vols és posar mà a l’obra, no t’entretinc més! Et deixo alguns exercicis perquè et posis a prova. Els pots fer en línia o descarregar-los en PDF per imprimir-los. El que et sigui més còmode!

Exercicis d’ortografia

Exercicis d’accents diacrítics

Exercicis de la dièresi

Exercicis de l’apòstrof

Exercicis d’adverbis

Exercicis de gens, res, cap i ningú

Exercicis de diverses, diferents i vàries

Exercicis de pronoms febles

Exercicis de pronoms relatius

 

📲 Aplicacions i recursos de consulta

Saps que molts dubtes lingüístics els pots resoldre sense professor? Simplement consultant les fonts adequades. Al llarg d’aquest article ja n’he esmentat algunes, però ara vull mostrar-te un recull de fonts oficials (llocs web i aplicacions) per consultar dubtes sobre llengua català:

 

Cursos per al nivell B2

Si vols fer un curs per tenir algú que t’acompanyi al llarg d’aquesta preparació, tot seguit te’n proposo un de gratuït i un de pagament.

💻 Curs gratuït per millorar la teva redacció en català

Al canal “Parlem d’escriure en català” t’he preparat un curs compost per 7 vídeos que t’ajudarà a assentar les bases de la redacció en català. Es tracta d’un minicurs amb consells per escriure millor. És breu i senzill, però eficaç! Veuràs des d’aspectes genèrics fins a aspectes més concrets de la llengua: què cal fer abans d’escriure, com s’estructura un text, com s’utilitzen els connectors, com pots corregir els teus propis textos, i alguns dels errors d’ortografia, gramàtica i puntuació més habituals en català. Accedeix-hi des d’AQUÍ.

💻 Curs de pagament del B2

Si prefereixes tenir un temari com en els cursos de tota la vida i un professor que et faci les explicacions, et corregeixi i et guiï, el Consorci per a la Normalització Lingüística ofereix cursos per nivells, inclòs el nivell intermedi B2. Consulta’n la informació en aquest enllaç.

 

Espero que amb tot aquest material ja sàpigues per on començar! Ànims amb l’estudi i molta sort amb l’examen del B2!

Núria Masdeu